Новопризначеному голові Державного космічного агентства Володимиру Усову належить фірма “Гутенбергз”, яка фігурує у кримінальному провадженні Держбюро розслідувань щодо привласнення бюджетних грошей на закупівлях шкільних електронних підручників у змові з чиновниками та правоохоронцями Миколаївщини. Посадовець пов’язує це розслідування з нещодавнім конкурсом на посаду голови Держкосмосу. 

Про кримінальне провадження щодо компанії посадовця “Слідство.Інфо” дізналося з Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Розслідування, у якому фігурує компанія Усова, слідчі ДБР почали у червні минулого року. Правоохоронці виявили, що посадовці Миколаївської облдержадміністрації та облради, змовившись із правоохоронцями, створили схему привласнення бюджетних грошей на закупівлі шкільних електронних підручників, які насправді мали б надавати безкоштовно. 

За даними слідства, миколаївські чиновники двічі, у 2018 та 2019 роках, організовували тендери, переможцем яких ставав заздалегідь узгоджений учасник фірма “Електронік Солюшенс”. У результаті закупівель вона отримала близько 16 мільйонів гривень за коди-доступу до системи електронних підручників.

Слідчий Держбюро розслідувань стверджує, що “Електронік Солюшенс” продавала доступ до платформи електронних підручників, якою насправді розпоряджалася фірма Усова “Гутенбергз”. А зароблені гроші, як вважає слідство, потім розділяли між усіма учасниками схеми, зокрема й фірмою “Гутенбергз”.

Однак наприкінці 2017 року уряд ініціював розробку безкоштовної онлайн-платформи для розміщення електронних підручників, відтак доступ до них повинні були надавати безкоштовно.

Також, на думку правоохоронців, компанії “Електронік Солюшенс” та “Гутенбергз” штучно занижували податки за сприяння працівників Державної фіскальної служби в Одеській області. Обидві фірми зареєстровані в Одесі.

Ми з’ясували, що два місяці тому миколаївський суд заарештував банківські рахунки фірми Усова. 

У коментарі нашій редакції посадовець заявив, що пов’язує розслідування правоохоронців зі своєю участю у конкурсі на керівника “Держкосмосу”. Він зауважує, що слідчі дії збіглися з фінальною стадією відбору, а відтак розцінює це як тиск.

“Це почало розкручуватися, коли стало зрозуміло, що я лідирую в конкурсі. Ніколи нічого подібного не було. Тому дуже дивно, що все це збіглося саме з часом конкурсу”, — вважає він.

Володимир Усов каже, що його компанія є розробником платформи електронної школи, яка охоплює цілий набір сервісів, зокрема й електронні підручники. “Гутенбергз”, за словами Усова, лише продає ліцензію на використання системи і особисто участі в державних торгах не бере.

З компанією “Електронік Солюшенс” очільник Держкосмосу зв’язок заперечує: “Я не є засновником цієї компанії. Це окрема компанія, з якою ми співпрацюємо в окремій області”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Новому керівнику “Одеського припортового заводу” належить фірма, яку вважають причетною до податкових схем

Також, за словами нового очільника Державного космічного агентства, слідчі ДБР влаштували обшуки увечері перед фіналом конкурсу. У реєстрі  судових рішень “Слідство.Інфо” виявило, що 28 листопада, у передостанній день конкурсу, Держбюро розслідувань проводило обшуки, зокрема, у квартирі директора “Гутенбергза”. Утім, за словами Усова, наприкінці минулого тижня з вилученого правоохоронцями майна зняли арешт, рахунки ж лишилися “замороженими”.

Нагадаємо, що наприкінці минулого тижня за результатами конкурсу уряд призначив Володимира Усова головою Державного космічного агентства. Відомство підпорядковується Кабінету Міністрів і відповідає за космічну галузь. До сфери його управління входить близько десяти держпідприємств, в тому числі “Південмаш”, яке виробляє ракетно-космічну техніку, а також з десяток організацій.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло про те, що детективи Національного антикорупційного бюро провели обшук у квартирі колишнього генерального директора “Укркосмосу” Сергія Капштика в справі українського супутника “Либідь”.