Блог Ірини Мокрицької, Слідство.Інфо

Це – 2,14 проміле. Точніше Андрій Бузинарський з Рівного – класичний приклад сина впливових батьків. У простонародді таких величають “мажор”. Такі, як Андрій, полюбляють сідати за кермо в нетверезому стані.

Батько Андрія, Михайло Бузинарський, достатньо “авторитетна” людина на Рівненщині. За даними ЗМІ, у минулому – очільник відділу спеціальних операцій МВС України, також йому приписують розбудову рівненського осередка ГО “Український вибір”, яка належить Віктору Медведчуку. Бузинарський-старший навіть служив у батальйоні “Миротворець”, а у 2014 році підстрелив двох чоловіків  на трасі “Київ-Чоп”. Нині він – керівник регіональної організації політичної партії “За життя!” Вадима Рабіновича.

В суботу зранку його син, Андрій Бузинарський, будучи на кермом своєї білої Шкоди, промчав на червоне світло й протаранив іншу автівку. Власник – травмований,  а його авто ремонту не підлягає. Автівка Андрія – теж розбита. Поліція зафіксувала в його крові 2,14 проміле алкоголю. А сам Андрій зізнався, що не лише пив, але й вживав наркотики.

Писати, що ця історія – нова для українських доріг – нісенітниця. Щодня таких випадків по всій країні, мабуть, десятки. Але от чи притягують до відповідальності винуватців?

Зі слів журналістів та активістів мені зрозуміло одне, Андрій добре знає, що його ніколи не покарають, бо він нібито ні в чому не винен. Насправді дуже важко пишеться цей текст, тому що знаю Бузинарського особисто. І можливо, ще кілька років тому змовчала б і не поширювала ні відео, ні текстів про Андрія. Тому що мені було б його шкода. Земляк, як-не-як. Але сьогодні я не можу цього не зробити.

Тому що це – не перший випадок, коли його зупиняють непритомним.

Так само, як і не перше ДТП, в якому фігурує Андрій.

Тому що Бузинарський перебував під домашнім нічним арештом, коли був за кермом авто. Він – підсудний у справі про зберігання наркотиків.

Зрештою, в суботу він пошкодив лише авто, а вже завтра може забрати життя у когось з моїх чи ваших близьких.

Тому що Андрій погрожував журналістці, моїй колезі Інні Білецькій, яка виконувала свої обов’язки, обіцяв розбити голову та залишити її дітей без мами. А за це вже – кримінальна відповідальність.

І причини можна перераховувати ще довго. Вони будуть емоційні, а моє ставлення до цього випадку й до Андрія – ще більш упереджене.

Що за цей час встигли зробити правоохоронці? Нічого знакового – в суботу поліція його допитала і… не повірите, відпустила. За останньою інформацією, Андрія Бузинарського підозрюють за порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили тяжкі тілесні ушкодження та погрози професійній діяльності журналіста.

Цю справу можуть дуже легко “злити”, саме тому активістам та журналістам дуже важливо слідкувати за цим надалі. І не тому, що хтось хоче помститися комусь, а тому що прийшов час брати відповідальність. Кожному. Навіть Андрію Бузинарському, сину впливового батька.

До речі, вчора батько Андрія, той самий впливовий екс-посадовець, прокоментував ДТП за участі сина. За його словами, в Андрія був стрес, вдарився головою під час зіткнення, а тому – не контролював того, що говорить. Більше того, син навіть не зорієнтувався, що це була журналістка, бо вона не мала жодних розпізнавальних знаків: ні жилета, ні посвідчення. Утім, невже Михайлу Бузинарському, невідомо, що журналісти і не повинні ходити в жилетах, їм достатньо представитися!

Також Бузинарський-старший запевняє, що немає жодного впливу на кримінальні справи свого сина, мовляв, в іншому випадку всі вже давно б закрили. Та й з сином спілкується досить рідко.

Коли Бузинарського-молодшого відпустили додому, він запевняв журналістів, що телефона в нього немає. Утім, встиг провести прямий ефір на своїй сторінці в Інстаграмі, де намагався пояснити свою поведінку (із відео помітно, що веде він її не з ПК, а з телефону). Правда, крім нецензурної лайки, там важко зрозуміти, що саме він мав на увазі. Але запевнив: “От коли заб’ю, тоді ви мене судить будете”. А згодом обурився, що судять його за вчинки, які він ще не встиг зробити, а сама поліція перетворюється у “справжню мілоту”, коли приїжджає його батько, Михайло Бузинарський.

У тому ж відео Андрій розповів, що батько попросив його менше говорити, але хлопець не може, бо любить правду.

Не знаю, про яку правду говорив Андрій Бузинарський, але якось досі не складається пазл, чому одні б’ються у двері головою, намагаючись знайти, як змінити себе, свій будинок, район, область, зрештою, цю нещасну країну, а інші поняття не мають, як це робити, і навіть не хочуть дізнатись про це більше, а тому обмінюють можливості на черговий допінг. А допінг стає причиною порушення. А безкарність вчиненого порушення стає причиною криміналу. І коло замикається.

Фото – rivnepost.