Компанія “Група “Капітал строй”, яку пов’язують з близькими до бізнесмена Геннадія Корбана братами Дубінськими, попри численні кримінальні провадження, продовжує вигравати тендери у Дніпрі. Від міської влади підприємці отримали вже понад мільярд гривень. 

Останній тендер компанія виграла 13 березня цього року. Про це “Слідство.Інфо” дізналося із порталу публічних закупівель ProZorro. 

Фірма має допомогти закрити одну з котелень та підключити дніпрян до іншої. Роботи планують завершити до кінця цього року. За це вона отримає понад 3,5 мільйона гривень. 

За три роки компанія стала одним з головних підрядників Дніпра у сфері житлово-комунального господарства. За цей час “Капітал строй” виграв у міських чиновників тендерів на понад мільярд гривень. Конкурентів з більш вигідними цінами посадовці часто дискваліфіковували. Через це діяльність компанії зацікавила правоохоронців зараз вона фігурує одразу в кількох кримінальних провадженнях, пов’язаних із розтратою бюджетних грошей. Про це “Слідство.Інфо” дізналося з публічного реєстру судових рішень. За версією правоохоронців, у цьому підприємцям допомагали посадовці з Дніпропетровської обласної державної адміністрації та представники міської влади.    

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ 15 млн на свята у Дніпрі та 800 тис. на ремонт прикрас в Сумах: Скільки міста витратили на новорічні урочистості    

Зокрема, наприкінці минулого року щодо компанії відкрило кримінальне провадження Головне управління національної поліції України у Дніпропетровській області. Правоохоронці встановили, що на тендерах, де перемагали підприємці, штучно завищували вартість робіт. Щоб приховати це, компанія, твердять слідчі, подавала звіти з неправдивою інформацією. 

Також поліція розслідує можливу змову восьми компаній, які регулярно перемагали на тендерах Дніпровської міської ради. Правоохоронці вважають, що представники міської влади та співробітники комунальних підприємств Дніпра свідомо відхиляли на тендерах більш вигідні пропозиції на користь кількох компаній. У свою чергу, ці компанії розігрували між собою фіктивну конкуренцію. Частину з цих компаній, серед яких й “Капітал строй”, пов’язують з діяльністю місцевих підприємців братів Дубінських. 

Компанії, пов’язані з Володимиром та Леонідом Дубінськими, неодноразово ставали фігурантами кримінальних справ та журналістських розслідувань. За версію журналістів “Наших грошей”, ці фірми стали головними виконавцями робіт, пов’язаних зі сферою житлово-комунального господарства (ЖКГ). За останні чотири роки вони отримали понад два мільярди гривень з міського бюджету. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У Черкасах заплатили 11 мільйонів гривень за прибирання снігу, якого майже не було

Під час спостереження за офісом Геннадія Корбана, журналісти програми Bihus.info зафіксували майже одночасний приїзд автівок компанії Володимира Дубінського та департаменту ЖКГ Дніпровської міської ради. Корбан пояснив журналістам візити бізнесмена своїм бажанням контролювати послуги, надані його фірмою. 

Генадій Корбан один з найвідоміших підприємців Дніпропетровщини, доволі близький до так званої групи “Приват”. Зокрема, він був керівником апарату Дніпропетровської обласної державної адміністрації, коли нею керував Ігор Коломойський. А тепер Корбан обіймає посаду радника мера Дніпра.    

Нагадаємо, раніше “Слідство.Інфо” також розповідало про те, як компанія, пов’язана з оточенням заступником мера Дніпра, виграла у міста тендерів на майже 10 мільйонів гривень. Ці гроші виділяли на проведення заходів для людей поважного віку. 

Цей матеріал зроблений за підтримки Інституту розвитку регіональної преси (ІРРП).