Ми зустрілись з американським бізнесменом Семом Кісліним під час його короткого візиту в Україну у ресторані готелю Fairmont. Кіслін — одесит, «хороший одесит», — так він сам про себе говорить і запевняє, що всі його інвестиції націлені не лише на прибуток, а й на те «щоб людям було краще жити». Говорить, що навіть намагався інвестувати в українську економіку, але, нібито, на заваді стала корупція. Проте цього разу Кіслін приїхав в Україну, аби забрати гроші, які, на його думку, «належать по праву йому», а не Україні.

Мова про «$1,5 мільярда Януковича», які Краматорський суд постановив повернути державі з рахунків низки кіпрських фірм, що належали до офшорної системи, створеної  спільниками колишнього президента України Віктора Януковича, Сергієм Арбузовим та Сергієм Курченком.

У 2016 році американський бізнесмен Кіслін спокусився купити одну з таких кіпрських фірм з орбіти українських втікачів з мільйонами доларів на рахунках. Як виявилось, гроші були вже арештовані, і тепер Кіслін готує позов до суду США. Він обіцяє засудити український «Ощадбанк», з рахунків якого конфіскували понад $20 мільйонів його фірми. Кіпрська фірма Кісліна була частиною механізму з відмивання грошей, сконструйованого Курченком та Арбузовим. І навіть після арешту активів деякі з цих фірм продовжили бурхливу діяльність.

Проблемна інвестиція

Сему Кісліну — 82. В Україні його супроводжують дружина, американський адвокат Джефрі Данненберг, український адвокат Дмитро Щербина та двоє охоронців. Кіслін каже: це — колишні беркутівці, йому порадили до них звернутись, «бо в Україні тепер небезпечно». «Колишні беркутівці» сідають в ресторані просто за нашими спинами, нічого не замовляють, спостерігають. Кіслін замовляє воду і прикурює сигару.

«Я бізнесмен, у політику не лізу, але якщо у мене хочуть вкрасти, я маю розповісти, що трапляється», — обурено розповідає чоловік. За його словами, він купив на відкритому ринку цінні папери і був переконаний, що після того, як вони будуть погашені, він зможе отримати свої гроші. «Але коли я прийшов у банк по гроші, люди з банку сказали «ні, гроші арештовані», — розповідає Кіслін. Він говорить упевнено, час від часу переходить з російської на  англійську та навпаки.

Кіслін переїхав з Одеси у Нью-Йорк у 70-х роках і розпочав бізнес. Його досить велика компанія Trans Commodities займається інвестиціями у різні сфери. Саме ця фірма у листопаді 2016 року купила кіпрську компанію Opalcore Ltd з арештованими мільйонами на рахунках. Проте Кіслін запевняє, що продавець не повідомив йому про арешт. За порадами адвокатів бізнесмен спершу відмовлявся назвати продавця, посилаючись на заборону у контракті, але врешті погодився.

Американський бізнесмен Сем Кіслін (праворуч) та його український адвокат Дмитро Щербина (ліворуч) на зустрічі з журналістами Слідство.Інфо

Продавцем Opalcore була британська фірма Exbridge Properties L.P., пов’язана з компаніями, які, за версією українського офіційного слідства, належать до «грошової пральні» олігарха-втікача Курченка та віце-прем’єра часів Януковича Арбузова. Кіслін запевняє, що особисто ні з Курченком, ні з Арбузовим не знайомий — лише читав про них у пресі. «Курченко взагалі, кажуть, пацан молодий, якийсь хлопчик-бізнесмен, я читав про нього у якійсь газеті», — згадує бізнесмен, але не може пригадати назву видання.

В Україні Кіслін — аби зустрітися з впливовими людьми і «вирішити питання». Час від часу Кіслін залишає нас наодинці зі своїми українським та американськими адвокатами, ми чекаємо, але, схоже, зустрічі не допомагають американцю вирішити проблему. Повертається він збуджений і роздратований. «Я питаю: «На яких засадах гроші арештовані?», а вони кажуть: «Бо гроші належать екс-президенту України». Я кажу: «І що я маю робити з вашим екс-президентом?», розповідає Кіслін. Каже, пояснював, що має угоду і купив ці гроші на вільному ринку, але аргумент не подіяв.  Про арешт придбаних активів він дізнався лише восени 2017 року, а у грудні вже приїхав в Україну.

Кіслін та його адвокат намагалися дзвонити та писати Андрію Пишному, керівнику «Ощадбанку», але відповіді не отримали. «Може, він боїться дзвонити нам», — каже Кіслін. Саме з «Ощадбанком», на рахунках якого зберігалися активи кіпрської фірми, збирається судитися американський бізнесмен. Він хотів отримати свої $20,9 мільйонів та інвестувати їх в українську економіку. Тепер же американські та українські адвокати Кісліна складають позови з метою отримати вже $23 мільйони і сума весь час зростає.

«Все йде до того, що ми підемо до Європейського суду. Легалізуємо там рішення і спишемо гроші з бюджету країни», — каже Дмитро Щербина, український адвокат фірми Opalcore, офшорного надбання американця.

Спецконфіскація

Компанія Opalcore, яку придбав Сем Кіслін, є лише однією ланкою в цілій системі спроектованій та збудованій поплічниками минулої влади для відмивання грошей. Вона, як і інші фірми з мережі, фігурує у справах українських слідчих про незаконне збагачення та махінації з цінними паперами щодо колишнього керівництва країни, зокрема екс-віце-прем’єра Сергія Арбузова.

Коли Арбузов та інші соратники Януковича втекли, на рахунках, пов’язаних з ними фірм, було арештовано близько $1,5 мільярда. Справи рухалися мляво, аж раптом у березні 2017 року Краматорський суд ухвалив рішення про конфіскацію цих грошей.

«Якби це була готівка в 100-доларових купюрах — це була б маса вагою в 15 тонн. Наочно — африканський слон з дитинчам», — похвалився на своїй сторінці у Фейсбуці Генеральний прокурор України Юрій Луценко перерахуванням до держбюджету $1,5 млрд «грошей Януковича».

Рішення Краматорського суду було одразу ж засекречене, тому дізнатися, на яких саме підставах ці гроші перерахували до бюджету, було неможливо. Адвокати Сема Кісліна намагалися оскаржити це рішення через суд, але не могли отримати доступ до засекреченого Генпрокуратурою вироку.

У січні 2018 року видання Al Jazeera опублікувало цей засекречений вирок. Генеральна прокуратура не підтвердила і не спростувала автентичність вироку. Аналіз майже 100-сторінкового документу дає можливість зрозуміти, як саме працював механізм з транзиту грошей між українськими та європейськими рахунками кіпрських фірм.

Транзакції між іноземними компаніями, пов’язаними з Курченком та Арбузовим. Інформація з тексту вироку Краматорського суду, опублікованого Al Jazeera

Найактивнішими у перекачуванні грошей виявилися близько 15 фірм з кіпрською, британською та іншими острівними прописками. Протягом 2011-2014 років вони обмінювалися мільйонними сумами у якості позик та кредитів, які надавали одна одній. Час від часу певні фірми накопичували великі суми на своїх рахунках, а потім здійснювали якісь операції, які ставали публічними.

Наприклад, угода з придбання Сергієм Курченком медіа-холдингу UMH у 2013 році була частково забезпечена грошима кіпрських фірм Quickpace та Sabulong, які є частиною схеми з відмивання грошей українськими посадовцями-втікачами.

Сергій Курченко, з яким, згідно з версією українського слідства, пов’язані ці кіпрські фірми, не відреагував на спроби журналістів отримати коментар.

Сергій Арбузов, який також причетний до більшості цих фірм, у коментарі «Слідству.Інфо» спростував свій зв’язок з цими компаніями: «Це — черговий фейк. Я ніколи не був кінцевим бенефіціарним власником будь-якої іноземної компанії».

Боротьба по-американськи

«Якщо моє питання не вирішиться на найвищому рівні, то я піду до американського суду, і люди будуть приїжджати і відповідати перед міжнародним законом», — запевняє Сем Кіслін. За його словами, у день розмови з журналістом «Слідства.Інфо» йому було призначено зустріч у Адміністрації Президента.

Все це частина умовної промови ретельно підготовленої американцем для журналістів.

Втім, під кінець нашої зустрічі Сем Кіслін починає говорити більше і відкритіше. Згадує Одесу 70-х і свої знайомства з одеською мафією, висловлює невдоволення нинішньою політикою українських урядовців і переконує, що понад усе ненавидить корупцію.

Проте Сем Кіслін – особистість неоднозначна і, схоже, знався з мафією не лише одеською. У 90-х роках ФБР розслідувала його можливі зв’язки з мафією та відмивання грошей з Росії, однак, тоді його провину не довели. А свою компанію Trans Commodities в 1991 році Кіслін заснував разом зі скандально відомим російським алюмінієвим магнатом Михайлом Черним. Ймовірні зв’язки Михайла Черного та його брата Лева з організованою злочинністю розслідували правоохоронці багатьох країн, включно з США та Швейцарією.

У 2002 році фірма Сема Кісліна Trans Commodities інвестувала $13 млн у Макіївський металургійний комбінат. Віктор Янукович, тодішній губернатор Донецької області, хвалився появою американського інвестора у регіоні. Однак, всього за кілька місяців Trans Commodities пішла з підприємства.

А нещодавно журналісти Bloomberg  з’ясували, що пан Кіслін надавав кредити вихідцям з колишнього СРСР на купівлю нерухомості у нью-йоркській Trump World Tower. Сам Кіслін каже, що зараз є неформальним радником Трампа з питань Східної Європи. «Я допомагаю Трампу, я працював з ним колись разом. Роблю всі волонтерські роботи, що стосуються Східної Європи. Тільки Східної Європи, тому що я знаю цей бізнес…».

Ситуацією зі своєю кіпрською інвестицією він обурений страшенно і обіцяє, що просто так ця історія не минеться. Адже якщо він піде до суду, то «історія Ощадбанку та його ім’я в історії України на цьому закінчиться». Кіслін припускає, що його грошима користувались. На його думку, це можливо, навіть не зважаючи на те, що гроші арештовано.  Каже, його гроші «були вкрадені тими політиками, які мали право командувати Ощадбанком».

Звернення адвоката Сема Кісліна Джефрі Данненберга до послині США в УКраїні Марії Йованович.

Вже після нашої зустрічі в хід пішли й дипломатичні методи. Фірма Кісліна Trans Commodities на початку 2018 року звернулася до Посольства США в Україні з проханням допомогти з поверненням грошей. У листі до Посла США в Україні Марії Йованович, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо», представники американської фірми скаржаться, що українські офіційні органи не в змозі вирішити проблему зі зниклими грошима і кажуть, що Trans Commodities – не єдина жертва рішення Краматорського суду. Нібито є інші американські фірми, які також придбали фірми з цінними паперами і теж стали «жертвами українського правосуддя».

Кіслін запевняє, що не збирається здаватись і погрожує ще й репутаційними втратами для України. «Я звернувся до всіх журналістів, до всіх інвесторів всього світу, що тут просто крадуть інвестиційні кошти, забирають і не віддають. Тому треба бути дуже обережним, коли йдеш в Україну», — говорить американський бізнесмен.

Головне зображення: Дмитро Щербина (зліва), Сем Кіслін (справа). Фото надано адвокатом Сема Кісліна Дмитром Щербиною для Слідство.Інфо.