Суд вдруге дозволив народному депутату-втікачу Олександру Онищенку балотуватися до Верховної Ради через «нововиявлені обставини». Тепер підставою стало те, що Онищенко нібито навчався верхової їзди в Іспанії.

Повний текст за підписом суддів Шостого апеляційного адміністративного адмінсуду Василенка, Кузьменка та Шурка є в розпорядженні журналістів «Слідства.Інфо». 

Напередодні суд визнав, що Олександр Онищенко впродовж останніх трьох років не переховувався від правоохоронців, а навчався в іспанській Школі верхової їзди. 

«Згідно з листом ТОВ «Конюшня Бутенко О.», остання направила Онищенка за кордон на навчання до Школи верхової їзди «Середземний кінний тур Оліва Нова» (Іспанія). Відповідно до довідки від 5 липня 2019 року, Онищенко Олександр Романович у період з 1 червня 2016 по теперішній час проходив і проходить навчання», — йдеться в рішенні суду. 

Повний текст за підписом суддів Шостого апеляційного адміністративного адмінсуду Василенка, Кузьменка та Шурка є в розпорядженні журналістів Слідства.Інфо

Суд визнав, що це є достатнім доказом, що Онищенко був поза межами України з поважних причин. Тому зобов’язав Центральну виборчу комісію внести його до виборчого бюлетеня як мажоритарника на 93-му окрузі на Київщині.

Тепер у ЦВК є лише два дні, щоб оскаржити це рішення у Верховному суді й укотре відмовити Онищенку балотуватися. 

Попри те, що Олександр Онищенко перебуває в Україні в розшуку, він уже намагався взяти участь у виборах народних депутатів цього року. Наприкінці червня Апеляційний адмінсуд навіть зобов’язав Центральну виборчу комісію зареєструвати Онищенка кандидатом у народні депутати на позачергові вибори до Верховної Ради. Онищенко нібито був відсутній в Україні, бо «представляв Україну» на кінних змаганнях.

Утім, Центральна виборча комісія двічі відмовила йому в реєстрації.

Онищенко втік з України у 2016 році й наразі перебуває в Іспанії. В Україні його оголосили в розшук, однак Інтерпол оголошувати нардепа в міжнародний розшук відмовився. Сам Онищенко звинувачення заперечує.

Торік Слідство.Інфо опублікувало фільм-розслідування «Клуб книголюбів». У матеріалі йдеться про те, як соратники Петра Порошенка домовлялися про купівлю посад і голосів для ухвалення вигідних для президентської партії рішень.

У листуванні, яке журналісти отримали від депутата-втікача Олександра Онищенка, співрозмовники називали «книжкою» мільйон — імовірно, йшлося про мільйон доларів за одне голосування. Купували й продавали не лише політично вигідні законопроєкти, а й проєкти, які полегшували б ведення бізнесу для них.

Журналісти «Слідства.Інфо» опублікували переписки Олександра Онищенка з членами «Блоку Петра Порошенка», зокрема, і з першим заступником голови фракції Ігорем Кононенком. Онищенко був посередником між соратниками Порошенка та Юлією Тимошенко й домовлявся про купівлю голосів і розрахунок.

Під час підготовки фільму «Клуб книголюбів» у травні 2018 року журналісти «Слідства.Інфо» написали заяву про злочин і прийшли на допит до НАБУ у справі Онищенка. Вони надали детективам флеш-накопичувач з аудіозаписом розмови з Онищенком у 2016 році та фотознімками переписки, які колишній народний депутат сам дозволив зробити журналістам.

НАБУ раніше отримало доступ до номера телефону нардепа Олександра Онищенка — від січня 2015-го до грудня 2016 року. За версією детективів, Онищенко використовував номер для політичних домовленостей.