Комітет Верховної Ради зі свободи слова позбавив агенцію журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» право відвідування парламент. Підставою назвали те, що «медіа не відповідає меті акредитації».

Про це нас повідомили листом від пресслужби парламенту.

«Прес-служба Апарату Верховної Ради України припинила акредитацію Вашого видання при Верховній Раді України як такого, що не відповідає меті акредитації — “для всебічного, об’єктивного та збалансованого висвітлення журналістами, технічними працівниками засобів масової інформації діяльності Верховної Ради України”», — йдеться у листі.

За словами медіаюристки Інституту розвитку регіональної преси Оксани Максименюк, така відмова є незаконною. “Стаття 26 Закону України “Про інформацію”, передбачає виключні підстави для припинення акредитації. Зокрема, у разі подання заяви про припинення, неодноразове грубе порушення обов’язків журналіста, передбачених статтею 26 Закону, та звернення ЗМІ, за заявою якого була здійснена акредитація журналіста, — сказала вона в коментарі “Слідству.Інфо”. — Акредитація надається для створення сприятливих умов для роботи журналістів, а не для обов’язку готувати матеріали про роботу Верховної Ради України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слідство.Інфо» запустило клуб доброчинців: як долучитися

Також медіаюристка зазначає, що акредитація не зобов’язує журналістів публікувати інформацію, яку вони отримують у Верховній Раді, а також постійно висвітлювати її діяльність. Як приклад Оксана Максименюк наводить рішення Європейського суду з прав людини, коли акредитації журналістів позбавив спікер парламенту Угорщини.

«Є рішення Європейського суду з прав людини, опубліковане влітку 2020 року у справі “Мандлі та інші проти Угорщини”. У ньому ЄСПЛ досліджував питання, чи було обмеженно права заявників на свободу вираження поглядів та чи супроводжувалося ефективними й відповідними гарантіями від зловживань під час позбавлення їх акредитації в парламенті, – наводить приклад експертка. – Суд дійшов висновку, що втручання не було пропорційним переслідуваним законним цілям […] Справа стосувалась рішення спікера парламенту про припинення акредитації журналістам, оскільки журналісти взяли коментар у депутата й таким чином нібито порушили процедуру заходження до парламенту. У ЄСПЛ визначили, що такого поняття як припинення акредитації журналістів немає, і це рішення (спікера, — ред.) визнали незаконним».

Позбавивши журналістів “Слідства.Інфо” акредитації, український парламент вийшов за межі своїх повноважень, запевняє Максименюк. «Не передбачений законом спосіб позбавлення акредитації журналістів “Слідства. Інфо” є не що інше, як втручання в право на свободу слова», — запевняє вона.

Матеріали «Слідства.Інфо» про діяльність Ради

У повідомленні апарату парламенту вказано, що його працівники не змогли знайти матеріалів журналістської агенції, які стосувалися б діяльності Верховної Ради. Насправді ж від початку роботи ВР IX скликання їх опубліковано вже понад чотири десятки — і з часом їхня кількість тільки зростає.

Так, ми регулярно аналізуємо декларації народних обранців, закупівлі Апарату Верховної Ради — про нові автомобілі та ремонт будівель, пишемо про компенсації народним депутатам за робочі поїздки та житло. Повідомлємо своїх читачів і про законопроекти, які подають та ухвалюють парламентарі, а також розповідаємо деталі розслідувань правоохоронців щодо них.

Проект «Слідства.Інфо» «Посіпаки» також стосується діяльності народних депутатів — у ньому ми розповідаємо про помічників народних обранців. 

Ось, до прикладу, лише декілька найгучніших наших матеріалів, які стосуються діяльності народних обранців:

Румунський шлях Дубінського до паспорта ЄС — про те, як народний депутат Олександр Дубінський користується послугами компанії, яка забезпечує спрощений порядок набуття громадянства Румунії для українців;

Куницький тисне на газпро те, як та в чиїх інтересах нардеп від «Слуги народу» Олександр Куницький намагається вплинути на ринок газобалонного обладнання для автомобілів;

Як українські поліцейські працюють на Медведчука про те, як троє співробітників української поліції супроводжували проросійського політика Віктора Медведчука до окупованого Криму на початку серпня цього року;

Нардеп Герега приховав дві вілли в Іспанії — про те, що народний депутат Олександр Герега не задекларував нерухомість в іспанському містечку Бенікасім, частину з якої місцеві журналісти оцінили у майже шість мільйонів євро;

VIP-квартиранти: як депутати живуть у столиці за рахунок державипро те, хто саме з народних обранців отриму.ть компенсацію за проживання в столиці та на які суми.