Українські тюрми вирішили не закуповувати так звані «швидкі» тест-системи на виявлення коронавірусу, пояснюючи це їхньою «неінформативістю».

Про це «Слідству.Інфо» повідомили в Центрі охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби.

«Тест-системи для виявлення коронавірусу SARS-CoV-2 в установах ДКВС України не було закуплено, тому що вони не інформативні в нашому випадку. Згідно з рекомендаціями ВООЗ, швидкісні тест-системи не можна використовувати з діагностичною метою, це не передбачено чинним законодавством. Тому підстав для закупівлі немає», — зазначили у відповіді на запит.

Відтак, перевірку щодо інфікування коронавірусом у в’язницях проводять лише з допомогою тест-систем полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тестів). Наразі в українських в’язницях уже перевірили на коронавірус майже 400 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працівникам тюрем хочуть платити більше у зв’язку з коронавірусом

Раніше в Міністерстві юстиції напрацювали законопроект, який дозволить достроково або через амністію звільнити до трьох тисяч ув’язнених з українських тюрем. Ідеться лише про арештантів, засуджених за ненасильницькі злочини.

Станом на 8 травня зараження було виявлено у 16 осіб. Троє з них — ув’язнені Чернівецького та Кропивницького СІЗО, а решта — працівники тюремних установ.

Як розповідало раніше «Слідство.Інфо», перший випадок коронавірусу в тюремній системі виявили наприкінці березня. Симптоми вірусу помітили в засудженої при переведенні до чернівецької тюрми. Жінку відразу направили до лікарні.  Всього в Україні, станом на ранок 8 травня, лабораторно підтвердили понад 14 тисяч випадків заражень.