Студентка медичного вишу столиці, староста групи і відмінниця Мукаддас Насирлаєва, за словами однокурсників, сумлінно відвідувала навчання і мріяла стати стоматологом. Дівчина вийшла з дому 30 січня, як завжди, на пари, але більше не повернулася. Згодом стало відомо, що Мукаддас стрибнула в Дніпро з мосту Патона. Причиною такого кроку, за словами адвоката сім’ї Насирлаєвих Ровшанбека Розметова, могли стати моральний тиск та корупція у виші.

Трагедія в туркменській сім’ї Насирлаєвих привернула пильну увагу громадськості до Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Раніше Слідство.Інфо вже публікувало документи, які підтверджують фінансові зловживання, а тепер отримало свідчення про корупцію в адміністрації медуніверситету. Зокрема й про Тетяну Тімохіну, заступницю декана з підготовки іноземних студентів, яка, ймовірно, була останньою, з ким Мукаддас розмовляла у виші в день свого зникнення.

 

Саме Тімохіну звинуватив у самогубстві старости-першокурсниці адвокат Розметов, коли повідомив про трагедію з Мукаддас на своїй сторінці у Facebook. Вона нібито чекала від студентки “подяки за послуги з отримання посвідки на проживання”. Журналісти Слідства.Інфо вирішили дізнатися, що відбувається на факультеті, де навчалася Мукаддас Насирлаєва.

Як Тетяна Тімохіна ставиться до студентів

“Я не знаю, через що Мукаддас покінчила життя самогубством, чи це було через Тімохіну. Але Тетяна через якісь проблеми завжди каже, що студент відрахований. І каже це дуже щасливо. Вона ніби радіє з цього”, – розповідає студент з Узбекистану Фазіл Абдулаєв щойно заходить мова про історію із Мукаддас.

“На мене Тімохіна дуже багато разів кричала і матюкалася”, – каже хлопець, – “Заходжу, кажу: “Добрий день”, – відвертається. Чи це через те, що я – іноземець, чи тому, що в неї дуже багато грошей – не знаю”. Абдулаєв – студент третього курсу стоматології. Назвати своє ім’я хлопець зголосився лише тому, що забирає документи з вишу. Він не хоче більше вчитися в Богомольця, а свої враження від університету чергує з відвертою лайкою.

Днями Абдулаєв повертається додому. Його та ще десяток студентів з медуніверситету відрахували, за словами хлопця, бо Тімохіна не подала вчасно необхідні документи для повторного перескладання іспитів. Хоча на те у неї був місяць. Колишній студент міг би поновитися, але, каже, саме через заступницю декана – робити цього не буде.

Абдулаєв бачив Мукаддас в середині січня. Ще з однією дівчиною вона прийшла в деканат. Каже, Мукаддас плакала, прикриваючи обличчя руками, розповідала, що в неї закінчився термін візи. “Всі люди мають різний психічний стан, свої особливості. Різні люди по-різному приймають ті самі слова. Може, Мукаддас боялася через батьків, що вони їй скажуть. Хто знає, може, наступного дня вона б не стрибала з моста”, – підсумовує хлопець.

Скріншот із сайту університету

Зі слів адвоката сім’ї Насирлаєвих, в середині січня Мукаддас навідувалася в деканат разом із сестрою, студенткою-другокурсницею цього ж вишу. Тоді, за свідченням останньої, Тетяна Тімохіна порвала заяву Мукаддас і вигнала її з кабінету. А вже 30 січня, після чергової розмови в деканаті, Мукаддас стрибнула з мосту.

Про справжні мотиви вчинку дівчини наразі стверджувати неможливо, пояснює завідувач Центру психолого-психіатричної допомоги при станах душевної кризи Богдан Салівон. Він наголошує, що все залежить від того, наскільки в людини міцна психіка: “Потрібно знати, якою була особистісно-травмуюча ситуація. Одну і ту саму ситуацію людина може сприймати як значиму або незначиму. Для когось це – мізер, а для когось – катастрофа”.

Щоб дізнатися, в якому стані перебувала Мукаддас у переддень трагедії і що сталося в деканаті, Слідство.Інфо звернулося до адвоката сім`ї Насирлаєвих. Попросили поспілкуватися із сестрою дівчини. Утім, Ровшанбек Розметов відповів безапеляційно: “Чи можете ви гарантувати, що після інтерв’ю з вами її не відрахують?”

Як і сестра Мукаддас, бояться відрахування й більшість студентів, з якими ми спілкувалися. Вони погодилися коментувати ситуацію, лише не називаючи своїх імен. Майже всі опитані студенти розповіли, що Тетяна Тімохіна поводиться з ними зверхньо і жорстоко. Усі анонімні свідченнями іноземців Слідство.Інфо зібрало в окремій публікації.

Хто мав подбати про посвідку для Мукаддас

Наступного дня, після резонансу історії Мукаддас у ЗМІ, на сайті медичного університету повідомили: дівчину відрахували ще 18 січня за порушення міграційного законодавства. Однак колишні одногрупники Мукаддас розповіли Слідству.Інфо, що вона продовжувала відвідувати заняття. Навіть 30 січня, перед останнім походом в деканат, її бачили на парі з гістології.

Водночас у міграційній службі нам пояснили, що вчасне оформлення посвідок для проживання іноземних студентів забезпечують саме навчальні заклади.

Декан факультету підготовки іноземних студентів Володимир Сулік каже – був у відпустці, коли сталася трагедія. Однак, підтвердив, що у виші працюють інспектори, які готують документи студентів для подачі до ДМС. За словами декана Суліка, самі студенти лише подають заяву і пакет документів: “Тут немає нічого складного… Тим паче, вона була старостою групи. Як мені казали інспектори, Мукаддас, як староста, водила своїх одногрупників у деканат. Чому вона сама не подала документи, я не знаю”.

Мукаддас, як публічно заявила ректорка університету Катерина Амосова, свідомо ігнорувала нагадування деканату про необхідність подати документи для посвідки: “З пояснювальних записок, які були надані адміністрації університету, тричі були попередження про відрахування Мукаддас за порушення візового режиму”.

Утім, поінформовані джерела в університеті розповіли нам, що без посвідок на проживання залишилися щонайменше ще з десяток студентів. Слідство.Інфо отримало документи, що підтверджують два такі випадки. Йдеться про Резая і Рафій Захри – подружжя з Ірану. Вони вчасно занесли всі документи в деканат і навіть отримали довідку з деканату, що їхні документи передали до міграційної служби. Але в результаті деканат просто не подав їхні паспорти до ДМС, тому сім’ю відрахували й депортували з України. Вже цю ситуацію декан факультету Володимир Сулік коментувати журналістам Слідства.Інфо не захотів. 

Як розповів нам друг депортованих Рахімі Ехсан, після трьох тижнів очікування на посвідку їм віддали паспорти і сказали, що відраховують за порушення міграційного законодавства. “Очевидно, вони самі (деканат – Ред.) забули віддати документи в міграційну службу. А може, їм гроші потрібні були. Просто ми чули, що зазвичай беруть п’ять тисяч доларів за це”, – розповів хлопець. Студентам навіть не повернули гроші за навчання.

“На іноземців дивляться як на долари”

В іноземному деканаті існує чітка схема заробітку на відрахуванні іноземців, розповів нам колишній студент вишу. А грубе ставлення Тімохіної до людей, на його переконання, є не стільки вадою характеру, як механізмом залякування. Водночас чоловік запевнив: Тімохіна ніколи не візьме гроші особисто від студентів. Для цього є кілька наближених студентів-посередників, які передають гроші в деканат: “Їхня справа (деканату – Ред.) лякати студентів. Вона (Тетяна Тімохіна – Ред.) кричить, волає. А студенти що? Плачуть, починають психувати, починають шукати виходу і йдуть до тих студентів. А ті студенти, вони ж в кишені не кладуть, вони візьмуть від мене, наприклад, і приносять їм, віддають”.

Наше джерело пояснює: студенти дуже бояться відрахування, адже за ним – неминуче видворення з країни. “Коли йдеться про відрахування, це – не сто доларів, не двісті доларів, не триста доларів. Йдеться про чотири-п’ять тисяч доларів. На іноземців дивляться як на долари, розумієте?”.

Професор Національної академії наук України Віктор Досенко пропрацював у медуніверситеті 19 років, а звільнила його нинішня ректорка вишу. Він розповів, що корупційна система витискання грошей зі студентів налагоджена ще за часів колишнього одіозного ректора Віталія Москаленка. “Студенту дають зрозуміти, що його виключають з університету. Він розгублений виходить з деканату і начебто випадково зустрічає іншого іноземця – студента чи колишнього студента – який пропонує свою допомогу. Це такий собі ставленик деканату, свій і там, і тут, який за винагороду вирішує проблеми”, – пояснює професор.

“Свій і там, і тут” в університеті Богомольця, як стверджують іноземці – Фарід Алієв. Студент із Азербайджану, який очолює іноземний студпарламент. Алієв був одним із найактивніших учасників нещодавніх страйків на підтримку ректора Амосової, які блокували роботу вишу майже два тижні.

Слідство.Інфо отримало заяви до поліції двох іракських студентів. Іноземці звинувачували Фаріда Алієва та одну з працівниць іноземного деканату в шахрайстві. Як зазначено в документах, вони отримали по п’ять тисяч доларів хабара за успішне складання іспиту, але іспиту студенти так і не склали. 

Аби переконатися, що звернення в поліцію справжні, ми зв’язалися з одним із авторів заяви – Аббасом Хамадом. Він розповів, що Алієв із партнеркою не понесли відповідальності, навіть не повернули їм гроші. “Ми більше нічого не робили. Тому що він (Алієв – Ред.) має дуже сильну підтримку в Амосової, ніхто не може його чіпати. Ми хвилювалися за наші дипломи і лишили це в спокої”.

Голова іноземного студпарламенту Фарід Алієв і відсторонена ректорка університету Катерина Амосова

Як з’ясувало Слідство.Інфо від викладачів, Фарід Алієв справді має особливий статус в деканаті – там у нього навіть є особистий кабінет. У тому ж деканаті ми й запитали Алієва про його заробітки на корупційному посередництві в університеті та гроші за нескладений іспит іракським студентам. У відповідь чоловік звинуватив нас у продажності та перейшов на грубощі: “Ви – нахаба. Ідіть до біса”.

Особливий статус у виші має і Тетяна Тімохіна. Як повідомили нам одразу кілька джерел, разом із посадою вона зайняла й кабінет колишнього проректора. “Думаю, вона наближена до Амосової. З її віком сісти на місце проректора – це треба бути або дуже розумною, або бути причетною до ректорки. Вона дуже заможно вдягається, має дорогі ґаджети. І дуже високої думки про себе”, – розповіла нам студентка медичного відділу.

Тімохіна справді є небідною людиною. Жінка володіє двома квартирами у новобудовах, паркомісцем, а в її автопарку дві машини – Ауді Q3 і Volkswagen Tiguan. Проте, ні на наші питання про статки, ні, що найголовніше, про зниклу студентку, отримати відповіді ми так і не змогли. Після розголосу в ЗМІ заступниця декана на робоче місце не приходила. Не вдалося Слідству.Інфо й кілька днів поспіль застати жінку вдома, а наші дзвінки, повідомлення і листи Тетяна Тімохіна проігнорувала. Також не захотіла дати свій коментар журналістам і нещодавно усунена ректорка університету Катерина Амосова.

Будинки, в яких розташовані квартири Тетяни Тімохіної

Автівки в автопарку Тетяни Тімохіної

Студент Хамад, якому так і не вдалося повернути гроші за нескладений іспит, стверджує, що нині Фарід Алієв тісно співпрацює з Тімохіною. Чоловік розповів про друзів, яким доводилось давати великі хабарі через відрахування – і по п’ять, і по десять тисяч доларів. Сам Хамад вже не боїться говорити відкрито, бо університет закінчив: “Вони разом – шахраї. Вони – шахраї! Вони відраховують людей і потім кажуть: щоб ми повернули вас – дайте грошей. І ніхто не може їх зачепити, тому що всі бояться”.