Євгенія Моторевська, Слідство.Інфо

Екс-голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко, за версією Генеральної прокуратури,  давав указівки колегам, які рішення необхідно ухвалювати, та незаконно втручався в розподіл справ в суді. Кримінальне провадження за понад три роки так і не передали до суду.

Про це йдеться в матеріалі Слідства.Інфо «Суддівська кров: історія успіху «дяді Юри» та крах суддівської династії».

Підозру судді та його синові, який нібито був спільником, оголосили влітку 2015 року. Відтак Антон Чернушенко виїхав з України та, за повідомленнями ЗМІ, переховується в Росії.  

Подробиць перебігу розслідування ГПУ не розкриває, посилаючись на таємницю слідства.

«Досудове розслідування триває, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення всіх обставин скоєння кримінальних правопорушень», — повідомили Слідству.Інфо в Генпрокуратурі.

Попри те, що Антон Чернушенко вже понад 3 роки переховується від слідства за кордоном, з посади судді його звільнили лише в травні 2018 року. Донька екс-голови Апеляційного суду Києва Єлізавета працює суддею в Чернігівській області, нині вона у відпустці по догляду за дитиною.

Колишня невістка, суддя Деснянського суду столиці Ольга Кошова торік проходила переатестацію. У членів Вищої кваліфікаційної комісії виникли питання, зокрема, щодо її освіти й походження статків: у власності судді та її неповнолітньої доньки є квартира на понад 140 квадратних метрів і заміський маєток на майже 500 квадратів. Ольга Кошова пояснила, що нерухомість отримала в подарунок від батька та колишнього чоловіка. Чи зможе вона надалі працювати суддею, комісія наразі не вирішила.

«Суддівська кров» — це база даних суддівських родичів. Проект реалізовують команда журналістів-розслідувачів Слідства.Інфо та громадські активісти, за підтримки OCCRP (Проект розслідування корупції та організованої злочинності). Платформа дозволяє будь-кому простежити родинні зв’язки судді та викрити потенційні зловживання. Шукати можна у двох напрямках: за прізвищем судді ви отримаєте дані про його родичів; за прізвищем родича — відстежите зв’язок із суддею. Ви також можете клікнути на карту України та знайти потрібного суддю через суд, в якому він працює.

(Головне фото — тодішній голова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко під час прес-конференції в Києві, 23 червня 2015 року. Фото Ковальов Максим / УНІАН)