Будівельне управління Служби безпеки України держпідприємство «Спецбудуправління СБУ» протягом 2016-2020 років виграло тендерів на 73,6 мільйонів гривень на реконструкцію школи у Авдіївці, у яку під час військових дій влучили снаряди. Відновлення триває вже понад п’ять років.

Про це йдеться у розслідуванні «Цілком таємні будівельники СБУ».

Аналітики моніторингового порталу Dozorro на прохання «Слідства.Інфо» дослідили документи з реконструкції і виявили, що завдання, на які було виділено кошти, нерідко дублювались.

«Аналіз календарних графіків виконання робіт показує дублювання одних і тих же робіт у кожному з трьох графіків. Деякі роботи, які по суті є одними, називали по-різному», — зазначає координаторка регіонального напряму проекту Dozorro Анастасія Ференц.

Зокрема, як ідеться у звіті Dozorro, Спецбудуправління дублювало роботи з облаштування покрівлі та вирівнювання підлоги школи. А зроблене за 2018 рік у 2019-му взагалі демонтували.

Контролювали виконання робіт теж у Службі безпеки — цим протягом трьох років займався Проектний інститут СБУ.

Зараз на об’єкті працюють інші підрядники, реконструкція школи триває вже шостий рік. Загалом на відбудову школи, як з’ясували журналісти, за весь час виділили понад 150 мільйонів гривень бюджетних грошей. За даними Міністерства розвитку громад та територій України, вартість будівництва нової школи, співмірною з авдіївською, становить близько 120 мілйьонів гривень. Тобто за гроші, виділені на реконструкцію, можна було побудувати нову школу.

Також «Слідство.Інфо» виявило: будівельний департамент СБУ будує спортивні майданчики, ремонтує каналізацію та меблі по всій Україні. Ці роботи відбуваються за бюджетні гроші та прямого зв’язку з діяльністю СБУ не мають.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ: ЦІЛКОМ ТАЄМНІ БУДІВЕЛЬНИКИ. НАВІЩО СБУ ВЛАСНЕ БУДІВЕЛЬНЕ УПРАВЛІННЯ?