37-річний старший механік окремої мотострілецької бригади армії РФ під час окупації Київщини знущався з цивільних українців, називаючи їх «нациками» і «Бандерами». Про це довідалися слідчі прокуратури, а журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували цього окупанта.

Українські правоохоронці у листопаді 2022-го повідомили про підозру в порушенні законів і звичаїв війни старшому механіку 37-ої окремої мотострілецької бригади збройних сил РФ Белику Базаржапову, який знущався з мирного населення у смт Іванкове, що на Київщині.

23 березня, під час окупації Вишгородського району російські військові зупинили цивільне авто і змусили під загрозою розстрілу вийти людей з машини.

Базаржапов наставив зброю на 41-річного водія і вимагав віддати йому мобільний телефон. Коли окупант не отримав бажаного, то почав обшукувати цивільне авто й знайшов телефон у особистих речах чоловіка. Російський військовий вдарив власника машини прикладом автомата у плече й почав вимагати розповісти якусь інформацію про українських захисників.  

Базаржапов називав людей «нациками» та «Бандерами» й підозрював цивільного чоловіка у зв’язках із ЗСУ.

Зрештою, не отримавши жодних даних, окупант нецензурною лексикою наказав людям їхати геть, а телефон водія залишив собі.

Журналісти «Слідства.Інфо» ідентифікували російського окупанта за сторінками у «ВКонтакті» та «Однокласниках». Белику Базаржапову 37 років, він одружений, має двох дітей. Разом із сім’єю військовий РФ мешкає у російському місті Чита Забайкальського краю. Відстань до української Київщини становить майже 7 тис. кілометрів або 93 години у дорозі на авто.

Базаржапов досить активний користувач соціальних мереж, у яких він позиціонує себе як гарного сім’янина та хорошого батька.

Дружина окупанта — Баірма Базаржапова — поки чоловік знущається з українців на Київщині, фарбує росіянкам нігті та часом фотографується у відвертих костюмах.

До війни в Україні Базаржапов, судячи з його соцмереж, будував будинок у російській глибинці, а у графі «військова служба» зазначав «домашній фронт». Однак згодом вирішив заробити грошей в Україні, залякуючи та відбираючи телефони у беззбройних людей.

Скрін зі сторінки російського окупанта

Очевидно, російський військовий цінує своє бурятське коріння — чоловік відвідує ресторан бурятсько-монгольської кухні «Сэлэнгэ», а також фотографується у національних костюмах.

Журналісти знайшли світлини за 2020-й рік, на яких російський окупант виступає на сцені, очевидно у хорі. Мабуть, Базаржапову стало замало слави у межах Забайкальського краю, тому він вирішив поїхати аж в Україну, щоб потрапити у міжнародний розшук за скоєні злочини.

Ймовірно, Белик Базаржапов ще живий, оскільки його профіль активний, востаннє в мережі чоловік був 22 лютого. Наразі невідомо, чи окупант досі воює в Україні.

Читайте також: Ґвалтував і погрожував вбити маленького сина: на Херсонщині окупант оселився в українки та знущався з неї