Вадима Пристайка, який раніше був заступником голови Офісу президента, призначали міністром закордонних справ.

Пристайко був присутнім на перших офіційних зустрічах після інавгурації Зеленського, які він провів з президентами Грузії, Литви, Угорщини та Естонії. І раніше вже казав журналістам, що готовий очолити МЗС, якщо йому запропонують.

Що відомо про нового очільника МЗС — розповідає Слідство.Інфо.  

КАР’ЄРА

Вадим Пристайко родом з Одеси. На початку 2000-х працював консулом у Генеральному консульстві України в австралійському Сіднеї. Згодом був головним консультантом управління з питань зовнішньої політики при Адміністрації президента Леоніда Кучми. У середині 2000-х працював у посольствах України в Канаді та США, був заступником директора департаменту НАТО.

Від 2014-го по 2017 рік був заступником міністра закордонних справ, керівником апарату. Від 2017 року й до призначення — глава місії України при НАТО.

Про свою роботу в команді Зеленського Пристайко сказав так: «Займатимуся тим, що знаю найкраще — міжнародними контактами Президента і зовнішньою політикою».

Глава місії України в НАТО Вадим Пристайко , в Києві, 27 серпня 2018 року. Синиця Олександр / УНІАН

СТАТКИ

За минулий рік дипломат Пристайко отримав зарплату від Міністерства закордонних справ — 270 тисяч гривень. А Місія України при НАТО принесла йому майже 2,5 мільйона гривень.

«Моя зарплата викладена в деклараціях. А якщо коротко, ви непогано платили своїм дипломатам за кордоном, не так гарно як інші країни, але в тисячах євро», — прокоментував Вадим Пристайко свої доходи Слідству.Інфо.

Цьогоріч Вадим Пристайко задекларував квартиру на 33 квадратів, яку приватизував ще 1998 року та  BMW Х1 2017 року випуску. Ще одна квартира в Києві — в спільній власності з родичами й приватизована у 2011-му.

Його дружина Інна — власниця трьох квартир у Києві, четверта в декларації зазначена як незавершене будівництво.

Слідству.Інфо Пристайко пояснив, що одну квартиру придбав, продавши попередню, і це є в його декларації. На дві інші квартири витратив кредитні кошти та накопичення.

Інна Пристайко заробляє на оренді нерухомості. Торік 240 тисяч гривень за оренду квартири їй заплатив нардеп від «Батьківщини» Олексій Рябчин, це він показав у своїй декларації. Інший орендар минулого року виплатив 168 тисяч гривень.

На банківських рахунках у міністра 43 тисячі гривень та 1 долар. Також Пристайко задекларував 7 тисяч євро в бельгійському банку. У цьому ж банку він отримав кредит на  24 тисячі євро 2017 року, а 2018 на 20 тисяч євро.

Готівкою Пристайко зберігає 6 тисяч євро та 30 тисяч гривень. В Інни Пристайко заощаджень готівкою — 4 тисячі євро. Матір чоловіка позичила їй 10 тисяч доларів і 7 тисяч євро.

Мати міністра, Раїса Пристайко, за даними Слідства.Інфо, раніше працювала на ткацькому підприємстві «Фабрика Філкон». У реєстрі речових прав на ній тільки будинок у Романкові під Києвом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Зе Адміністрація президента»: хто ці люди?