Трикімнатна квартира в одній з розкішних лондонських новобудов у центрі міста виходить вікнами на зелений сквер. На відкритому балконі-терасі – вишукані плетені меблі для відпочинку. Ця квартира належить родичам мера Одеси Геннадія Труханова і коштує понад 5 мільйонів доларів. Оскільки офіційно заробляє мер близько 300 доларів на місяць, то не одразу зрозуміло, як його сім’я могла дозволити собі таке елітне житло.

Тим часом українські слідчі з НАБУ підозрюють одеського голову у корупції та ведуть одночасно три справи щодо можливих зловживань в Одеській мерії на десятки мільйонів гривень. У всіх цих справах фігурує, зокрема, і Труханов.

Журналісти Слідства.Інфо та OCCRP дізналися про таємну лондонську квартиру сім’ї Труханова з документів Paradise Papers – бази даних з 13,4 мільйонів документів про глобальні офшорні схеми, про яку стало відомо у листопаді 2017 року. Разом з колегами з BBC Panorama, українські журналісти розібралися у деталях придбання квартири у Лондоні та перевірили, хто там живе.

Вдалося також встановити, що мер Труханов все ще має тісні зв’язки з одеським кримінальним угрупованням з далеких 90-х років.

 

Сімейні офшори

Елітна новобудова у багатому районі Лондона Марілебон називається Чілтернс (Chilterns).

Поруч з цією будівлею на Паддінгтон Стріт 24 – величезний зелений Реджент парк, вишукані ресторани та модні кафе. Знаменитий офіс Шерлока Холмса на Бейкер Стріт – за кілька хвилин ходьби від будинку, а магазини на будь-який смак – трохи далі, на Оксфорд Стріт. Скрізь можна дістатися пішки.

Сама квартира сім’ї мера, за даними журналістів Слідства.Інфо, має площу 117 кв. м та складається з двох спалень, вітальні, кухні та двох балконів-терас.

Планування трикімнатної квартири у будинку Chilterns. Зображення з сайту забудовника

Згідно з інформацією із сайту забудовника, Чілтернс (Chilterns) має всі найсучасніші зручності: від спа-центру та комфортного тренажерного залу до кінотеатру та винного погребу. У 2014 році навіть голлівудські зірки Анджеліна Джолі та Бред Пітт приглядалися до нового будинку в пошуках лондонського житла.

“Якщо Бред та Анджеліна вирішать, що хочуть купити його, вони будуть в дуже хорошій компанії”, – казав тоді журналістам Стевен Конвей, виконавчий директор компанії-девелопера “Галліард Хоумз” – “Серед наших інвесторів були члени іноземних королівських сімей, бізнес-магнати та міжнародні артисти”.

Джолі і Пітт не купили житло в Чілтернс (Chilterns). Можливо, через те, що з вартості двох пентхаузів, які вони хотіли купити (50 мільйонів фунтів стерлінгів), їм довелося би сплатити податок у розмірі 5 мільйонів фунтів стерлінгів.

Але дехто все ж наважився на купівлю житла у Чілтернс (Chilterns).

Будинок на Паддінгтон Стріт, 24

За даними британського реєстру нерухомості, у травні 2016 року компанія Peninsula Property Holdings S.A., зареєстрована на Британських Віргінських Островах (BVI), заплатила 3,7 мільйона фунтів стерлінгів (приблизно 5,2 мільйона доларів США) за квартиру на п’ятому поверсі елітної новобудови.

Інформація із британського реєстру нерухомості.

Власники Peninsula Property, як і більшості компаній з віргінською пропискою, невідомі. Проте з документів Paradise Papers стає зрозуміло, що акціонером компанії є інша фірма з BVI – Squadra Azzura Corporation. А вже акціонерами цієї компанії, а отже й власниками лондонської квартири, є 51-річна Тетяна Колтунова та 31-річна Катерина Труханова. Ці жінки є відповідно дружиною (або екс-дружиною) та донькою одеського мера Геннадія Труханова.

Структура власності компанії Peninsula Property Holdings. Інформація із сайту ICIJ

 

Журналісти Слідства.Інфо відвідали будинок на Паддінгтон Стріт, утім консьєрж запевнив, що ніколи не чув ні про Труханова, ні про його сім’ю. Репортери показали йому фотографії Труханова, Тетяни Колтунової та їхньої доньки, але чоловік переконував, що ніколи їх не бачив. “Я працюю тут два роки і я пам’ятаю обличчя краще за імена. Обличчя я б упізнав … Є кілька росіян (у будівлі – Ред.), але з України нікого немає”, – упевнено сказав консьєрж.

За півгодини після цієї розмови репортери побачили з вулиці у квартирі на 5-му поверсі чоловіка. Однак ідентифікувати його не вдалося. Консьєржі відмовилися відповідати на питання, хто живе у квартирі, яка належить компанії Peninsula Property.

Будинок на Паддінгтон Стріт, 24, вид з двору. Peninsula Property володіє квартирою на 5 поверсі найвищої секції

 

Неочевидний дохід

Жінки, які формально володіють розкішним лондонським житлом, не мають джерел доходу, які могли би дозволити їм пояснити таке багатство.

Обидві не мають бізнесу за кордоном, який журналістам OCCRP вдалося б ідентифікувати. В Україні Колтунова та Труханова з 2008 по 2016 роки володіли компанією “Квітковий пасаж”, яка займається орендою та іншими операціями з нерухомістю в Одесі. Згідно з даними з комерційної бази Youcontrol, за весь час існування прибуток “Квіткового пасажу” не перевищував 180 000 гривень на рік. Дружина Труханова також володіє часткою місцевого телебачення, але останніми роками компанія була збитковою.

У своїй офіційній майновій декларації міський голова не згадує про свою дружину, її доходи чи активи, хоча зобов’язаний це робити. Ймовірно, пара офіційно розлучена (Тетяна Колтунова також перестала використовувати прізвище Труханова, яке раніше носила), але вони регулярно з’являються разом на публіці. Наприклад, на червоній доріжці Одеського кінофестивалю вони щороку позують фотографам як пара.

Фото з Instagram Геннадія Труханова

Українські офіційні реєстри показують, що Труханов і його сім’я володіють кількома квартирами у новобудовах Одеси, які також не включені до декларації міського голови, можливо, тому, що вони належать його “екс”-дружині та дорослій дочці Катерині. Українське законодавство не передбачає юридичних підстав для того, щоб держчиновники декларували майно, яке належить колишнім дружинам, чоловікам або дітям, які з ними не проживають.

Фото з Facebook Катерини Труханової

Під час публічного заходу наприкінці березня в Одесі журналіст BBC намагався запитати у Труханова про лондонську квартиру його сім’ї. Однак люди, які оточували мера, почали галасувати та відштовхувати журналіста. Невідомі з натовпу навіть вдарили по камері британського оператора. Раніше мер не зміг чи не захотів зустрічатися з ВВС для інтерв’ю, а саме питання про квартиру пізніше назвав провокацією. Коли після сутички репортер Слідства.Інфо запитав Труханова про нерухомість за кордоном, він відповів, що не має ніякої нерухомості за межами України.

Численні ж спроби журналістів зв’язатися з Колтуновою та Трухановою виявилися безрезультатними.

Кримінальні справи

Будівельний бізнес, який Слідство.Інфо у спільних розслідуваннях з OCCRP пов’язувало з мером, міг би пояснити, звідки взялися гроші на квартиру в Лондоні. Група “Рост”, великий будівельний конгломерат з Одеси, дуже виросла відтоді, як Труханов чотири роки тому став мером. Численні компанії з групи чи пов’язані з нею, продовжують вигравати мільйонні тендери на будівництво доріг з національного та місцевих бюджетів.

Розслідування Слідства.Інфо та OCCRP у 2016 році, базоване на документах з Panama Papers – іншого масштабного витоку інформації офшорних документів – виявило зв’язок Труханова з “Ростом”. Тоді журналісти встановили, що одеський мер контролює групу Рост через своїх бізнес-партнерів. Проте він вперто заперечує будь-який зв’язок з компаніями групи.

Геннадій Труханов

У жовтні 2017 року детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) вилучили документи з дому мера за підозрою у корупції в межах одразу кількох кримінальних проваджень. П’ять компаній, пов’язаних з “Ростом”, сам Труханов, деякі його союзники та управління мерії підозрюються у змові задля отримання контрактів на будівництво чи ремонт доріг. З 2014 року до сьогодні ці п’ять компаній отримали від українського бюджету 8,1 млрд грн. Слідчі встановили, що частина грошей, отриманих будівельними компаніями, була відправлена на офшорні рахунки. Цікаво, що у 2013 році МВС вже порушувало кримінальну справу щодо компаній з групи “Рост” і вилучало документи, однак з невідомих причин розслідування не було завершене. У відповіді на запит Слідства.Інфо щодо цієї справи у МВС не змогли ідентифікувати, про яку справу йдеться.

Більшість засновників та директорів п’яти будівельних компаній, щодо яких НАБУ веде розслідування, згідно з офіційними реєстрами – друзі та колишні бізнес-партнери Труханова. Дехто навіть був членом відомого одеського злочинного угруповання у далеких 1990-х роках, про що раніше вже писали журналісти OCCRP.

Михайло Старушкевич, начальник фінансового відділу “Ростінвестгруп” у коментарі Слідству.Інфо сказав, що кримінальні справи не заважають групі продовжувати роботу. Говорить – детективи не блокували роботу фірм, не вилучали оригіналів документів – лише зробили копії деяких з них. “Не було нічого повального. Комп’ютери подивилися на місці, практично нічого не забирали там”, – каже Старушкевич.

І справді: компанії з орбіти групи “Рост” і надалі отримують гроші з державного бюджету, попри те, що перебувають під слідством.

Невдовзі після того, як восени минулого року НАБУ порушила кримінальні справи щодо Труханова, одеський мер півтора місяця не з’являвся на роботі – весь час перебував за кордоном. Коли у лютому він повернувся, поліція затримала його в аеропорту за підозрою у корупційних діях. Утім, вже наступного дня суд Труханова відпустив, і той повернувся до виконання обов’язків міського голови Одеси.

Новий кримінальний зв’язок

Частина керівників “Росту”, пов’язаних із Трухановим, колись були разом з мером в одному злочинному угрупованні.

Ім’я Труханова з’являється і в звіті італійської поліції від 1998 року, де пояснюється, що одеська група, яку називають “Нєфтємафія”, контролює транзит нафти через Одеський порт за межі України і часто організовує зустрічі в Італії. Члени групи мають паспорти різних держав і торгують зброєю та наркотиками, відмивають та вимагають гроші.

Угруповання більше не існує. Однак під час роботи над темою про лондонську квартиру сім’ї Труханова репортери Слідства.Інфо знайшли нові свідчення того, що зв’язки Труханова з членами одеської банди все ще активні.

Людину, яка опікується юридичними деталями навколо власності квартири на Паддінгтон Стріт, звуть Олександр Попівкер. Журналісти дізналися про це з документів з Paradise Papers, які містять сотні листів від Попівкера до фірми-адміністратора острівних компаній Appleby.

У своєму електронному листі у червні 2015 року Попівкер просить Appleby відновити діяльність фірми Peninsula Property – компанії, яка згодом купила квартиру в Лондоні. З листування випливає, що активність компанії була призупинена, імовірно, через несплату адміністративних зборів. Після погашення боргів та відновлення діяльності компанії, на прохання Попівкера, її передали з Appleby до іншого офшорного адміністратора. Імовірно, ці операції передували купівлі квартири.

Попівкер також керує своєю власною британською компанією Rubicon Capital Consulting, яка адмініструє десятки офшорів, багато з яких належать клієнтам з України та Росії. Велика частина з них так чи інакше пов’язана з Одесою.

А дехто – такі, як Олександр Жуков, Юрій Шумахер, Леонід Молдавський, Олег Думбрава та Микола Данилюк – ще й близькі до Труханова бізнесмени. Жуков є засновником найбільшої з п’яти компаній, які перебувають під слідством, – фірми “Ростдострой”. А Шумахер є бізнес-партнером Труханова в офшорних фірмах з Panama Papers, а також членом його політичної фракції “Довіряй ділам” у міській раді.

І дехто належав до “Нєфтємафії”.

Все це може пояснюватися тим, що 50-річний Попівкер одружений, а також має спільний бізнес з жінкою на ім’я Анна Ангерт (Попівкер). Її брат, Олександр Ангерт, згідно із звітом італійської поліції, був одним із лідерів одеського кримінального угруповання. У звіті також описується, що Ангерт і Труханов мали досить близький зв’язок у ті часи.

“Гена (Геннадій Труханов – Ред.) є одним з лідерів кримінальної організації (“Нєфтємафії” – Ред.). Він резидент Італії”, – йдеться у звіті. “Він … має часті контакти з Сашею Ангертом”.

П’ять років тому Труханов у коментарі  Слідству.Інфо підтвердив, що він давно знає Ангерта і вони товаришували. Однак, у недавньому інтерв’ю він заявив, що не бачився з Ангертом останні 15 років.

Нові дані, виявлені журналістами, зокрема інформація про спільного британського юриста Попівкера, свідчать, що зв’язок мера з членами колишнього кримінального угруповання досі стійкий.

До того ж, схоже, родини Труханова та Ангерта мають тісні стосунки. Донька Олександра Ангерта, 25-річна Аня (племінниця Попівкера), нібито живе у вищезгаданій лондонській квартирі за 5 мільйонів доларів. Вона часто публікує у своєму профілі у Instagram фотографії, на яких можна розпізнати ту саму квартиру на Паддінгтон стріт.

Більше того, британським журналістам з BBC Panorama вдалося сфотографувати Аню Ангерт на балконі квартири на 5-му поверсі. На численні спроби журналістів “Слідства.Інфо” сконтактувати з Анею, вона не відреагувала.

Донька Олександра Ангерта, схоже, мешкає у квартирі, пов’язаній із сім’єю мера Одеси. Фото – BBC Panorama

Аня Ангерт на балконі будинку на Паддінгтон Стріт, 24. Фото – BBC Panorama

P.S. За кілька днів до публікації цього матеріалу з журналістами OCCRP зв’язалися юристи британської компанії Mishcon de Reya, яка представляє інтереси Олександра Попівкера та його компанії Rubicon Capital Consulting Company. Вони повідомили, що компанія Peninsula Property Holdings SA, яка володіє квартирою на Паддінгтон Стріт, після передачі до іншого реєстратора у 2015 році була продана іншій особі. “Ґрунтуючись на документах, які ми бачили, пані Колтунова та Труханова не були власниками чи контролерами компанії (Peninsula Property Holdings SA) на момент транзакції (купівлі квартири на Паддінгтон – Ред.)”, – йдеться у листі. Однак на прохання журналістів надати документи, які це підтвержують, або ім’я нового власника компанія Mishcon de Reya не відповіла. Також не відповіла на прохання пояснити бізнесові причини купівлі офшорної компанії для придбання квартири. Інформація, наведена юристами, може бути правдивою. Але вона не підкріплена документами. Навіть якщо компанія родичів Труханова була продана іншому власнику, цей власник має дуже близькі зв’язки з одеською мафією, оскільки мешкає у цій квартирі донька Олександра Ангерта, одного з найвідоміших кримінальних авторитетів Одеси 1990-х років, давнього знайомого одеського мера Труханова.

Більше про квартири одеської мафії у Лондоні читайте тут.

The English text is available on the Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) web-site.