Розповідь про газових королів сучасної України була б неповною без компанії «Голден Деррік». Щоправда, у відповідях Держгеонадр на наші запити щодо фірм, які отримали ліцензії, ця фірма не фігурує. Знаєте чому? Бо дозволи на розробку газових родовищ вона отримує без аукціонів — напряму від місцевих рад.

«Обласній адміністрації потрібно сприяти видобувним підприємствам, зокрема ТОВ «Голден Деррік», в отриманні спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами…», — закликає підлеглих у своїй травневій доповіді заступниця губернатора Полтавщини Олена Адамович. За інформацією, яку «Слідству.Інфо» надала Полтавська обласна рада, у період з вересня до грудня 2011 року ТОВ «Голден Деррік» отримала дозволи на розробку та подальше видобування нафти й газу на 20 площинах у Полтавській області.

Читайте також першу частину розслідування «Королі українського газу» 

Степан Бульба, який колись був губернатором найбагатшої на газові родовища області, а тепер є депутатом Полтавської облради, каже, що «Голден Деррік» перекопає у пошуках газу фактично пів-області.

«На одному з засідань облради я поставив умову: давайте створимо спеціальну депутатську групу і з’ясуємо, хто стоїть за цією компанією і чи зможе вона освоїти ці ділянки, — розповідає «Слідству.Інфо» Степан Бульба. — Ця ідея була з переляком відкинута керівництвом обласної ради».

На Дніпропетровщині «золота» фірма отримала ідентичним шляхом право на розробку 8 нафтогазоносних площин. Отже, разом «Голден Деррік» має 28 родовищ у двох областях. Ані структури Олександра Януковича, ані фірми Ігоря Коломойського не можуть похвалитися такою гігантською кількістю отриманих родовищ. Відтак, ще цікавіше дізнатися, хто ж стоїть за цією привілейованою компанією.

Офіс ТОВ «Голден Деррік» розташований у Полтаві. На наші спроби поспілкуватися з керівництвом компанії секретарка телефоном відповідала, що керівники або у відпустках, або на об’єктах.

Трошки більше про загадкову фірму мав би знати нинішній міністр екології та природних ресурсів, а донедавна керівник Держгеонадр Едуард Ставицький. Тим паче, ЗМІ пов’язують ім’я міністра з фірмою «Голден Деррік». «Слідство.Інфо» зустріло пана Ставицького на з’їзді «Партії регіонів».

Чи знаєте ви компанію «Голден Деррік»?

— Взагалі-то чув щось, а що?

— Поки ви керували Держгеонадрами, вона отримала дуже багато дозволів.

— По-моєму, це спільне підприємство австрійське з «Надрами України», так?

— Ваша родина чи ви маєте безпосереднє відношення до цієї компанії?

— Ніякого. Це все домисли.

Бізнесово-родинне гніздо

Щоб перевірити достовірність слів пана міністра, ми вирішили дізнатися трошки більше про нього та його родину.

Сам Едуард Ставицький, бізнесом, звісно, не займається. Колись він керував НВО «Екологічні палива України», а на виборах 2010 року був довіреною особою кандидата у президенти Віктора Януковича.

Батько міністра Анатолій Ставицький займається будівельним бізнесом, зокрема, керує фірмою «Моноліт-2». Мати Едуарда Ставицького Вікторія Іванівна є членом Компартії  та секретарем Олександрійської міськради (Кіровоградщина), а зараз  балотується до Верховної Ради за мажоритарним округом. Вона у різні часи була у керівництві фірм «Моноліт-2», НВО «Екологічні палива України», «Капітал Буд Інвест Груп».

Дружина міністра Олена Ставицька теж активна діячка — вчилася у Академії держуправління при Президенті України, а 2006-го року балотувалася до Верховної Ради за списком Партії зелених.

Всіх цих людей окрім прізвища пов’язує ще дещо. Мешканці сусідніх будинків нерідко бачать їх всіх за адресою: Київ, вул. Шота Руставелі, 31Г.  Саме тут зареєстровані чи були зареєстровані фірми, до яких причетна рідня міністра.

Будівля на Шота Руставелі, 31Г. Фото з сайту promap.ua

2006-го року родина Ставицьких викупила цей будинок та зробила капітальний ремонт. Нині, як зізнаються сусіди, коли Едуард Ставицький приїжджає у родинний офіс, його охоронці не дають мешканцям виходити з навколишніх під’їздів. Від сусідів родини Ставицьких ми також дізналися про слабкість міністра до нумерології – буцімто всі авто, на яких пересуваються Ставицькі, мають номери «0030» — з різними літерами. Загалом про родину міністра кажуть як про закритих і не дуже ввічливих людей, які повсякчас дозволяють собі нецензурну лайку.

Серед фірм, зареєстрованих на вул. Шота Руставелі, 31Г ми не знайшли слідів, які вели б до загадкового «Голден Дерріку». Тоді ми взяли витяг з Держреєстру, з якого дізналися, що засновниками фірми є НАК «Надра України» (30%) та кіпрська фірма «Hartlog Limited» (70%). Засновниками цієї «офшорки» є ще дві кіпрських компанії «Intercom Trade Inc» (50%) та «T.I.S.Ltd» (50%). Щодо першої фірми даних майже немає, а от мажоритарним власником другої є фірма «Dorigin Ltd», якою володіє угорський юрист Пітер Паллаг. На сайті НАК «Надра України» Пітера Паллага називають представником «Hartlog Limited», який і є власником ТОВ «Годен Деррік».

Пітер Паллаг. Фото з сайту «Надра України»

«Слідство. Інфо» додзвонилося до пана Паллага в Угорщину. Він непогано говорить російською, але коли почув, що ми журналісти, послався на погане знання мови та попросив написати лист. У своїх відповідях юрист Паллаг всіляко відхрещувався від того, що є власником Hartlog Limited (а відтак і ТОВ «Голден Деррік»), наполягаючи, що він лише представник фірми.

Попри це нас зацікавила персона угорця Паллага, який приїжджає в Україну та фотографується на фоні портрета Януковича, але намагається відкараскатися від однієї з найбільших газових компаній. І це, маючи у бізнес-партнерах НАК «Надра України», дякуючи якій пан Паллаг може легко без аукціонів отримувати дозволи на видобуток українського газу.

Ми знайшли документи, які підтверджують, що Пітер Паллаг не вперше має спільний з українцями бізнес. У 2004-2005 роках угорець працював директором фірми «Reef Steel Works». Одним із засновником цієї фірми був Борис Присяжнюк. В цьому ж офісі «прописана» фірма зі співзвучною назвою «Reef Holdings Plc». З 1997-го по 2001 власником та директором цієї фірми був Микола Володимирович Присяжнюк – нині міністр аграрної політики та продовольства України.

Міністр та його тінь

Поділитися здобутою інформацією «Слідство.Інфо» вирішило з самим Миколою Володимировичем.

Скажіть, у вас є родич Борис Присяжнюк в Угорщині?

— Да, це мій брат.

А ви знаєте Пітера Паллага, такого угорського юриста?

— Ні, ні.

І ніколи не зустрічались?

— Ніколи.

Повірити у те, що пан Присяжнюк не знає свого бізнес-партнера, навіть колишнього, дуже важко. На деяких документах британських фірм підписи та прізвища угорського юриста та українського політика стоять поруч.

Ще одна цікава деталь. На сайті Інформаційно-ресурсного центру можна знайти фізичну особу-підприємця Миколу Володимировича Присяжнюка, діяльність якого, щоправда, припинена.

Контактний телефон підприємця: (044) 501-97-18.Якщо подзвонити за цим номером, можна потрапити у фірми «Риф» та «Ракс». Перша фірма займається продовольчою торгівлею, а друга — чорними та кольоровими металами. Вони обидві, як і британська «Reef Holdings Plc», у різні часи були прописані за адресою м.Київ, вул. Шота Руставелі, 17.

Зв’язок між Пітером Палагом, який виконує декоративну роль іноземного інвестора української-кіпрської компанії ТОВ «Голден Деррік», очевидний. Не має сумнівів і у тому, що саме Микола Присяжнюк намагається стати тіньовим газовим королем України. Але до чого тут Ставицький?

«Слідство.Інфо» знайшло вже архівний документ, з якого стає зрозумілим особливий зв’язок Присяжнюка та Ставицького. Станом на 2007 рік власниками такої собі фірми «Монолітінвест» були три особи: Олена Ставицька, Анатолій Ставицький та Микола Присяжнюк. Всі персонажі нам уже відомі.

Пильніше придивившись до оточення Едуарда Ставицького, ми знайшли у ньому декілька бізнес-партнерів пана Присяжнюка. Наприклад, управління у Держгеонадрах, яке видає ліцензії на використання надр очолює Олександр Сушко. Раніше він очолював Торговий дім «Кварцит», який навіть за адресою (вул. Шота Руставелі, 17) збігається із штаб-квартирою фірм Миколи Присяжнюка. Більше того, саме підлеглі Олександра Сушка підготували сфабриковану відповідь на наш запит про розподіл газових родовищ. Про що йшлося в першій частині цього розслідування.

Спілкуючись з Миколою Присяжнюком на ганку Кабміну за пару хвилин до засідання уряду, ми, звісно, спитали, чи має він спільний бізнес з родиною Ставицьких. «Ні, не маю», — поспіхом відповів міністр та зник в урядових коридорах.

Та факти кажуть інше. Через Пітера Паллага Микола Присяжнюк може контролювати як мінімум 28 газоносних родовищ на Полтавщині та Дніпропетровщині. Не дивно, що місцева влада так завзято сприяє «Голден Дерріку». Але вважати Присяжнюка та Ставицького персонами однакового калібру для родини Януковича було б помилкою. Так, свого часу Едуард Ставицький допоміг у відчуженні «Межигір’я». Але Микола Присяжнюк є не лише кумом Віктору Януковичу — вони товаришують ще з Єнакієва і знають один про одного дуже багато. А отже, завжди допомагатимуть один одному. Ставицький здебільшого технічна фігура у цьому процесі.

І останнє питання, яке ми ставили собі, коли готували це розслідування. Навіщо мільйонеру-аграрнику видобувати газ? Та, схоже, пана Присяжнюка цікавить не газ. «У мене таке враження, що ця структура збирає ці дозволи, щоб потім їх реалізувати, навіть не починаючи роботу по суті», – каже полтавський депутат Степан Бульба. Можливо, так воно і є. Користуючись нагодою, отримати безкоштовно те, що потім можна буде продати. Жоден бізнесмен не встояв би перед такою можливістю. Навіть працюючи на посаді міністра.