56 мільйонів гривень. Саме стільки цього року виділила міська влада Дніпра на ремонти навчальних закладів. Багато це чи мало? Чи раціонально використали ці кошти і чи готові дніпровські храми науки прийняти у свої стіни учнів?

Олена Шульган пропрацювала директоркою школи №16, що у Центральному районі міста, 9 років. Раніше жінка переймалася лише особливостями навчального процесу, та тепер до клопотів додалася значно більша проблема: їй пригрозили звільненням. Причина – директорка поцікавилася, на що відділ освіти витрачає бюджетні гроші.

screen_shkola-4Олена Шульган – директорка СЗШ №16 м. Дніпро:

Наверное, здесь уже идёт личное гонение меня как руководителя, как человека, который может сказать, умеет это сделать, а прежде всего – не боится это сделать 

Жінка розповідає: коли дізналася, які суми відділ освіти районної ради витрачав і витрачає на різні ремонти у школі – була шокована. Складається враження, що перероблюють щось безперервно, але навіщо і як – нікого не цікавить. Результат відповідний.

screen_shkola-2Директорка показує щойно встановлені нові вікна: вони вставлені погано і ледь не випадають із отворів. Керівниця школи каже: начальник технічного відділу був у школі і бачив їхній стан. На питання директорки, чому підсумкова робота виглядає саме так, у райраді відповіли: на більше немає коштів.

В школі вистачає й інших проблем: до деяких труб не торкалися з часів відкриття школи більше 50 років тому. Підвальні приміщення закладу восени заливає так, що воду доводиться вичерпувати відрами.

screen_shkola-3А ось дитячий садок №192 у тому ж Центральному районі Дніпра. Тут оригінально підійшли до утеплення приміщення, де взимку мерзнуть діти – зробили це тільки з одного боку. На майже 500 тис грн.

screen_shkola-6

screen_shkola-5

Світлана Поплавська мама вихованців дитсадка №192:

По сути, мы не утеплили ни одной группы. Это можно показать: утепляется фасад, но группы идут дальше, то есть, в группе утепляется одна стена.

Чиновники знову повторюють кажуть: на більше не вистачило грошей. Втім, цікаво, що фірма «Еталон 2010», яка виконує роботи, навіть не проходила конкурсний відбір.

screen_shkola-7ОЛЕКСАНДР МАРУСОВ, начальник управління департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради:

Ну, це фірма, яка пройшла моніторинг, її відібрали. – Ви кажете, пройшла моніторинг – це власне пройшла тендер, пройшла Прозорро чи що мається на увазі під моніторингом? – Ні, моніторинг… Як, Ірино Миколаївно?.. Так, моніторинговились ціни, був обраний представник і з ним підписано угоду.

Завищені ціни і невідповідність фактично виконаних робіт заявленим – два основні порушення, які виявила робоча група міської ради з перевірки навчальних закладів. Явище – системне, кажуть члени комісії.

screen_shkola-8ДМИТРО СВЕРДЛІН, голова депутатської комісії з питань освіти, молоді та спорту:

Они прятали это в демонтаж. В то, что на сегодняшний день уже очень сложно проверить, они прятали это в скрытые работы. Тех работ, которых мы не обнаружили, это из 4 объектов порядка 400 тыс грн. Если говорить с завышением цены – это порядка 1,5 млн грн. И это – 4 объекта из 42-х.

У Центральному районі, де знаходяться школа №16 та садочок №192, начальницею відділу освіти є Олена Куян. Саме вона, як керівник органу, розпоряджається бюджетними коштами. Але поговорити з нею про кричущі проблеми освітян практично неможливо.

«Мы к Елене Александровне. – У неё сейчас заведующая. – Мы не ломимся, можем подождать. – Потом совещание. – Нам буквально на 5-10 мин, мы надолго её не задержим. – Потом совещание заведующих, вы задержите заведующих»

screen_shkola-10Нас м’яко випроводили, мовляв: на носі початок навчального року, немає у начальниці часу для преси. А от у відпустку з наступного тижня – легко.

На пані Куян ми чули скарги не від одного директора. А ще більше – на того, хто призначив її начальником відділу освіти, голову Центральної районної ради Олександра Сидоренка. Колишній регіонал виявився дуже «зручним» для нової місцевої влади в особі Бориса Філатова. Наші джерела повідомили: 5 років тому Олександр Сидоренко через своїх людей не соромився особисто обирати підрядника при виконанні ремонтів у навчальних закладах. Голова райради це заперечує.

screen_shkola-11ОЛЕКСАНДР СИДОРЕНКО, голова Центральної районної у місті Дніпрі ради:

Навязывать кому-либо что-либо – это неэтично, неправильно. Кроме того – зачем мне эта ответственность?

Сидоренко каже: якщо якомусь директору щось не подобається, нехай сам шукає підрядників і вирішує проблеми своєї школи. Дивно чути це від чиновника, який добре знає: жоден директор не має на це права, оскільки не є розпорядником бюджетних коштів.

Ми про всяк випадок перевірили декларації пана Сидоренка за 2014-2015 роки. Нічого особливого там не знайшли. А от наші джерела з карного розшуку підказали: голова райради їздить на «Лексусі», який, кажуть, оформлений на його вісімдесятирічну матір. У день нашого візиту до Олександра Сидоренка ця автівка стояла на парковці райради.

Можливо, це просто збіг?

screen_shkola-13ЮЛІЯ БРИК, Слідство.Інфо