Резиденція Януковича «Межигір’я» наразі залишається без офіційного управителя. Попри те, що конкурс продовжували тричі, на останньому етапі було тільки чотири учасники (утім, усе одно вдвічі більше, ніж минулого разу).

Компанії не надто цікавилися резиденцією через відсутність інвентаризації, кажуть в Агентстві з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Тобто потенційний управитель просто не знає, чим йому доведеться керувати. Саме АРМА повинні визначити нарешті того, хто зголоситься розпоряджатися майном президента-втікача.

Однак, за словами начальника одного зі слідчих відділів Генпрокуратури Андрія Радіонова, слідчі провели повний опис майна резиденції. «Описували кожен телевізор, полицю, всі склянки, столові прибори, торшери, розетки, все-все», — каже він. Агентство давно могло отримати всю цю інформацію. Натомість АРМА жодного разу офіційно не з’явилося на території «Межигір’я», хоч і через свої заяви потрапили на допит до ГПУ.

Чому «Межигір’я» стало каменем спотикання між АРМА та Генпрокуратурою, розповідає Слідство.Інфо.

(Не)описане майно

Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури передало двома ухвалами Печерського райсуду майно резиденції агентству влітку 2018-го. За словами представників Нацагентства, в ухвалах немає опису всього майна.

«В АРМА або не розуміють, що саме є, або завідомо брешуть», — своєю чергою стверджує Андрій Радіонов. Він пояснив Слідству.Інфо, що ухвали — це лише перелік всього арештованого майна. Слідчі витратили декілька місяців на огляд резиденції й сформували протоколи, які містять деталізовані описи майна.

«Ми пропонували АРМА в будь-який час отримати будь-які документи», — сказав він і додав, що представники Нацагентства ігнорували повідомлення працівників прокуратури понад півроку.

Голова АРМА Антон Янчук прокоментував Слідству.Інфо, що інвентаризацію треба проводити знову, адже від першого опису минуло вже декілька років.

«Бо так ми зможемо однозначно з’ясувати, що є насправді на території «Межигір’я», а чого немає, зокрема й з описаного, — каже він. Починати треба з того, щоб з’ясувати, що там насправді є. Оскільки навіть зараз ми бачимо, що на території перебувають певні об’єкти, які не зазначені в ухвалах».

Парк автомобілів на території резиденції президента-втікача Віктора Януковича «Межигір’я», Нові Петрівці, Київська область, 22 лютого 2014 року. Фото Євгена Малолєтки / УНІАН

«Будь-які їхні заяви про відсутність або наявність чогось — не що інше, як брехня, — каже Андрій Радіонов. — Вони (АРМА — ред.) сказали, що з новою фірмою зайдуть і проведуть інвентаризацію. То на що тоді конкурс оголошують? На вивіску “Межигір’я”?»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Кіт у мішку чи золота торба: що змінить продовження конкурсу на управителя «Межигір’я» 

Допит представників АРМА

Наприкінці січня 2019 року до Генпрокуратури на допит викликали двох чиновників АРМА — голову Нацагентства Антона Янчука та керівника юридичного управління Андрія Потьомкіна. Причиною стало січневе інтерв’ю Андрія Потьомкіна. Він розповів журналістам, що частина майна «Межигір’я» нібито розкрадена. Андрій Радіонов пояснив, що в Генпрокуратурі повинні були з’ясувати, що саме зникло:

«Усе майно «Межигір’я» — це наш речовий доказ у кримінальному провадженні. І раптом нам стає відомо, що чиновник нібито знає про крадіжки й мовчить! Отже, ми повинні з’ясувати, чи справді зникло щось, і що саме, — каже начальник слідчого відділу. За його словами, передусім агентство повинно було повідомити про зникнення майна з резиденції правоохоронців. — Якщо є інформація про злочин, вони повинні звернутися до правоохоронних органів, подати заяву. Тому вони або публічно брешуть, чим завдають шкоди авторитету державного органу, або приховують тяжкий злочин. Вони ходять по прес-конференціях, але де заява про злочин?»

Утім, за інформацією Слідства.Інфо, всередині лютого чиновники АРМА все ж подали заяву про можливе розкрадання майна на території «Межигір’я». Тепер правоохоронці повинні дізнатися, чи справді щось зникло. Наразі ж усе майно резиденції під опікою громадської організації «НПУ «Межигір’я».

Ключка для гольфу з ініціалами Віктора Януковича на території резиденції президента-втікача «Межигір’я», в селі Нові Петрівці, Київська область, 22 лютого 2014 року. Фото Євгена Малолєтки / УНІАН

«Відповідальні за Межигір’я» і конкурс

Активісти громадської організації «НПУ «Межигір’я» взялися за управління резиденцією одразу після втечі Януковича: проводять екскурсії територією, поливають і стрижуть газони, доглядають за тваринами в зоопарку й усім майном на її території.

Та чи є правові підстави для управління активістами майном резиденції, в АРМА не знають.

«Наразі мені не відомо про взагалі якусь правову складову перебування там громадської організації та володіння ними майном», — сказав Слідству.Інфо голова АРМА Антон Янчук.

Керівник АРМА Антон Янчук під час інтерв’ю Слідству.Інфо, Київ, 28 січня 2019 року. Фото — Дмитро Реплянчук, Слідство.Інфо

Однак прокурор Андрій Радіонов стверджує, що майно резиденції передали «НПУ «Межигір’я» на відповідальне зберігання:

«Є листи, розписки. Якщо в них щось зникло, чи вмирає якась тварина, або щось зруйнувалося з природних причин, вони повинні це фіксувати. Держава п’ять років нічого не робила, щоб зберегти це майно, ні копійки не витратили на збереження. І весь цей час активісти намагалися це зберегти».

Наразі громадська організація не може виграти конкурс АРМА на управителя «Межигір’ям», адже не відповідає умовам конкурсу. Однак, на думку слідчого Андрія Радіонова, критерії відбору недостатньо чіткі. Він вважає, що АРМА не зробила достатньо для того, щоб сформулювати повноцінні умови для конкурсантів.

«Не можна лише на основі документів сформулювати умови конкурсу, АРМА повинна була туди приїжджати. А за нашою інформацією, вони жодного разу так і не приїхали туди. Можливо, були як відвідувачі, але точно не як чиновники», — сказав він.

Як активісти громадської організації «НПУ «Межигір’я» ставляться до конкурсу та що робитимуть у разі програшу — в нашому наступному матеріалі.

Члени загону самооборони на території резиденції екс-президента Віктора Януковича «Межигір’я», в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, 22 лютого 2014 року. Фото Євгена Малолєтки / УНІАН

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто такі «Атлант Девелоп» та чи має компанія шанс управляти «Межигір’ям»

(Головне фото — люди на території резиденції президента-втікача Віктора Януковича «Межигір’я», в селі Нові Петрівці, Київська область, 22 лютого 2014 року. Фото Євгена Малолєтки / УНІАН)