Компанія “Ваго-Рев”, яку поліція підозрює у фіктивному ремонті вагонів харківського метро на понад 700 мільйонів гривень, цьогоріч отримає ще майже 72 мільйони без конкурсу від того ж метрополітену.

Як дізналося “Слідство.Інфо” з порталу публічних закупівель “Prozorro”, цього разу фірмі планують заплатити за ремонт ескалаторів метро.

Повідомлення про намір укласти договір опублікували 20 січня. А відсутність конкурсу представники комунального підприємства “Харківський метрополітен” пояснили тим, що не було конкуренції і через це двічі нібито доводилося скасовувати торги.

Як писав Харківський антикорупційний центр, офіційне слідство підозрює “Ваго-Рев” у фіктивних ремонтах вагонів “Харківського метрополітену”, на які у 2016 році виділили більше 700 мільйонів гривень. Про це йшлося в ухвалі Київського районного суду Харкова від листопада 2018 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ віддало п’ять мільйонів фірмі, яка фігурує в розслідуванні про розтрату бюджетних грошей

Фірма вказувала у документах поставки деталей від фіктивних підприємств, що, на думку слідчих, може свідчити про невиконання робіт. Також під час дослідження податкових накладних правоохоронці виявили, що “Ваго-Рев” взагалі не закуповувала деталей.

Улітку 2018 року правоохоронці повідомили про підозру в ухиленні від сплати податків ексдиректору фірми Геннадію Долженку. Він очолював компанію до 2016 року. З 2018 року керівником фірми є Олександр Іваницький. Минулоріч він подавав декларацію як керівник харківського комунального підприємства “Твій дім”, у якій вказував, що працює у “Ваго-Рев” за сумісництвом.

Місцеве видання “Харківський антикорупційний центр” вказує, що “Ваго-Рев” входив до сфери впливу депутата Харківської міськради Максима Мусєєва.

Крім того, за даними порталу Prozorro, з 2017 року “Харківський метрополітен” уклав з фірмою “Ваго-Рев” договорів на майже 900 мільйонів гривень.

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, компанія “Київметробуд” передала близько мільярда гривень авансу за будівництво лінії метрополітену на житловий масив Виноградар на депозитний рахунок, з якого потім вивела відсотки.