«Підхопив мене руками, як наречену — і викинув», — розповідає 27-річна Дар’я Конєва з Сєвєродонецька. Вже два тижні жінка лежить у лікарні з численними переломами та іншими травмами, якийсь час навіть провела в реанімації. За словами Дар’ї, у ніч на 9 червня її з балкона викинув чоловік Олексій. Він сержант поліції.

Передувала цьому, як розповідає потерпіла, сварка з чоловіком через алкоголь. Згодом конфлікт переріс у бійку, яка відбулася на очах у маленької доньки. За словами жінки, чоловік не вперше піднімав на неї руку — раніше вони навіть розставалися через це.

Події тієї ночі стали відомими лише після допису подруги Дар’ї, у якому та розповіла про можливий тиск на розслідування з боку родичів Олексія Конєва. Адже його вітчим — колишній міліціонер, який нібито зберіг хороші зв’язки у правоохоронних органах.

Після цього допису місцеві мешканки провели акцію під будівлею Головного управління Нацполіції в області, вимагаючи неупередженого розслідування.

Новина про те, що поліцейський начебто викинув з вікна свою дружину, доповнила й так чималий перелік подій, в яких правоохоронців звинувачують у насиллі. Так, нещодавно в Кагарлику на Київщині двоє поліцейських зґвалтували в місцевому відділку дівчину. В Одесі проводиться розслідування через імовірне зґвалтування школярки правоохоронцем. Раніше діти з одеського притулку «Світанок» також повідомляли про знущання над ними правоохоронців. Рік тому від кульового поранення загинув 5-річний Кирило Тлявов — у цьому звинувачують поліцейських, які в сусідньому дворі Переяслава-Хмельницького стріляли по металевих бляшанках. Зазначимо, що вироків у жодному з цих злочинів не винесено, а більшість підозрюваних — на волі.

Відтак, «Слідство.Інфо» вирішило детальніше розібратися в подіях у Сєвєродонецьку та дізнатися, як проходить розслідування інциденту.

«Лікарі не дають жодних прогнозів»

Дар’я (дівоче прізвище Нестеренко, — ред.) одружилася з Олексієм Конєвим у 2017 році. Майже через два роки в подружжя народилася донька Діана. У своїх соцмережах жінка часто викладала фото з донькою та відео, де вона співає. Відколи Дар’я перебуває в лікарні, донька — в її батьків. Дар’я скаржиться на погане самопочуття та готується до чергової операції на руці: через ускладнення від перелому їй мають встановити спеціальну конструкцію для фіксації кісток.

«Зсунулись уламки кістки в руці й вона почала неправильно зростатися. Тепер поставлять апарат Ілізарова. Якщо гіршатиме, будуть іще спиці. Лікарі зараз не дають жодних прогнозів, нічого не обіцяють. Може бути й таке, що рука вже не функціонуватиме нормально», — розповіла вона «Слідству.Інфо».

Що відбувалось у ніч на 9 червня? За словами Дар’ї, Олексій перебрав з алкоголем: «Я вкладала доньку спати, а він тоді трохи — та й навіть не трохи — перепив і далі сидів на кухні з вином. Я зробила йому зауваження». За її словами, чоловік почав огризатися, ображати й бити жінку. Натомість Дар’я, за її словами, відбивалася, почала кричати та просила допомоги в сусідів.

«Я вибігла на балкон і почала кликати на допомогу. Він потягнув мене назад у кімнату, почав погрожувати, що, якщо я не закрию рота, викине вниз. Я сказала: “Ну, давай!”. Він узяв, підхопив мене руками, як наречену — і викинув», — сказала вона.

Як розповів «Слідству.Інфо» батько Дар’ї Віталій, падаючи з четвертого поверху, жінка вдарилась об дах заскленого балкона сусідів знизу та об гілки дерева, яке росте поряд. Внаслідок цього жінка отримала численні травми: зокрема, перелом чотирьох ребер, відкритий перелом руки, вивих ліктя, струс мозку та пробиту легеню. Батько Дар’ї впевнений: вона дивом залишилася жива.

За словами Дар’ї, Олексій не вперше піднімав на неї руку. Раніше саме це було причиною їхнього розставання — подружжя якийсь час жило окремо, жінка через суд навіть домоглася виплати для дитини аліментів. Та згодом, розповідає Дар’я, вона вирішила дати своєму чоловікові ще один шанс.

Зараз із жінкою регулярно працює психолог. Дар’ю підтримують її батьки та рідна сестра — а чоловік так жодного разу й не намагався з нею поспілкуватися «Він зник. Точно не прийде, бо знає, що винен і що я йому цього не пробачу», — каже потерпіла.

Спершу за лікування Дар’ї платила родина її чоловіка. «Перші п’ять днів вони мені допомагали, а тоді прийшли поговорити про долю сина, — розповідає вона. — Питали, що я робитиму. Я відповіла: “Звісно, що карати. Саджати його буду”. Вони мені: “Все ясно”. Сказали, що більше не допомагатимуть. Попросили, щоб я їм не дзвонила. Встали й пішли».

Дві версії однієї ночі

«Слідство.Інфо» намагалося зв’язатися з Олексієм Конєвим, однак на наші дзвінки та повідомлення він не відповідав. Замість нього прокоментувати ситуацію погодився його захисник Олег Мозольов.

«Мій підзахисний повністю заперечує інформацію, яку поширює його дружина. Там був сімейний скандал, після якого він пішов на кухню — де, фактично, жив останні пів року. В кімнаті його не було — тому хто як стрибав, він не бачив», — запевняє Мозольов.

За його словами, насправді Дар’я вже протягом тривалого часу перебувала в нестабільному емоційному стані — а в той вечір, імовірно, намагалася накласти на себе руки.

«Це була спроба покінчити життя самогубством, так, — каже адвокат чоловіка. — Дар’я про це не один раз заявляла і, на думку Олексія, була схильною до цього. Вона писала йому, що не хоче так жити, наскільки я знаю, була ініціаторкою всіх скандалів… Дар’я постійно казала: “Ти мені так набрид — що я маю зробити, щоб ти пішов? Переспати з кимось іншим чи, може, викинутись із балкона? Покінчити життя самогубством?” У той вечір вони вчергове посварились», — зазначає Мозольов.

Адвокат підтвердив, що ввечері 8 червня Олексій з дружиною справді вживали алкоголь. Вони відпочивали у закладі поблизу.

«Подружжя занесло свою дитину до батьків Олексія, після чого вони пішли у кафе, де Олексій, за його словами, випив півтора літри пива. Його дружина ж сама випила майже цілу пляшку вина. Дорогою додому, забираючи дитину, вони придбали ще вина», — каже він.

У той вечір Дар’я теж вживала алкоголь. Однак, за її словами, тоді вона обмежилася лише кількома бокалами вина — на відміну від її чоловіка: «Він пив дуже багато. Спочатку пиво — напевно, кілька літрів, потім близько пів літри вина, і вдома ще він пив вино з літрової пляшки».

Зазначимо, що в перші дні про подію майже не було відомо. Однією з перших про цю ситуацію розповіла кума Дар’ї Даша Петрик у соцмережі Instagram. У своєму дописі вона зазначила, що чоловік Дар’ї у п’яному стані викинув її з балкона, а зараз намагається уникнути відповідальності за це, використовуючи зв’язки свого вітчима, в минулому міліціонера.

Розслідування ДБР та реакція правоохоронців

Відразу після події місцеве управління Державного бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження щодо ймовірного замаху на вбивство. Як повідомили «Слідству.Інфо» у відомстві, підозру Конєву наразі не оголошували: для цього, мовляв, треба зібрати більше доказів.

Версію про те, що вітчим Олексія Конєва справді може впливати на досудове слідство, підтверджує і сама Дар’я. Жінка наголошує, що від самого початку розслідування велося неналежним чином.

«Коли спочатку допитували сусідів, вони нічого не питали їх, що сталося того вечора. Натомість питали, наприклад, чи я співаю. І це якась дурня. Вони записували тільки те, що їм треба було — а про все інше казали: “це неважливо”, “це формальності, які ніхто не буде читати», — розповіла жінка.

«Слідство.Інфо» зателефонувало вітчиму Олексія Руслану Гусаку — він, відповідно до поданої декларації, працює в обласному управлінні поліції охорони. Той зазначив, що вже перебуває на пенсії та жодних зв’язків, із допомогою яких міг би якось тиснути на розслідування, не має.

«Дурниці всякі кажуть. Я вже п’ять років на пенсії, в поліції навіть не працював — лише в міліції. Які я можу мати зв’язки? – наводить аргументи він. — Більше того, справу ж розслідує Державне бюро розслідувань, а не поліція. Люди якось перебільшують мої можливості».

На інші наші запитання Гусак відповідати відмовився, пославшись на рекомендації адвоката не давати коментарів для медіа.

Зазначимо, що невдовзі після поширення інформації про той вечір місцева громадська організація «Жінки Луганщини» провела під будівлею обласного управління Нацполіції мирну акцію. Понад 30 учасниць підписали резолюцію до керівництва Нацполіції та МВС перевірити інформацію щодо можливого приховування злочину та втручання в розслідування, а також обрати запобіжний захід Конєву та надати охорону його дружині.

«Слідство.Інфо» поспілкувалося з речницею обласного управління Нацполіції Тетяною Погукай, яка зазначила, що поліцейські в розслідування цих подій ніяк не залучені. За її словами, зараз відомство проводить свою службову перевірку, результати якої передасть бюро.

«Зараз Олексія Конєва від роботи відсторонено. Ми ще проводимо перевірку, але наразі ніякої інформації щодо скарг на нього чи його роботу в мене немає», — сказала вона.

Тим часом Дар’я зазначає, що хоче, аби за нібито заподіяне їй чоловік отримав покарання. Каже, що добиватиметься для нього тюремного строку. Як повідомили нам у Державному бюро розслідувань, якщо суд визнає Конєва винним у замаху на вбивство жінки, він може сісти за грати на строк від 10 до 15 років або навіть довічно.

«Мені головне, щоб його за це покарали. А здоров’я — думаю, якось виберуся», — каже вона.