За п’ять років президентства Петро Порошенко неодноразово опинявся у фокусі журналістських розслідувань. Утім, протягом недовгого часу «кандидатства» й Володимир Зеленський устиг стати героєм матеріалів Слідства.Інфо та інших ЗМІ.

Напередодні виборів нагадуємо, що писали журналісти-розслідувачі про кандидатів у президенти: друзі й соратники, таємні домовленості, розкрадання, олігархи, офшори, офшори, офшори та незадекларовані вілли.

Подвійне життя президента

У серпні 2014-го українцям було страшно слухати новини. Особливо тим, чиї близькі воювали на Донбасі. «4 військових загинули, 23 — поранено», «12 військових загинули, 19 — поранено». Такими даними з зони бойових дій починалися випуски новин. Щодня загиблі, поранені й зниклі безвісти.

Тими днями за Україну переживали й у столиці Кіпру Нікосії. У понеділок, 4 серпня, працівник кіпрської фірми Dr. K. Chrysostomides & Co Георг Йоанноу почав свою роботу з листа на сонячну Тортолу (Британські Віргінські Острови). Пан Йоанноу запропонував колегам з компанії-реєстратора фірм Mossack Fonseca & Co співпрацю в створенні нової БВІ-компанії. Він зазначив, що власник компанії — людина, залучена до політики.

Фірма Mossack Fonseca & Co, яка є одним з найбільших у світі масових реєстраторів офшорних компаній, відповіла пану Йоанноу, що готова до співпраці та потребує деталей про акціонера.

21 серпня у реєстрах БВІ з’явилася нова фірма з українським корінням. Її назвали Prime Asset Partners Limited. Єдиним власником компанії вказаний громадянин України Петро Порошенко.

Жити по-офшорному

Публікація документів з Панамського архіву застала Петра Порошенка в Японії. Існування створеного на його ім’я офшорного ланцюжка, який через Нідерланди та Кіпр веде на Британські Віргінські острови, президент України пояснив необхідністю передати свою кондитерську корпорацію «Рошен» у так званий «сліпий траст». Тобто у довірче керування авторитетній закордонній структурі.

Насправді на момент цієї заяви 10 квітня жодного сліпого трасту ще не було. Він з’явиться лише 27 квітня, коли швейцарська компанія Rothschild Trust стане власником акцій кіпрської компанії CEE Confectionery Limited, яка об’єднує активи «Рошену».

«Темний шоколад» Петра Порошенка

Судячи з доказів, отриманих нами в межах проекту «Документи з райських островів», метою створення президентського офшору могла бути все ж таки мінімізація податків.

Щоразу, коли на білий світ з’являється чергова порція документів про офшори, український президент Петро Порошенко опиняється в епіцентрі нового скандалу щодо планів на його кондитерські фабрики Roshen.

В останніх документах — «Райських паперах» — міститься найдетальніший огляд актуальних намірів Порошенка з приводу непростої реструктуризації його шоколадної імперії.

Під час передвиборчої кампанії Порошенко публічно обіцяв продати бізнес, якщо його оберуть президентом. Однак уже за кілька днів його юристи попросили юридичну фірму, створити структуру, яка дозволила б йому перевести компанію в офшор, уникати сплати податків в Україні й переховувати гроші за кордоном. Компанія відмовилася, пославшись на ризики співпраці з Порошенком.

Свято подвійного прибутку

Кілька відкритих музичних сцен, фудкорти й крісла-мішки, фотозони та гіроскутери. Музичний хедлайнер заходу — американська співачка італійського походження Laura Pergolizzi (LP). Так міг би виглядати опис популярного в Києві музичного фестивалю Atlas Weekend, куди LP приїжджала цього літа. Американська зірка приїхала до Києва вдруге, але цього разу — на приватну вечірку.

Журналістам Слідства.Інфо вдалося потрапити на закритий захід кондитерської компанії Roshen, власником якої є президент України. Попри передвиборчі обіцянки, Петро Порошенко так і не продав корпорацію. Юристи президента стверджують, що він передав свій бізнес у «сліпий траст», але жодних документів, які підтверджували б таку передачу та її умови, журналістам так і не надали, попри численні запити.

Свято президентської компанії обійшлося у понад 300 тисяч доларів. Витрати на розваги корпорації є індикатором її заробітків, які Roshen воліє не афішувати. Слідство.Інфо також отримало документи, які свідчать, що прибутки кондитерської корпорації за роки президентства Порошенко подвоїлися.

Виступ американської співачки Laura Pergolizzi (LP) ведучий вечірки назвав головною подією Roshen Music Fest

Клуб книголюбів: таємні домовленості українських політиків

Травень 2015 року. Український парламент готується голосувати за призначення нового голови Фонду державного майна. Попереду — велика приватизація підприємств, її перебіг прямо залежатиме від нового голови Фонду.

Ціна питання — 17 мільярдів гривень від приватизації понад 300 об’єктів, таких як Центренерго, Одеський припортовий завод, міськгази, порти. Лідер президентської фракції Юрій Луценко особисто пропонує на цю посаду Ігоря Білоуса, колишнього керівника Державної фіскальної служби, якого підозрюють у службових зловживаннях.

У цей час на мобільний телефон народного депутата Олександра Онищенка приходить повідомлення. Це депутат від “Блоку Петра Порошенка” Сергій Березенко просить його домовитися з Юлією Тимошенко про підтримку в голосуванні: “Нужна поддержка по Билоусу от мадам”. Онищенко погоджується, і за кілька годин Білоус отримує посаду. Наступного дня нардеп-посередник відзвітував: «Документы получили». «Документи» в листуванні депутатів означають «гроші».

Один у полі воїн

Цього року в медіа часто з’являлися повідомлення про спроби рейдерських атак на фермерські господарства. Озброєні групи рейдерів, робили спроби захоплення врожаю та землі в Миколаївській та Дніпропетровській областях. А на Кіровоградщині, щоб захиститися від бандитів, місцеві фермери навіть створили збройні загони, і як справжні ковбої тепер охороняють свою землю з рушницями та пістолетами.

Але що робити, коли на твій врожай і твою землю поклав око ніхто інший, як агрофірма президента України? І як  захиститися від тиску, якщо його чинять не найняті тітушки, а працівники СБУ? Далі про це в матеріалі Слідства.Інфо.

Мальдіви, маєтки, розкрадання в оборонці та енергетиці

На початку 2018-го Петро Порошенко таємно полетів у відпустку на Мальдіви, де орендував окремий острів.

За інформацією «Схем», Порошенко та його родина подорожували під вигаданими прізвищами  та не проходити паспортний контроль, а на острові сам президент фігурував як Mr. Petro Incognito.

А наприкінці березня журналісти Bihus.info оприлюднили розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курирують розкрадання в оборонній сфері.

У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський, який разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок.

А журналісти «Схем» опублікували розслідування про розкрадання коштів в енергетиці на 1,4 мільярда гривень. За інформацією «Схем», до цього причетний соратник і бізнес-партнер президента Петра Порошенка Ігор Кононенко.

Також «Схеми» знайшли віллу Порошенка в Іспанії поряд із маєтками його близьких соратників — депутата Ігоря Кононенка й того самого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського. 

А про віллу іншого кандидата в президенти Володимира Зеленського стало відомо Слідству.Інфо.

Зе вілла: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів

Шоумен і кандидат у президенти України Володимир Зеленський має 15-кімнатну віллу на узбережжі італійського курорту Форте-дей-Мармі. Це містечко уподобали російські багатії — тут відпочивають Роман Абрамович, Олег Дерипаска та члени родини Бориса Єльцина. Згадки про віллу в декларації Зеленського немає.

41-річний шоумен Володимир Зеленський наразі має найбільше шансів з усіх кандидатів у президенти пройти до другого туру й перемогти в ньому. Тобто за кілька днів до голосування можна казати про високу ймовірність, що саме Зеленський стане наступним президентом України. Він — людина не бідна, все життя займається шоу-бізнесом, має мільйонні прибутки від виробництва гумористичних програм і фільмів.

У декларації за 2017 рік Зеленський вказав чотири квартири в Києві, заміський будинок, а також квартири в Ялті та Великій Британії. Усіма ними він володіє повністю, частково або орендує. Однак про 15-кімнатну віллу на італійському узбережжі, якою Зеленський володіє разом з дружиною Оленою, в декларації він не згадав.

Реакція Зеленсього та Зе!команди

Пізніше у команді Володимира Зеленського відреагували на матеріал Слідства.Інфо про віллу, що належить його італійській компанії. За словами представників кандидата в президенти, Зеленський не зобов’язаний декларувати нерухомість компанії, власником якої він є, оскільки «не обіймає жодної із посад на державній службі». А матеріал Слідства.Інфо назвали «фейком».

УНІАН

Згодом сам Зеленський сказав, чому не задекларував італійський маєток. За його словами, в усьому нібито винна «недосконала банківська система» в Україні. Це кандидат у президенти намагався пояснити журналістам «Схем».

Усе задекларовано. Нам нічого ховати… У нашої компанії була західна нерухомість, тому що в нас була недосконала банківська система. Вкладали… Щойно будемо знімати новий фільм… Ця вілла… просто йдеться і знімається кіно. Ось і все

Володимир Зеленський

Також Слідство.Інфо з’ясувало, що єдиним керівником і представником італійської фірми San Tomasso SRL, яка володіє 15-кімнатною віллою кандидата в президенти Володимира Зеленського, є очільник його передвиборчої кампанії та голова партії «Слуга народу» Іван Баканов. Про це йдеться в документах фірми San Tomasso SRL, які є в розпорядженні редакції.

Згідно з документами, Іван Баканов — єдиний представник італійської фірми з 27 липня 2015 року. Тобто має право здійснювати всі юридичні дії від імені компанії. Імовірно, до придбання маєтку в італійському містечку Форте-дей-Мармі Баканов також був долучений.

Керівник передвиборчого штабу Володимира Зеленського Іван Баканов під час прес-конференції в Києві, 27 березня 2019 року. Соколовська Інна / УНІАН

Бізнес Зеленського в Росії

На початку своєї передвиборчої кампанії Зеленський заявив, що бізнес у Росії закрив ще у 2014 році. Та, як з’ясували «Схеми», через кіпрську фірму він володів трьома російськими кінокомпаніями, одна з яких навіть перемогла в конкурсі на отримання коштів від мінкульту Росії. Після оприлюдненого розслідування Зеленський, зрештою, позбувся своїх часток у цих компаніях.

Кандидат в президенти України, актор, керівник студії «Квартал-95» Володимир Зеленський після оголошення результатів екзит-полів, за якими він є лідером за кількістю голосів виборців, у Києві, 31 березня 2019 року. Гонтар Володимир / УНІАН

«Маріонетка» чи бізнес-партнер? 

Володимира Зеленського опоненти нерідко називають «маріонеткою» Ігоря Коломойського, адже нібито саме олігарх стоїть за кандидатом у президенти. Зеленський спростовує це, втім, сам Коломойський ні підтверджує, ні заперечує такі закиди. 

Попри заяви Зеленського про відсутність будь-якого впливу Коломойського та суто бізнесові зв’язки, за інформацією «Схем», лише від лютого 2017 року кандидат у президенти щонайменше 13 разів літав до Женеви й Тель-Авіва. Саме там нині мешкає Ігор Коломойський. У майже кожній другій поїздці Зеленського супроводжував особистий адвокат олігарха Андрій Богдан.

Про те, що Богдан представляє Зеленського на офіційних зустрічах і продовжує періодично літати до олігарха, встановили й журналісти програми «Наші гроші».

А журналісти «Схем» зафіксували зустрічі Ігоря Коломойського в ізраїльському місті Герцлія з чиновниками часів Януковича Ставицьким, Льовочкіним, міським головою Харкова Кернесом, а також бізнес-партнером кандидата Зеленського Тимуром Міндічем.

Український олігарх фігурував й у розслідуваннях Слідства.Інфо.

Трафальгарська битва українських олігархів

Цей судовий процес британська преса назвала одним з найдорожчих в історії англійського права. 2 мільярди доларів у 2013-му році український бізнесмен Віктор Пінчук вимагав у Високому суді Лондона від інших двох українців — Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Пінчук стверджував, що в середині 2000-х передав їм гроші для купівлі одного з найбільших в Україні підприємств з видобутку залізної руди. Позивач доводив, що не отримав від Коломойського та Боголюбова ні підприємства, ні грошей. Утрачений за всі ці роки прибуток Пінчук оцінив у 2 мільярди доларів.

Медіа завмерли в очікуванні подробиць судової суперечки. Процес мав шанси стати не менш скандальним, аніж спір між російськими олігархами Березовським та Абрамовичем. Ті, з’ясовуючи стосунки в лондонському суді, розкрили чимало приголомшливих таємниць, зокрема, як ділилася державна власність в Росії в 90-х роках.

Не менш цікаві деталі могли повідомити й українські олігархи. Але в січні 2016-го, за кілька днів до початку слухань по суті, Пінчук, Коломойський і Боголюбов уклали мирову угоду. На яких умовах — донині було невідомо. Але журналісти «Слідства. Інфо» з’ясували, що саме за умови це були. Й вони справді вражають.

OCCRP з’ясували, як Коломойський міг вивести 5,5 млрд дол з ПриватБанку

Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов імовірно вивели 5,5 мільярдів доларів з ПриватБанку через дочірню компанію, зареєстровану на Кіпрі.

Про це йдеться в розслідуванні OCCRP.

Виведені кошти фактично дорівнюють 5% ВВП України.

Як з’ясували журналісти, компанії Коломойського та Боголюбова брали кредити в ПриватБанку в Україні, а потім переказували на рахунки «дочки» банку в Кіпрі. Після того, як кошти надходили на Кіпр, їх переказували на різні офшорні компанії. А оскільки кіпрські фінансові регулятори не вважали відділення ПриватБанку у своїй країні дочірньою компанією, то й не позначали ці кошти як українські. Саме це, як стверджують журналісти, дозволило приховати ці операції від податкових і митних органів.

Зліва направо — президент Ізраїлю Шимон Перес, президент Дніпропетровської єврейської громади Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський у синагозі «Золота Роза», Дніпро, 25 листопада 2010 року. Президент Ізраїлю 24-25 листопада 2010-го відвідував Україну з державним візитом. Сергій Ісаєв / УНІАН