Колонка Ірини Мокрицької для “Слідства.Інфо”

Кінець 2016 року. На ринку скрапленого газу розгорнувся неабиякий скандал. Служба безпеки   запідозрила у “фінансуванні тероризму” дві компанії, які імпортували в Україну сировину, і, як наслідок, заблокувала роботу 16-ти трейдерів. На кордоні застрягла” 161 вагоноцистерна, а імпортерів звинуватили у несплаті 25 млн грн податків. Імпорт вдалося частково розблокувати лише завдяки медійній увазі.

Такі наїзди на бізнес в Україні не є поодиноким явищем. Відтак на проблему звернула увагу влада і пообіцяла вирішити питання раз і назавжди – створити орган, який нібито захищатиме бізнес від сумнозвісних “маски-шоу”. Іншими словами – тиску на підприємців через силові та контрольні органи. Таким органом могла би стати лише незалежна структура, рівновіддалена від усіх гілок влади. Але не так сталося.

Нещодавно людина Президента Ніна Южаніна презентувала концепцію нового органу, який, за її переконанням, покликаний захищати бізнес. У цьому проекті центральну позицію зайняв Президент, до того ж – з потужними важелями впливу. Тож, схоже, справжнім завданням такого органу стане, не боротьба із незаконною економічною діяльністю, а “зачистка” ринку під правильні компанії.

Спершу йшлося про Службу фінансових розслідувань. Створити СФР Президент Порошенко разом із прем’єром Гройсманом обіцяли через рік після інциденту із заблокованим імпортом – на зустрічі із представниками бізнесу. А через місяць на Раді регіонального розвитку Порошенко знову заговорив про принципово новий формат взаємовідносин “силовики-бізнес” та попросив Ніну Южаніну, голову податкового комітету, представити концепт нової структури.

Утім, уже у грудні Президент заговорив про створення іншого органу – Національного бюро фінансової безпеки. І невдовзі, у лютому 2018 року, під час помпезної прес-конференції впевнено заявив, що Нацфінбезпеці – бути.

Створенням цього бюро як аналітичної структури ми повністю відріжемо всі без виключення  силові структури від пасовища, на якому вони десятиліттями доять український бізнес, – сказав Порошенко, – На пушечний вистрєл після прийняття цього закону не можна буде підійти нікому до платника податків”.

 

Маски-шоу по-новому

Видається, що головною “новацією” законопроекту про Нацбюро фінбезпеки є саме пряме підпорядкування Президенту України. Співавторка законопроекту Ніна Южаніна, яка, до слова, раніше працювала бухгалтером в одній з компаній Петра Порошенка, відмовилася обговорити його з нами. Щоправда, нардеп надіслала лист, у якому пояснює – підпорядкування органу Президенту допоможе віддалити бюро від виконавчої влади.

Не може орган, до повноважень якого належить контроль коштів на вході та виході з Державного бюджету, бути підпорядкованим розпоряднику таких коштів, а це кожне з Міністерств і Кабінет Міністрів загалом”.

В’ячеслав Черкашин, експерт податкової групи Реанімаційного пакету реформ, вважає, що такий інститут, хоча і буде віддалений від урядовців, насправді буде підзвітним Президенту й існуватиме виключно за власними правилами.

Якщо б він був у вертикалі виконавчої влади, то фактично міністерство розробило політику для органу, а він її реалізував, – говорить Черкашин, – Натомість НБФБ зможе сам собі написати правила, які будуть зручні для певного кола, сам себе контролюватиме і буде робити те, що вважатиме за потрібне”.

Ще одна яскрава новинка проекту закону – “урізання” повноважень Національного антикорупційного бюро України. До Кримінального кодексу України внесуть зміни, які обмежать НАБУ в розслідуванні корупційних злочинів високопосадовців та шахрайства з відшкодуванням податку на додану вартість.

Тобто розслідувати резонансні справи на кшталт “справи Насірова” будуть вже  детективи Нацфінбезпеки.

За словами Сергія Коваленка, радника Міністра фінансів, бюро можуть використати як клон НАБУ, щоб покривати масштабну корупцію в економічній сфері. На його думку, фактично Нацфінбезпека забере левову частку проваджень НАБУ по розслідуванню розкрадань державних коштів та шахрайства при відшкодуванні ПДВ.

НБФБ зможе прикривати високопосадову корупцію, – заявив Коваленко, – дві нові статті Кримінального кодексу, які згідно із законопроектом будуть у підслідності НБФБ, фактично забирають у НАБУ розслідування найбільш небезпечних злочинів, тобто цепрямий наїзд на їхні повноваження”.

#Маскишоу навряд припиняться. Якщо вірити законопроекту, Нацфінбезпека може ініціювати будь-які перевірки та ревізії, а за наявності свого ж “папірця” – аналітично-інформаційного документу – відкриватиме провадження з усіма вже відомими наслідками. Йдеться, про утиски, спеціальне блокування бізнесу та хабарі.

Що таке аналітично-інформаційний документ в законі, достеменно пояснити так і не змогли. Наші джерела в Міністерстві фінансів переконані –  нове бюро стане нічим іншим, як хорошим інструментом для тиску не лише на бізнес, але й на інші органи влади.

 

Безмежні повноваження директора та старі кадри

Президент одноосібно призначатиме і звільнятиме директора Нацфінбезпеки. Верховна Рада хіба може внести подання про його звільнення, але лише за наявності 150 голосів. Проте навіть конкурс на керівника бюро зможе організувати Президент. Гарантові рекомендуватиме кандидатів у керівники НБФБ спеціально створена Конкурсна комісія. До неї входитиме по три представники від Кабміну, Парламенту та, знову ж таки, Президента. Але якщо парламент протягом 30 днів не призначить своїх представників, то й тут таки Президент може їх допризначити.

До всього “пропрезидентське бюро” зможе витребувати оперативно-розшукові матеріали  у будь-яких інших правоохоронних органів. Цілком ймовірно, це приведе до витоків інформації, в тому числі – з НАБУ.

І це лише вершина айсбергу, оскільки керівник Нацфінбезпеки матиме доступ до усієї секретної інформації в Україні. Ймовірно, автори законопроекту не розуміють різниці між допуском та доступом до державної таємниці. А от підрозділи бюро зможуть використовувати будь-яку зброю, яку використовують поліцейські: від кийків і боєприпасів до водометів та бронемашин. Хто, як і проти кого вони використовуватимуть такі повноваження та ресурси? Жодних запобіжників у законопроекті нема.

Ніна Южаніна у відповіді на наш запит запевнила – модель Нацфінбезпеки розроблена з урахуванням успішного досвіду західних спеціалістів і повністю відповідає європейським тенденціям з їхньою адаптацією під українські реалії.

Утім, у Міністерстві фінансів запевняють, такого прямого підпорядкування Президенту в інших розвинених країнах подібні органи не мають. Радник міністра фінансів Сергій Коваленко розповів, що, наприклад, фінансова гвардія Італії підпорядковується Мінфіну Італії, який, однак, не може вказувати їм, що робити. Він також наводить приклад Франції, де Міністерство внутрішніх справ взагалі має окремий департамент податкової поліції. Він підпорядкований міністру, але його повноваження щодо органу обмежені і  урядовець не може віддавати наказів про розслідування якоїсь справи. “Фактично при прямій підпорядкованості податкова поліція там діє абсолютно самостійно та автономно”, – пояснює Коваленко.