Нова порція документів Panama Papers, отримана журналістами, містить остаточне підтвердження того, що мер Одеси Геннадій Труханов має чи, принаймні, мав російський паспорт, а відтак — і російське громадянство. Саме це одеський міський голова так давно і наполегливо заперечував.

Заперечували російське підданство українського чиновника й офіційні органи України та Росії — мовляв, жодних доказів громадянства РФ у Труханова не існує. Однак журналісти «Слідства.Інфо» отримали копію його російського паспорта.  

Подвійне громадянство в Україні заборонено Конституцією, а отже — російський паспорт може спричинити неприємності для Труханова, який і без того перебуває під слідством через підозру в корупції. Знахідка також може виявитися незручною для Служби безпеки України, яка заявляла, що шукала російський паспорт Труханова і не знайшла.

НОВІ ФАКТИ

Копія закордонного паспорту Труханова знайшлася у новій порції документів  з витоку у компанії Mossack Fonseca. Серед ідентифікаційних документів власників та директорів компанії Corderoy Asset Partners Ltd, яка раніше вже фігурувала в історії про одеського мера Труханова, і було виявлено його російський паспорт.

Панамський архів, який опублікували ще у квітні 2016 року, складався переважно з внутрішніх документів та листування всередині компанії Mossack Fonseca. Ця фірма надавала фінансові послуги та допомагала клієнтам у всьому світі створювати офшорні корпорації, які, крім іншого, могли використовуватися для приховування їхнього багатства.

Після витоку в компанії Mossack Fonseca почалися труднощі, і її власники оголосили про закриття. До цього моменту не було відомо, що далі відбувалося із компаніями, які відкривав та обслуговував острівний адміністратор. Нова порція паперів, отримана німецьким виданням Süddeutsche Zeitung, яке поділилося з колегами з International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) та OCCRP, проливає світло на те, що відбувалося у Mossack Fonseca після витоку.

Зокрема, відомо, що Агенція фінансових розслідувань БВО відкрила справу щодо компанії з історії про Труханова — Corderoy Asset Partners Ltd. 29 квітня 2016 року Агенція відправила запит у Mossack Fonseca з проханням видати низку документів цієї компанії. Адміністратори, своєю чергою, написали людині на ім’я Андрій Троценко — із проханням оновити інформацію про Corderoy Asset Partners Ltd. Троценко відповів, що вона не веде діяльності з 2009 року. Однак саме у листуванні між Троценком та острівними адміністраторами і з’явилися документи власників та директорів фірми, зокрема й паспорт одеського мера.

Документ № 5133183, виданий 26 червня 2003 р. Міністерством закордонних справ Росії. День і місце народження в документі відповідають даним з офіційної біографії Труханова.

Це — закордонний паспорт, тому він має термін дії. Його термін закінчився 26 червня 2008 року, що означає, що принаймні з 2003 по 2008 рік Труханов був громадянином Росії.

Це суперечить заяві російського консульства в Одесі щодо того, що у Труханова немає російського громадянства та паспорта. Крім того, як підрозділ Міністерства закордонних справ Росії, яке й видало Труханову паспорт, консульство повинно було мати ці дані.

Стара історія

Непрямі докази російського громадянства Труханова з’явилися ще у квітні 2016 року, ще під час першої публікації Панамського архіву — витоку з 11,5 мільйонів документів, що викрив офшорні інвестиції держслужбовців, знаменитостей, організованої злочинності та навіть голів держав.

Тоді «Слідство.Інфо», як партнерська організація OCCRP, долучилася до роботи над архівом і, зокрема, репортери виявили зв’язок між  одеським мером та кількома офшорними компаніями з Британських Віргінських Островів. Більшість з них були пов’язані із будівництвом у Одесі та Києві.

Для реєстрації компаній на БВО Труханов надавав адресу у російському місті Сергієв Посад, що розташоване поблизу Москви.  Це могло означати, що він має російський паспорт, однак такого документа в Панамському витоку тоді не знайшлося.

Після журналістського розслідування Труханов опублікував документ із Генерального консульства Росії в Одесі.

«Ця довідка підтверджує, що Труханов Геннадій Леонідович, народжений 17.01.1965 у м. Одеса УРСР,  не набував громадянства Російської Федерації згідно із законодавством Російської Федерації та громадянином Російської Федерації не є», — йдеться у документі від 14 квітня 2016 року, підписаному російським консулом Валерієм Катункіним.

Підтримала мера й українська Cлужба безпеки. Управління СБУ у Одеській області заявило, що перевірило інформацію про наявність російського громадянства у Труханова і не знайшло жодних доказів.

Історія не закінчилася і на цьому. Ще торік народний депутат Мустафа Найєм звернувся до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури із проханням перевірити наявність російського громадянства у Труханова. Отримані відповіді не задовольнили депутата, про що він написав на своїй сторінці у Facebook, опублікувавши плутані відповіді відомств. Це сталося місяць тому.

Після цього його Facebook-сторінка була заблокована, бо хтось поскаржився на спам у його пості про одеського мера. «Судячи з усього, Геннадій Труханов почав зачистку мережі від згадок про російське громадянство», — написав Найєм.

Згадки про ймовірну наявність російського паспорта в українського мера продовжують з’являтися у ЗМІ та в соціальних мережах. А Труханов продовжує все заперечувати. Журналісти «Слідства.Інфо» відправляли запит і телефонували меру Одеси, аби запитати, що він думає про нову знахідку, але відповіді не отримали.

Квартира у Москві

Утім, Труханова зі східними сусідами пов’язує не лише паспорт. Репортери «Слідства.Інфо» та OCCRP знайшли ще один зв’язок Труханова з Росією у файлах Paradise Papers.

Його донька Катерина Труханова також використовувала російську адресу для реєстрації власних офшорних компаній. Її адреса — Москва, Ломоносівський проспект 18, квартира 550.

Згідно з офіційним російським реєстром нерухомості, володіє цією квартирою Марія Дмитрівна Труханова, мати одеського мера.

Оскільки Труханов живе з матір’ю, український закон зобов’язує його декларувати і її майно. Зазвичай він так і робить. Однак російська квартира ніколи не з’являлася у декларації Труханова, хоча його матір володіє нею з 2003 року.

Геннадій Труханов з матір’ю Марією Трухановою. Фото з офіційного сайту одеського мера

Перед тим, як вийти на пенсію, Марія Труханова 25 років працювала у державній лікарні, що зазвичай означає не надто великі прибутки. Сьогодні ціна квартир у будинку на Ломоносівському проспекті у Москві — від 300 000 до 900 000 доларів.

Після публікації журналістки «Слідства.Інфо» у Facebook інформації про московську квартиру матері Труханова, юрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Волошин написав заяву у Національне антикорупційне бюро з проханням перевірити цю інформацію. Нещодавно НАБУ відповіло, що долучило інформацію про московську квартиру до матеріалів вже наявного розслідування. За словами юриста, раніше Марія Труханова не цікавила правоохоронців.

«Після публікації про дороговартісну московську квартиру матері одеського мера, я просив НАБУ також перевірити офіційні доходи Марії Труханової. Можливо, вона ухилялася від сплати податків — це стаття 212 Кримінального Кодексу України. А, можливо, гроші на квартиру давав сам мер Одеси. Тоді детективам треба поцікавитися, звідки у нього мільйони», — пояснив Волошин.

Нагадаємо, НАБУ розслідує кілька кримінальних проваджень за підозрою мера Одеси у корупції.