В одному з попередніх матеріалів Слідство.Інфо розповідало про народного депутата від «Народного Фронту» Євгена Дейдея, який до обрання в парламент, мав проблеми із законом. Так, згідно рішення одного з районних судів Одеси в 2011-му році Дейдей був засуджений за розбій та незаконне поводження зі зброєю. Його справа ось уже три роки знаходиться на повторному розгляді, а сам депутат цю ситуацію коментує дуже неохоче. Але це ще не всі скандальні ситуації, в яких довелось опинитися народному обранцю. Національне антикорупційне бюро (НАБУ) підозрює Євгена Дейдея в незаконному збагаченні вже під час роботи нардепом. Сам нардеп не може переконливо пояснити звідки взялися чималі статки його родини.

Валерій Липинський – колишній боєць добровольчого батальйону «Айдар». Після поранення з Донбасу отримав інвалідність – дорога на фронт для чоловіка була закритою. Тож потрібно було реалізовувати себе в мирному житті. Отримавши компенсацію за інвалідність, у 2016-му Валерій вирішує відкрити власну кав’ярню.

Це як інвестиції у своє майбутнє, хтось отримує компенсацію і кудись викидає її за місяць Тут гроші вклав – і потроху, потроху дістаєш їх назад. З дружиною довго думали над брендом, як би це все гарно назвати і “Хунта -кава” була, чого тільки не було… – розповідає власник «Ветерано – кава» Валерій Липинський.

А це – Інга Дейдей, дружина народного депутата Євгена Дейдея. Вона влітку того ж 2016-го разом з подругою зайнялася бізнесом – відкрила в одному з торгових центрів Києва ось цю мініатюрну кондитерську. В асортименті авторські десерти – тістечка, макаруни, торти, цукерки, а також кава та чай до солоденького.

Валерій Липинський розповідає, що запустити власний бізнес, нехай і невеликих масштабів, не складно, однак перший прибуток отримуєш не скоро. Та й сам бізнес не приносить мільйони.

Такі кав’ярні – вони більше не як джерело доходу, а як така самореалізація. Якщо помісячно знімати, кава також входить до вартості, за одне місце коливається ціна від 7 до 15 тисяч. Обладнання видається на безкоштовній основі, треба 20-30 кілограмів кави кожен місяць брати і тоді обладнання безкоштовне. У такого бізнесу вихід в нуль десь 4-6 місяців, тобто, це повністю покриває всі розтрати. На життя вистачає, але без ізисків, – каже Валерій Липинський.

Дружині ж нардепа цукерково-кавовий бізнес тільки у 2016 році приніс майже мільйон гривень. То ж як така невелика кондитерська може давати такі немалі прибутки?

– Можна кілька питань стосовно Вашої підприємницької діяльності?

Ні, дякую, – відмовляється від спілкування із журналістами дружина нардепа Інга Дейдей.

Власник же «Ветерано-кави» може тільки мріяти про мільйонні доходи.

Я гадаю, якщо би ми закупили пару кіло кокаїну і еспресо продавали би з кокаїном по 120 гривень хоча б, то воно десь так би і виходило, а так… Трохи краще ніж на дядю працювати, – шуткує власник «ветеранської» кав’ярні Валерій Липинський.

Чи пов’язані бізнесові успіхи Інги Дейдей з діяльністю її чоловіка в парламенті? Ми кілька разів намагалися поговорити із пані Дейдей про її бізнес, однак дружина нардепа уникала цих розмов. Її чоловік Євген теж неохоче говорить на цю тему.  

– Це доходи від бізнесу Вашої дружини?

 

– Я ще раз пояснюю, ми хочемо зараз розібрати повністю всю декларацію? Ви поставили питання, я Вам відповів. Давайте далі, відмахується від питання Євген Дейдей.

Натомість про статки народного обранця охоче говорять в антикорупційній прокуратурі та в Національному антикорупційному бюро.

Було чітко доказано і ми підтверджуємо ту позицію, що Євген Дейдей не може пояснити походження великої кількості статків, якими він і його родина користується і володіє, – розповідає керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький

За останні дев’ять років Дейдей та його дружина офіційно заробили в сумі півтора мільйони гривень. В той же час, за даними антикорупційної прокуратури, в сім’ї нардепа з’явилося майно на 6 мільйонів гривень.

Версією слідства було встановлено, що впродовж 2015-2016-го років народний обранець придбав у власність нерухоме та рухоме майно загальною вартістю, яка не співставна з отриманими ним та його родиною доходами», – коментує прес-секретарка Національного антикорупційного бюро України Світлана Оліфіра.

Я вважаю, що це намагаються в черговий раз відвернути увагу народу, створюючи такі інформаційні приводи бурхливі, навколо яких можна влаштувати шоу, просто висмоктане з пальця. І намагаються відвернути народ від насущних проблем», – запевняє «народофронтівець» Євген Дейдей.

З 2016-го року декларацію Дейдея прикрашають дві елітні автівки Ауді Q7, вартість яких більш ніж 3 мільйони гривень. Обидві записані на дружину нардепа. Також Інга Дейдей з 2012-го року має дві квартири в елітному районі Одеси загальною вартістю у мільйон гривень.

«Слідство.інфо» знайшло ще одну квартиру. У столиці. 165 квадратних метрів в елітному житловому комплексі «Французький квартал». Цю квартиру вартістю майже у три мільйони дружина Дейдея подарувала своїй матері – Раїсі Харченко.

Вона була куплена моєю дружиною, ця квартира.

– У Києві?

– Так, звичайно. У нас є, звідки показати ці доходи і ми це показали. Ніхто не говорить, що до цього були продані 3 машини. Ще до того, як я був депутатом, у мене був свій автопрокат, ще з 2011-2012-го року, і що перед від’їздом на Майдан у мене було достатньо нерухомості – і квартири, і машини були куплені, – пояснює Євген Дейдей.

То ж звідки родина нардепа бере кошти на елітну нерухомість та люксові авто, а також стартовий капітал для бізнесу дружини? Доходи самого нардепа порівняно скромні – з декларації видно, що головна годувальниця в родині – Інга Дейдей. Ось і джерело статків. 3,5 мільйони гривень жінці позичає нібито хороший знайомий подружжя бізнесмен Ігор Лінчевський. Однак, на аудіозаписах розмов, оприлюднених НАБУ чути, начебто Лінчевський раніше з дружиною депутата не був знайомий. І позика їй могла бути лише прикриттям для легалізації великої суми грошей.

– Алло, Жень, вітаю, це Ігор Лінчевський.

 – Так, так, так. Доброго дня.

– Дивись, я завтра вранці буду в Києві.

– Це з приводу наших цих?

– Так, так, так, так…

– Дивіться, це моя дружина, звуть Інга. Скажіть, що Ви зі мною переговорили. Вона повинна бути в курсі … – чуємо ми з розмови нардепа Євгена Дейдея та бізнесмена Ігоря Лінчевського.

Але Євген Дейдей наполягає на зворотньому.

Дивіться, я вам, припустимо, позичив грошей, прийшов і кажу – я позичив, але вам кажуть, що не вірять. Людина прийшла на комітет, людина сказала Генеральному прокурору, сказала пану Холодницькому, там багато людей було, які зібралися на це видовище. Всім пояснив. В чому питання? – питає нардеп.

Та вже у вересні до Лінчевського  завітали з обшуками. Слідчі дії антикорупційного бюро Дейдей назвав політичним замовленням і розправою.

Усі слідчі дії відбувались абсолютно законно на підставі відповідних ухвал суду, тобто жодних підстав хвилюватися, що мали місце якісь незаконні дії, немає. Жодних погроз з боку співробітників бюро або антикорупційної прокуратури в бік інших осіб не лунало, – пояснює прес-секретарка Національного антикорупційного бюро України Світлана Оліфіра.

Втім, незважаючи на кримінальне провадження, бізнес Інги Дейдей йде вгору. Вона відкрила ще один заклад. Дрібні підприємці, у яких немає подружжя в депутатах, про такий розвиток можуть лише мріяти. Втім, зважаючи на серйозність доказів зібраних НАБУ, чи довго триватиме цей успіх депутатської дружини?

/Олена Козаченко, “Слідство.Інфо”