У грудні пройшов рік, як нові поліцейські присягнули на вірність українському народові. Всі тоді сподівалися, що правоохоронну систему чекає очищення від корупціонерів і хабарників. Утім замість повного перезавантаження в Миколаївській області йде повним ходом оновлення старих міліцейських кадрів і при цьому, небувале зростання злочинності.

1

Коли на вулиці Миколаєва вийшли перші патрульні поліцейські, громадськість сприйняла їх появу дуже оптимістично. Але за рік роботи «копів» ситуація з вуличною злочинністю не тільки не покращилася, а навіть погіршилася. Виступаючи перед журналістами, прокурор Миколаївської області Тарас Дунас заявив:

– Я взагалі скажу, якщо ми по області зареєстрували вчинення злочинів проти власності на рівні дев’яти тисячі злочинів за цей період, то половина з них відбувається саме в місті Миколаєві. Що стосується таких важких, як розбійні напади, то дві третини з них також відбуваються в Миколаєві. Це свідчить про те, наскільки Миколаїв криміналізований у плані вуличної злочинності.

Примітно, що проколи миколаївських копів кидалися в очі не тільки миколаївській громаді, а й усій країні. Так, наприкінці серпня безпорадність миколаївських патрульних поліцейських, які не змогли оперативно знешкодити двох так званих «мажорів», підняла хвилю обурення далеко за межами регіону. Втім серйозне покарання копів – учасників тих подій не зупинило їх колег від більш серйозних проступків.

У жовтні в Миколаєві спіймали на хабарі працівника дозвільної служби Центрального райвідділу поліції Владислава Шумаду. Лейтенант поліції вимагав шість тисяч гривень за дозвіл на отримання мисливської рушниці, хоча в цьому році він проходив переатестацію, і його визнали відповідним займаній посаді.

Ми вирішили запитати у колег, як так вийшло, що він пройшов переатестацію і в той же час не може встояти перед хабарем. Розмови не вийшло.

– Скажіть, будь ласка, а Шумада Владислав тут працював?

– Ми коментарів давати ніяких не будемо. Робіть офіційний запит, ми вам дамо відповідь, – заявив офіцер, колега Шумади.

2

А в листопаді працівники СБУ затримали відразу двох офіцерів патрульної поліції, які вимагали 300 доларів за повернення документів на авто. Цікаво, що один з них був колишнім працівником розформованої ДАІ і пройшов конкурсний відбір до лав патрульної поліції.

За рік роботи патрульної поліції в Миколаєві був звільнений 21 коп. Шістнадцять – за власним бажанням, чотири – за дисциплінарний проступок. Ще двох хабарників зараз судять. Крім того, патрульні поліцейські 12 разів потрапляли у ДТП, розбивши три машини. До речі, за кількістю звільнених патрульних Миколаїв на 5-ку місці після Києва, Одеси, Харкова та Дніпра.

3

Начальник патрульної поліції Максим Ахрамєєв так пояснив плинність кадрів у своєму відомстві:

– Хтось зрозумів, що він не на своєму місці; хтось прийшов сказати, що не може психологічно карати людей, виписувати штраф; хтось зрозумів, що це не його професія і пішов. Хтось був звільнений за якісь дисциплінарні проступки – каже головний патрульний «коп».

Перетворення міліціонерів в поліцейських – процес складний. Атестаційні комісії з 2135 миколаївських міліціонерів, які підлягали атестації для проходження служби в поліції, забракували 382-х. Але стара гвардія не здається і намагається поновитися на посаді через суди.

4

Начальник Головного управління Національної поліції в Миколаївській області Юрій Мороз так пояснив великий відсоток тих, хто відновився через суд:

– За тими рішеннями, які виносять суди, скасовуються тільки рішення про звільнення. Безпосередньо висновки атестаційних комісій не скасовують. На сьогоднішній день це, по суті, правова колізія, рішення атестаційних комісій не скасовують, а наказ скасовують.

Як працювали атестаційні комісії, добре знає колишній «кіборг» 79-ї десантно-штурмової бригади, а нині засновник відомого миколаївського ЗМІ Артем Дибленко:

– Якщо оцінити роботу комісій, то ця система працює, вона універсальна. Розглядали кандидатів комплексно. Представник штабу міг поставити запитання по веденню документації, представник слідства – безпосередньо по новому КПК, який поліцейські всі дуже активно почали вчити. Рішення приймалося колегіально після відповідей на цілий комплекс запитань. Я думаю, це дало непогані результати.

При цьому, суди стають на бік відсіяних при переатестації поліцейських. Принаймні, з 267 позовів від колишніх миколаївських правоохоронців, які не пройшли атестацію, 180 були задоволені і скаржники відновилися в органах поліції саме за рішеннями судів.

5

Цікаво, що один з учасників так званої «кривоозерської справи» слідчий Василь Трубаченко вже двічі звертався до суду, щоб залишитися в поліції. Він був одним з шести поліцейських, які «затримували» Олександра Цукермана, який, зрештою був вбитий. Ще навесні Трубаченко не пройшов переатестацію і відновився через суд. Потім після жахливої історії в Кривому Озері Трубаченка вдруге звільнили з поліції, і він знову подав до суду, вимагаючи відновити його на посаді. Колишній коп мотивує це тим, що в суді по «кривоозерський справі» він має статус свідка.

6

Адвокат і глава «Союзу юристів Миколаївської області» Максим Коваль вважає, що є кілька причин масового відновлення колишніх поліцейських через суди:

– По-перше, є проблеми законодавчого характеру – мало підстав для переатестації; по-друге, не завжди якісна робота атестаційних комісій, коли неналежним чином документуються факти, які лягли в основу висновків комісії. Не зовсім коректне представництво в судах, коли, може, і є докази, але вони з якихось причин не представлені в суд, – підкреслює він.

Крім дискредитації реформи, відновлення через суди завдає і додаткової шкоди бюджету країни, адже після відновлення на посаді поліцейським платять гроші за вимушений прогул. В середньому 6-7 тисяч гривень помісячно. Якщо помножити на 180 заявлених і знову відновлених поліцейських Миколаївської області, то виходить кругленька сума на мільйони гривень.

– Напевно, – продовжує адвокат Максим Коваль, – настільки швидка підготовка зіграла з реформуванням поліції злий жарт. Мабуть, треба було пригальмувати, але при цьому провести зміни вже до чинного закону, щоб реформування не перетворилося в якийсь фарс.

А поки реформа миколаївської поліції кульгає на обидві ноги. Ті численні негативні випадки, які сталися за рік її реформування, тільки підтверджують це.

/Ярослав Чепурний, Миколаївський центр журналістських розслідувань для Слідства.Інфо