Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) почало перевірку щодо ймовірного конфлікту інтересів першого заступника директора Державного бюро розслідувань (ДБР). Ідеться про Олександра Бабікова, який раніше представляв в суді інтереси президента-втікача Віктора Януковича.

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з документа, який є в розпорядженні редакції. Цю ж інформацію підтвердили джерела в НАЗК. Як повідомили журналістам, підставою для перевірки стала заява народних депутатів від “Голосу”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Заступниця директора ДБР Варченко відвідала ювілей Луценка, який є фігурантом розслідування її відомства

Відповідно до закону “Про запобігання корупції”, Нацагентство повинно перевірити, чи не вплине на об’єктивність та неупередженість розслідувань ДБР щодо Януковича той факт, що Бабіков був захисником президента-втікача. Адже, як відомо, у бюро нині передали провадження щодо злочинів в період Революції Гідності. 

Як раніше виявило “Слідство.Інфо”, попри публічні заперечення, Олександр Бабіков усе ж представляв інтереси Януковича в суді. Наша редакція отримала аудіозаписи із засідань, а також проаналізувала документи, які підтверджують те, що він був адвокатом президента-втікача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як заступник голови ДБР Януковича “не захищав”

Нагадаємо, що Олександр Бабіков став заступником директорки Держбюро наприкінці січня 2020 року. Обрали його на спеціальному конкурсі, про який оголосили торік, 29 грудня. Відтак претенденти мали лише два робочі дні на подання документів.

Невдовзі після призначення народна депутатка Олександра Устінова заявила, що Бабіков міг знати, що отримає посаду в ДБР, оскільки припинив адвокатську діяльність за день до оголошення відомством конкурсу. А журналісти Bihus.Info повідомляли, що цього ж дня Бабіков з’явився у Державному бюро розслідувань, де Ірина Венедіктова представила його колегам як свого заступника.

Нещодавно у ДБР офіційно заявляли, що адвокатська діяльність Бабікова не становитиме конфлікту інтересів під час роботи в бюро. Утім “Слідство.Інфо” дізналося, що в момент приходу Бабікова на керівну посаду слідчі ДБР почали витребовувати в “прокурорів Майдану” матеріали провадження щодо нападу на Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ДБР заплатить 35 мільйонів фігуранту розслідування про розтрату бюджетних грошей

Одна з представниць “Голосу” — народна депутатка Олександра Устінова підтвердила “Слідству.Інфо”, що зверталася із заявою до НАЗК щодо Бабікова. Утім, поки що відповіді нацагентства не отримала.