Марія Горбань, Слідство.Інфо

«Прямо зараз Катерина Амосова разом зі своїми прихильниками, що поводяться, як типові тітушки, здійснюють штурм НМУ ім. Богомольця». Таке повідомлення розмістила у Twitter зранку 14 січня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Близько 10 ранку екс-ректорка вишу Катерина Амосова разом з колишніми працівниками й студентами намагалися проникнути в будівлю ректорату. Вони пошкодили турнікет на вході в корпус, також постраждало кілька працівників університету.

Це стало лише черговою фазою конфлікту між МОЗом та Катериною Амосовою, який триває вже майже рік, відколи міністерство звільнило ректорку через зрив обов’язкового незалежного іспиту «Крок» для студентів-стоматологів. За цей час екс-ректорка тричі поновлювалася на посаді і її тричі звільняли.

Що напередодні сталося в головному медичному виші столиці, чому судді стають на бік Катерини Амосової та чому екс-ректорка проти вибрів у НМУ Богомольця, розповів Слідству.Інфо Юрій Кучин, виконувач обов’язків ректора університету.

«Вони почали нападати на охорону»

Приблизно о 10 ранку мене викликала охорона, в приміщення університету зайшли Катерина Амосова та частина команди, з якою вона працювала. Це переважно люди, які нині не працюють у виші.

Амосова прийшла із судовим виконавцем, який сказав, що повинен зачитати мені ухвалу (йдеться про ухвалу від 20 грудня,  якою суддя Вищого адміністративного суду Києва Євген Аблов поновив на посаді ректорки Амосову — ред.). Щойно він почав читати текст ухвали, люди пішли на штурм проходу в корпусі, напали на охорону й почали проривати вхід. Завдали матеріальної шкоди — пошкодили турнікет. Постраждало декілька працівників університету, але серйозних ушкоджень не отримали. Ми викликали поліцію, відтак більшість людей зникли.

Виконувач обов’язків ректора НМУ ім. Богомольця Юрій Кучин, 14 січня 2018 року

Присутні на штурмі — це типова компанія, яка завжди разом з Амосовою. Там був Ярослав Цехмістер, чоловік Амосової Володимир Мішалов і декілька працівників з його кафедри. Були й колишні студенти — Сергій Суровцев та Фарід Алієв, вони раніше очолювали студентський парламент. На сьогодні проти Фаріда ведуться слідчі дії — заяви на нього написали студенти-іноземці, від яких Алієв вимагав гроші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Хто вам дозволяв підходити до мене так близько?»: іноземні студенти про цькування в університеті Богомольця

«Судова система працює для них блискавично»

З Амосовою я востаннє спілкувався в четвер, 10 січня, коли ми приїхали на кафедру, де вона працює, й зачитали наказ про її звільнення. Підписувати його вона відмовилася, але все було публічно, про це склали акт, усе зняли на відео.

Сьогодні після штурму Амосова ще якийсь час роздавала інтерв’ю поблизу університету та показувала іншу ухвалу про скасування її звільнення, вже від 11 січня. Але поки що я не бачив цього документа, його немає в судовому реєстрі. Він наразі існує лише на руках у Катерини Амосової.

Найбільше проблем її команда створює саме через судову систему. Дивним чином вона працює для них блискавично. Вони принесли вже десятки, либонь, ухвал і постанов. Водночас звертаються лише до двох судів — Печерського райсуду та Окружного адміністративного суду Києва.

Ухвалу від 20 грудня, з якою прийшов судовий виконавець, уже виконали. Є наказ МОЗ, який скасовує заяву про поновлення. Однак, Катерина Амосова також незаконним способом 26 грудня внесла себе в державний реєстр як керівниця університету. І от вийшла така ситуація: Амосова звільнена, але в реєстрі значиться керівником.

«Коли їм потрібні документи або гроші, вони мене визнають як керівника»

Такі дії насправді не сильно впливають на роботу університету, це тільки дратує. Ми не маємо проблем з жодною з кафедр, крім кафедри Володимира Мішалова, чоловіка Амосової (Мішалов завідує кафедрою хірургії — ред.). Це єдина кафедра, яка не уклала договір про навчання студентів з Олександрівською клінічною лікарнею. Бо без договору вони, по суті, там перебувають незаконно. Коли минулої п’ятниці ми прийшли туди, Мішалов заявив, нібито не знає нас, викликав поліцію та сказав, що для нього єдиний ректор — це Катерина Амосова. Фактично, нам не дали можливості допомогти кафедрі.

Але навіть той самий Мішалов приносить документи на підпис для виплат додаткових договорів. У них він звертається до мене як до наукового керівника, й Амосова теж. Коли їм потрібно щось зробити, отримати документи або гроші, вони мене визнають як керівника.

«Гостру стадію конфлікту створює сама Катерина Амосова»

Гостру стадію конфлікту створює сама Катерина Миколаївна Амосова. Міністерство охорони здоров’я намагається регулювати ситуацію в університеті. Якщо МОЗ перестане реагувати, фактично можна буде оголосити, що це приватний виш. 

Фактично це рейдерство, тобто оголошення лише себе можливим керівництвом. Як нинішні керівники, ми не претендуємо, що є власниками чи розпорядниками. Наша єдина мета — розблокувати вибори, які заблокувала сама Амосова, провести їх і затвердити людину, яку обере колектив. Амосова все робить проти цього, стверджуючи, ніби вона — єдина особа, яка має право на цей університет.

Найпростішим рішенням для Катерини Амосової було поновитися через конкурс. У квітні, коли Амосову звільнили вперше, МОЗ оголосив конкурс про заміщення посади. У неї на той час був максимальний рівень підтримки серед викладачів і великий адмінресурс. Фактично все адміністрування велося її командою. Але Амосова не подалася на вибори.

Коли я та професори Науменко, Канюра, які нині проректори, подалися на конкурс, вона почала до нас ставитися вороже. Вона чомусь вирішила, що ми її особисті вороги, позвільняла нас своїми наказами, почала дискредитаційну кампанію. Амосова заявляла, що МОЗ не повинен ніяк впливати. Ректором вона бачить лише себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «На іноземців дивляться як на долари»: що передувало трагедії зі студенткою в університеті ім. Богомольця