Інститут раку збирався закупити медичне обладнання на 32 мільйони гривень. Тендер проходив з порушеннями: переможця обрали з двох фірм, які мають спільну засновницю, а один зі співзасновників компанії, що перемогла в тендері, ймовірно, має родича в керівництві Інституту. Але після того, як Слідство.Інфо написало про це, Інститут раку скасував тендер.

Участь в конкурсі взяли дві фірми — «Медтехника — Кривий ріг» та «Онкосем Україна». Вони пов’язані спільною співзасновницею — Тамілою Тарасенко з Дніпра. Фірма-переможниця «Онкосем Україна» існує всього 11 місяців. Частка в компанії належить Віталію Нікітіну. Керував нею донедавна, ймовірно, його син, Дмитро Нікітін, який працює в Інституті раку заступником директора з загальних питань. Згідно з рішенням директора Інституту раку Олени Колісник, Дмитро Нікітін з вересня 2019 року став ще й керівником новоствореної Комісії з питань супроводу публічних закупівель. 

Новина Слідства.Інфо була опублікована 12 вересня о 14.17, та вже за півтори години Інститут раку скасував тендер. Протокол скасування датований 11 вересня, але завантажений 12-го о 15.44. Як пояснив Слідству.Інфо спеціаліст системи «Прозорро» Василь Задворний, що юридично цей документ датується тією датою, якою завантажений в систему, тобто 12 вересня. 

Новина Слідства.Інфо була опублікована 12 вересня о 14.17, та вже за півтори години Інститут раку скасував тендер. Протокол скасування датований 11 вересня, але завантажений 12-го о 15.44. Але юридично цей документ датується тією датою, якою завантажений в систему, тобто 12 вересня. Скріншот сайту prozorro.gov.ua

Після того, як інформація про скасування торгів з’явилася на «Прозорро», керівник Комісії з питань супроводу публічних закупівель Дмитро Нікітін повідомив Слідство.Інфо, що публікація начебто некоректна: «Договір не підписаний, гроші не сплачені, тендер не відбувся. Ви неправильно опублікували новину, ми будемо подавати на вас в суд», — сказав Нікітін. 

Зранку Нікітін казав журналістам Слідства.Інфо, що не є головою Комісії з питань супроводу публічних закупівель, але згодом змінив позицію. «Я не пропрацював головою комісії ще жодного дня. І взагалі я не знаю, хто мені дзвонить. Різні люди представляються тим, ким вони не є».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як майбутній нардеп «Слуги народу» за гроші киян організував музичний фестиваль свого друга