Марія Горбань, Слідство.Інфо

«Зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування», — написала Уляна Супрун після того, як Окружний адміністративний суд Києва заборонив їй виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я. Адже, за її словами, саме в.о. міністра уповноважений підписувати «договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки, вакцини та медичні вироби за кошти держбюджету». Утім, юристи пояснюють, що впродовж десяти днів, доки триватиме заборона суду, перебої з ліками навряд чи стануться.

На підтримку Уляни Супрун уже висловилися Кабмін, президент, спікер парламенту та громадські організації. А в мережі розпочався масштабний флешмоб #ПідтримуюСупрун, який вийшов у топ трендів українського Google і Twitter.

Чому проти Уляни Супрун позивалися до суду, яких функцій тепер позбавлена в.о. міністерки охорони здоров’я та коли вона знову зможе повернутися до роботи — в матеріалі Слідства.Інфо.

Чому на Уляну Супрун подали в суд?

5 лютого народний депутат від «Радикальної партії» Олега Ляшка Ігор Мосійчук опублікував ухвалу Окружного адміністративного суду Києва. Суддя Карашьян заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки міністерки охорони здоров’я. В ухвалі йдеться, що Уляні Супрун забороняють «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров’я України». 

Таким чином суд частково задовольнив клопотання щодо позову Ігоря Мосійчука, який розглядатимуть вже 15 лютого. Одним з аргументів Мосійчука стало те, що Супрун начебто досі є громадянкою США. Хоча, як неодноразово заявляла сама Супрун, вона отримала українське громадянство.

Напередодні Уляна Супрун також повідомила, що Мосійчук подав аж 4 позови до суду, з них два на саму Уляну Супрун і ще два — на прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Вона додала, що це не перший позов проти неї:

«Окружний адміністративний суд Києва вже розглядав подібні позови проти нашої команди та не задовольнив жоден з них. 2017-го року судді цього суду прийняли дві постанови, які встановили правомірність мого призначення Урядом та покладання на мене виконання обов’язків міністра охорони здоров’я України».

До речі, суддя Сергій Каракашьян, який ухвалював рішення заборонити Уляні Супрун виконувати обов’язки міністерки, за даними Prosud, торік визнав незаконним призначення директора НАБУ Артема Ситника. Разом з Каракашьяном в Окружному суді Києва працюють Євген Аблов та Руслан Арсірій, які раніше скаржилися у Вищу раду правосуддя на пости Уляни Супрун у Facebook.

То Супрун більше не працює в МОЗ?

Суд заборонив Уляні Супрун виконувати функції виконувачки обов’язків міністерки охорони здоров’я, однак вона може продовжувати працювати як перша заступниця міністра охорони здоров’я.

На думку експертки з адміністративного права Людмили Корнути, рішення суду не може повністю відсторонити Уляну Супрун від роботи в уряді.

«Відсторонення повинно проходити через Кабінет міністрів, оскільки Уляна Супрун — на призначуваній посаді. Рішення суду може стати підставою для розгляду Кабміном про припинення її повноважень. А сама заборона суду може стосуватися виключно окремих повноважень, а не про повністю припинення її діяльності», — пояснила вона Слідству.Інфо.

Як повідомив суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін, обмеження в її роботі стосуватиметься лише двох речей:

«Перше — це брати участь у засіданнях кабінету міністрів і голосувати. Друге — це визначати стратегічний розвиток міністерства. Вона має можливість підписувати документи, розпорядження, видавати доручення. Увесь обсяг повноважень першого заступника міністра, який вона мала, вона і зараз має», — пояснив Санін.

Як це вплине на закупівлю ліків?

6 лютого Уляна Супрун повідомила, що рішення Окружного адміністративного суду Києва, зокрема, ставить під загрозу поставку ліків.

«МОЗ у рекордні терміни розпочав процес закупівель. Однак через те, що наразі ніхто не уповноважений виконувати обов’язки міністра, укладання договорів із закупівельниками може не відбутися вчасно. Зірвані терміни поставок призведуть до того, що тисячі людей залишаться без лікування», — написала вона у Facebook.

Утім, за словами юристки медичного права Зоряни Черненко, частину документів про поставку ліків підписувала не сама Уляна Супрун, а її заступники.

«Якщо ми говоримо про 10 днів (до 15 лютого, коли суд розгляне позов Мосійчука, — ред.), то це не створить сильної проблеми. У нас є ліки, які не постачаються ще з минулого року, тому 10 днів тут не сильно змінять ситуацію. Тим паче, більшість документів про постачання ліків, наскільки мені відомо, підписує не сама Супрун, а її заступники», — прокоментувала Зоряна Черненко Слідству.Інфо.

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час вакцинації проти грипу, Київ, 14 листопада 2017 року. Фото Гонтар Володимир / УНІАН

Хто і чому виступає проти Супрун?

За два з половиною роки, що посаду виконувачки обов’язків міністерки охорони здоров’я обіймала Уляна Супрун, МОЗ запустив програму «Доступні ліки», на яку уряд виділив 500 мільйонів гривень, та кампанію «Лікар для кожної сім’ї» — реформу первинної ланки медицини.

Чимало противників Супрун неодноразово намагалися дискредитувати її діяльність. Проти Уляни Супрун активно виступав комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я та його керівниця Ольга Богомолець. Вона, зокрема, заявляла про «катастрофу в українській медицині» та «вимирання українців» через діяльність в.о. міністерки. Торік комітет двічі рекомендував звільнити Уляну Супрун. Проти неї виступав директор Інституту серця Борис Тодуров й деякі опозиційні політики.

Хто підтримує?

Одразу після появи повідомлень про відсторонення Супрун користувачі соцмережі Facebook запустили флешмоб #ПідтримуюСупрун. Також, як повідомляє МОЗ, флешмоб та пошукові запити «Супрун» вийшли у топ трендів українського Google і Twitter. Декілька громадських організацій — «Платформа здоров’я», «Батьки за вакцинацію», «100% життя» — закликали прийти на засідання Окружного суду столиці 15 лютого, коли розглядатимуть позов Мосійчука.

«Ми вважаємо, що цей позов стосується кожного з нас. Це виклик усім, хто за медичну реформу — хто обрав свого лікаря, хто сподівався, що систему можна змінити», — йдеться в заяві.

На підтримку Уляні Супрун та її команди висловилися президент Петро Порошенко і Кабмін.

«Ця команда, з моменту приходу в Міністерство, оголосила війну тим корумпованим схемам, які процвітали в галузі роками, — йдеться в заяві Кабінету міністрів. — І це, на наш погляд, чи не головна причина того, чому проти Уляни Супрун і її команди була розгорнута справжня війна».

Про підтримку Уляни Супрун також написало багато громадських активістів.

Що буде далі?

У коментарі для BBC News Україна юрист Роман Марченко пояснив, що Уляна Супрун має право оскаржити заборону в апеляційному суді:

«Ухвала діятиме до моменту її скасування, а таке може відбутися у двох випадках: якщо сам окружний суд визначить, що в ній більше немає потреби, або в разі апеляційної скарги, яку може подати Уляна Супрун».

6 лютого Супрун повідомила, що Міністерство юстиції від імені Кабміну вже подало клопотання про скасування заборони. Той самий Окружний адміністративний суд Києва розгляне його наступного понеділка — 11 лютого о 14:00.

Суд повинен винести остаточне рішення за позовом Ігоря Мосійчука щодо її некомпетентності Уляни Супрун 15 лютого.