Сьогодні вранці правоохоронці затримали ще одну людину з групи із семи осіб, яких правоохоронці офіційно називають причетними до вбивства Аміни Окуєвої і замаху на життя Адама Осмаєва. Затриманого чоловіка звати Андрій Кравченко. 

Про це “Слідству.Інфо” повідомила його адвокатеса Ірина Бігунець. Затримання відбулося сьогодні вранці, 15 січня, неподалік його будинку. Наразі невідомо, чи оголосили чоловікові підозру. У прокуратурі і поліції Київської області редакції підтвердили факт затримання. Але зазначили, що це пов’язано із іншим злочином, який, на думку слідства, вчинила група осіб, причетна до розстрілу Окуєвої. Зі слів очільника пресслужби поліції Київщини Миколи Жуковича, ідеться про вбивство київського підриємця у 2014-му році. Деталі Жукович не повідомив. 

Захисниця Кравченка у коментарі “Слідству.Інфо” відреагувала на заяву представника поліції: “Маячня якась. Учора затримали одного за підозрою в убивстві Окуєвої, а сьогодні затримують з цієї ж групи осіб мого підзахисного за інший злочин. Вони будуть закривати всіх осіб за різні провадження? Давайте всі провадження Київської області на них повісимо”.

Зазначимо, що Андрій Кравченко є одним із семи підозрюваних у провадженнях щодо вбивств директора компанії Caparol Павла Зможного, яке сталося в 2016 році, а також начальника відділу реклами київського метрополітену Павла Миленького. 

Напередодні суд обрав запобіжний захід іншому фігуранту цих розслідувань Ігорю Редькіну. Його взяли під варту за підозрою у вбивстві Аміни Окуєвої і замаху на життя її чоловіка.  

Як повідомили правоохоронці, його ДНК нібито знайшли на автоматі, який зловмисники покинули неподалік місця злочину. Про затримання у справі Окуєвої, нагадаємо, стало відомо ще 12 січня. Про це особисто сповістив на своїй сторінці у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Тоді очільник МВС заявив, що “Нацполіція затримала групу кілерів, обґрунтовано підозрюваних у низці вбивств”. У тому числі в убивстві Аміни. Пізніше начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов уточнив, що, окрім справи Окуєвої, група осіб підозрюється також, зокрема, у вбивстві директора Caparol і начальника відділу реклами київського метрополітену. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Справа Шеремета: Умовно доведено

Утім, зауважимо, що станом на 15 січня у справі про вбивство Окуєвої затримали лише одну людину — Ігоря Редькіна. Інші фігуранти з “групи кілерів” іще щонайменше три дні після офіційної заяви Авакова перебували на волі. Адже за підозрою в двох інших провадженнях їм обрали запобіжний захід, який не передбачає тримання під вартою. 15 січня, як ми уже зазначили, “Слідству.Інфо” стало відомо про затримання другого чоловіка Андрія Кравченка. Інформації щодо інших п’ятьох наразі немає. 

Аміна Окуєва/ ФОТО УНІАН, автор В’ячеслав Ратинський

Незадовго до затримання нашій редакції вдалося поспілкуватися із Андрієм Кравченком. У коментарі “Слідству.Інфо” він заявив, що приятелює із Редькіним та іншими підозрюваними особами. Чоловік сказав, що не вірить у причетність Редькіна до злочину проти Окуєвої. Чоловік також зазначив: очікує, що незабаром затримають і його. 

“У моєму розумінні це повний абсурд. Вони йому інкримінують, що він стріляв в Аміну Окуєву. Це повна нісенітниця. Я навіть не знаю, як це назвати. Це театр абсурду. Навіщо йому Аміна Окуєва? І він пішов стріляти Аміну Окуєву. Він успішний бізнесмен. Воно йому просто не треба. Це нісенітниця”, — прокоментував він. 

Кравченко заявив, що непричетний до інкримінованих йому вбивств і зазначив, що не знав нікого із загиблих, у тому числі —  Аміну Окуєву. 

Нагадаємо, що військову лікарку і учасницю бойових дій на Донбасі Аміну Окуєву вбили у жовтні 2017-го року. Її розстріляли в машині, у якій вона їхала разом зі своїм чоловіком Адамом Осмаєвим. Останній теж воював на сході України в складі наших військ. Під час нападу на їхнє авто він отримав поранення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Неподалік місця скоєння злочину правоохоронці знайшли автомат, з якого стріляли в подружжя. На цьому автоматі, як стверджує слідство, й виявили ДНК затриманого Редькіна. Зазначимо, що одразу після вбивства поліція заявляла, що на зброї немає жодної ДНК. Утім, нещодавно цю заяву Нацполіція заперечила, пояснивши попередню заяву необхідністю нерозкриття таємниці досудового слідства. 

Зазначимо також, що це був не єдиний замах на подружжя. На Окуєву і Осмаєва нападали й раніше того ж року. Згодом слідство оголосило підозру в цьому злочині громадянину Російської Федерації Олександру Дакару (Крінарі). За версією правоохоронців, іноземець напав на подружжя в центрі Києва. Дакар нібито поцілив зі зброї в Осмаєва. У відповідь на це Окуєва зробила кілька пострілів у нападника. Нещодавно обвинуваченого у замаху відправили на Донбас під час новорічного обміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Поліція замовчує експертизу у справі Шеремета — злочин могла здійснити одна жінка, а не дві