Українські правоохоронці восени вилучили приватну колекцію картин колись впливового українського політика Віктора Медведчука. Журналісти «Слідства.Інфо» отримали список з повним переліком творів мистецтва, дізналися про їхню вартість і подальшу долю. 

Про це йдеться у новому відеоматеріалі «Слідства.Інфо».

ПІВ МІЛЬЙОНА ДОЛАРІВ ЗА АЙВАЗОВСЬКОГО

Наприкінці жовтня слідчі управління Державного бюро розслідувань та СБУ приїхали до маєтку Віктора Медведчука у Пущі-Водиці та вилучили 316 предметів мистецтва. Здебільшого, це картини, але трапляються також предмети інтер’єру та сувенірна продукція.

У розпорядженні «Слідства.Інфо» опинився документ з переліком вилученого, а також знімки картин, які мали б висіти вдома у Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. 

У колекції є експонати з сумнівною художньою значущістю, як-от портрети Марченко та Медведчука, однак з-поміж арештованих об’єктів мистецтва є справді цінні речі. 

«Роботи, які ми подивилися, дуже різного рівня. Є твори, які, на перший погляд, належать вже історії мистецтва. Принаймні, декілька імен з цієї колекції — це художники музейного рівня. Це Орловський, Васильківський, Коровін, це той же Глюк», — оцінює картини мистецтвознавиця Галина Скляренко. 

У списку з переліком вилученого майна згадуються три роботи українсько-російського художника Івана Айвазовського. Ймовірно, вони і є найціннішими та найдорожчими в арештованій колекції Медведчука. Журналісти отримали фото однієї з них і попросили експертів оцінити її приблизну вартість. 

Картина Айвазовського, намальована у жовто-коричневих кольорах: сонце, море і пляж

Картина українсько-російського художника Івана Айвазовського

На думку двох мистецтвознавців, з якими поспілкувалося «Слідство.Інфо», вартість цієї картини — за умови, що це не підробка, — може складати від 80 до 200 тисяч доларів. Ціна ще двох картин Айвазовського, за словами експертів, на мистецькому ринку коливається від 5 тисяч до 3 мільйонів доларів. Такий діапазон цін пояснюється багатьма факторами — розміром, часом написання та станом картини. 

Якщо припустити, що решта картин Айвазовського з колекції Медведчука коштують, так само як і перша, то лише три картини цього автора можуть вартувати пів мільйона доларів.

МИТЦІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ШКОЛИ ТА ХУДОЖНИКИ-РЕАЛІСТИ XIX СТОЛІТТЯ

Оцінка картини за знімком не є цілком достовірною і вимагає повноцінної експертизи. Втім, це можливість підрахувати приблизну вартість колекції, яка може перейти у власність держави.

За наданими журналістами фото мистецтвознавці впізнали роботи деяких художників. Зокрема, пейзаж Володимира Орловського — ціна його картини може сягати 100 тисяч доларів. Ще один російський художник, картину якого у масивній рамі виявили у колекції Медведчука, — Костянтин Коровін. Ціна на подібні роботи цього автора може складати 20–25 тисяч доларів за картину. 

Завдяки підписам на картинах експерти ідентифікували пейзажі двох закарпатських митців ХХ століття — Йосипа Бокшая (середня ціна картин — 1015 тисяч доларів) та Гаврила Глюка (роботи цього автора можуть коштувати 1,5 тисячі доларів). 

У колекції Медведчука також є картина Костянтина Крижицького — українського художника-реаліста ХІХ століття. До повномасштабної війни твори цього автора коштували до 30 тисяч доларів. 

Картина у золотому обрамленні, на якій зображено природу: ліс, зелену галявину і струмок

Картина Костянтина Крижицького

Вартість ідентифікованих разом з експертами картин з колекції Медведчука може сягати 700 тисяч доларів. Невідомо, чи задекларував їх експолітик, якого зараз підозрюють у державній зраді і який разом з дружиною перебуває у Росії. 

У декларації за 2020 рік, яку Медведчук подав останньою, експосадовець згадує про 110 картин російських художників, 80 картин українського живопису кінця ХІХ першої половини ХХ століття, 201 картину закарпатських митців живопису, 115 картин сучасного живопису та 24 картини європейського живопису. Детального опису та вартості у декларації політика немає. Стає очевидним, що ще два роки тому Медведчук декларував значно більше картин, ніж є у списку вилученого з маєтку. Або йому вдалося вивезти найцінніше, або на нас ще чекають мистецькі знахідки. 

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З КОЛЕКЦІЄЮ ЕКСПОЛІТИКА ЗАРАЗ

У документі про вилучення вказано, що всі предмети мистецтва відправили на дослідження до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Саме там вони зберігаються вже протягом трьох місяців. Щоправда, експерти тільки почали роботу над збіркою. За їхніми словами, до цього опрацьовували іншу колекцію. 

«Коли ви заходили сюди до нас, ви бачили, що там у холі картини стоять. Вони чорною плівкою натягнуті, великі картини три на чотири (метри, — ред.), це теж з цієї колекції», — розповідають про роботу над збіркою Медведчука фахівці КНДІСЕ.

Журналісти попросили експертів Інституту показати картини Айвазовського та провести їхню оцінку. З трьох картин художника, зазначених у переліку вилученого майна, мистецтвознавці показали лише одну. Вони кажуть, що інші складно дістати і експертизу будуть проводити частинами. 

Одним з елементів мистецтвознавчої експертизи є перевірка твору мистецтва на предмет підробки. Журналісти запитали в експертів КНДІСЕ про те, чи є картина Айвазовського справжньою. 

«Художники виконують свої авторські підписи в певних місцях картини. Тобто, якщо для Айвазовського характерне виконання його підпису в лівому нижньому куті картини, то це вже одна з ознак справжності його авторського підпису», пояснює почеркознавиця Інституту Ірина Білоус.

Мистецтвознавиця Ірина Ходченко підтвердила, що це картина Айвазовського і коштувати вона може до 100 тисяч гривень. 

Нагадаємо, що двоє інших мистецтвознавців оцінили цю картину Айвазовського у 80200 тисяч доларів. Експерт з державної інституції говорить, що вона коштує близько 3 тисяч доларів. Цікаво, яка цифра буде в остаточній офіційній експертизі.

В Інституті кажуть, що для дослідження збірки потрібно щонайменше три місяці. Олександр Рувін, керівник відомства, дає ще більш песимістичний прогноз і стверджує, що експерти постараються закінчити до кінця другого кварталу, тобто, десь до початку липня 2023-го: «Ми будемо старатися прискорювати цей процес. Може, дійсно відберемо картини, які не представляють якоїсь історичної, художньої цінності. Ми їх швиденько зробимо, і вже залишаться ті, які треба дослідити».

СБУ у відповідь на журналістський запит щодо подальшої долі колекції Медведчука зазначила, що наразі майно кума Путіна арештоване та може бути конфісковане на користь держави, оскільки щодо Медведчука порушено кілька справ, одна з яких — за підозру у держзраді.

Читайте також: Хутро, золото та ностальгія за «совком»: як виглядає зсередини закарпатська резиденція Медведчука