Два роки тому в’язень Одеського СІЗО вбив і розчленував працівницю ізолятору. Це сталося вдень, дещо зафіксувала камера відеонагляду. 

Нещодавно вбивцю засудили до довічного ув’язнення. «Слідство.Інфо» вивчило документи та поспілкувалося зі свідками подій. Отримана інформація дає підстави вважати, що дотепер покарали не всіх, хто допустив трагедію.

Тодішній керівник СІЗО, якому загрожує ув’язнення, в коментарі «Слідству.Інфо» сказав, що вбивство жінки замовила тюремна адміністрація, — щоб усунути його з посади. Правозахисник Андрій Діденко називає трагедію в Одесі «зразком кругової поруки, яка діє в усій тюремній системі».

Олені Порошенко було 34 роки. На той час жінка вже рік працювала з в’язнями. У одеському слідчому ізоляторі вона була молодшою інспекторкою — супроводжувала ув’язнених. 17 серпня 2017 року Олену вбив в’язень просто на території установи. Всі, з ким спілкувалося «Слідство.Інфо», — і засуджені СІЗО, і його співробітники — кажуть, що Олена була доброю та спокійною, до роботи ставилася відповідально, всі інструкції виконувала чітко. У дівчини залишився маленький син, якого тепер виховують її мати і сестра. Родичам психологічно важко згадувати той день, тому зустрітися з журналістами вони не погодилися. 

Олені Порошенко було 34 роки. На той час жінка вже рік працювала з в’язнями. У одеському слідчому ізоляторі вона була молодшою інспекторкою — супроводжувала ув’язнених. 17 серпня 2017 року Олену вбив в’язень просто на території установи. Фото — соцсмережі

Вбивство

Того дня Олена, як зазвичай, мала працювати до 17:30. Вже наприкінці зміни, о 16:15, біля медчастини СІЗО вона зустріла в’язня-рецидивіста Василя Чемериза. Раніше він уже відбував покарання — за зґвалтування і грабіж. На той час в Одеському СІЗО чоловік перебував через звинувачення в розбої. 

Як свідчать записи камер спостереження, Олена пішла за Чемеризом у приміщення свинарника, але звідти вже не виходила. Чоловік же з’являвся надворі кілька разів. 

О 18:36 він викотив з господарських приміщень сміттєвий бак, який мала забрати машина. Однак вона поїхала трохи раніше. 

У поліцію повідомлення про зникнення співробітниці СІЗО надійшло о 19.00. Ще за півгодини колеги Олени знайшли її тіло у сміттєвому баку. 

Того дня одна з арештованих Оксана довго гуляла під наглядом — їй дозволяли це, бо вона була вагітною.

«Машина забрала сміття. За нею Чемериз спокійно викотив повний бак, поставив, узяв порожній і повернувся у свинарник. Я йому кажу: «Співробітниця пропала, не бачив?» Відповів, що ні. Спокійний такий був. Якби я не сказала, що Чемериз вивіз бак, ніхто туди і не подивився б, напевно. Так би й простояв до наступного вивозу сміття, а потім тіло ніхто б і не знайшов», — згадує Оксана.

Сміттєвий бак на території Одеського СІЗО, в якому вбивця сховав тіло жертви, 20 серпня 2017 року. Войтенко Максим / УНІАН

Чемериз виходив зі свинарника й підходив до неї та наглядачки двічі, попри те, що йому не можна було там перебувати. Також Оксана помітила, що чоловік перевдягався. Жінка каже, що його руки й одяг були чисті, щоправда на фотографіях, оприлюднених поліцією після вбивства Олени, руки вбивці скривавлені. 

Точний час смерті Олени не встановили — вона настала між 16:20 та 18:07. Тобто Чемериз мав близько двох годин на вбивство й спробу приховати злочин.  Як пізніше встановили слідчі, жінку зарізали ножем, а потім розчленували сокирою. Відповідно до правил СІЗО, ані ніж, ані сокира не можуть опинитися у вільному розпорядженні в’язнів.

Колега Олени Порошенко Іванна (ім’я змінене на прохання жінки з причин безпеки — ред.) не вірить, що дівчина могла піти за Чемеризом у свинарник «подивитися на поросят», як кажуть деякі інші співробітники. Вона запевняє: Олена або отримала відповідний наказ, або хтось покликав її у свинарник. 

Іванну дивує, що дівчину не змогли врятувати, адже в СІЗО працювали камери відеонагляду: «Тут не встигаєш з поверху на поверх піднятися, як тобі телефонують, питають, де ти. Нашу роботу моніторить внутрішня служба. Чому ж вона швидко не побачила, де Олена зникла?»

Свинарник на території Одеського СІЗО. Як свідчать записи камер спостереження, Олена пішла сюди за Чемеризом, але звідти вже не виходила. Фото — Олена Зігульска

Начальник зміни, під час якої сталося вбивство, Станіслав Руссу у коментарі «Слідству.Інфо» сказав, що ніхто не доручав Олені йти у свинарник і не розуміє, чому вона там опинилася. На його думку, і Чемериз того дня у свинарнику бути не мав. 

«Він [Чемериз] повинен був виводитися на дві години, в рапорті прописується людина, яка буде над ним стояти. Такого, щоб без нагляду лишився, не буває», — каже Станіслав Руссу. Згадувати про загибель Олени йому важко. Очевидці розповідають, що коли Олену знайшли, чоловікові стало погано. На питання, хто винен, Руссу відповідає: «Так, я не догледів. Я готовий нести найсуворішу відповідальність за втрату співробітника. Я говорив про це в суді». Станом на сьогодні покарання Руссу не поніс, він продовжує керувати інспекторами Одеського СІЗО.

Чорна зона

У кримінальному світі Одеське СІЗО знають як «чорну зону» — саме так називають установу, де кримінальний світ має привілеї: режим послаблений, засуджені мають доступ до заборонених предметів, налагоджений зв’язок з волею. За словами самих засуджених, Чемериз належав до найнижчої в кримінальній ієрархії касти «опущених», які виконували брудну роботу.

Камера, в якій сидів убивця співробітниці Одеського слідчого ізолятора, 20 серпня 2017 р. 17 серпня в Одесі на території СІЗО зловмисник убив і розчленував співробітницю ізолятора. Войтенко Максим / УНІАН

У слідчих ізоляторах на території господарського двору засуджені мають право працювати з дозволу слідчого або суду, а виводити на роботи їх повинні під наглядом відповідальних осіб СІЗО після підписання відповідного рапорту. В розпорядженні Слідства.Інфо є два рапорти, які визначають осіб, які мали виводитися на роботи у день вбивства. У жодному з них ім’я Василя Чемериза не згадувалося. За даними службової перевірки, матеріали якого є у розпорядженні Слідства.Інфо, дозволу суду на роботи у господарському дворі в’язень не мав.

Під час того ж службового розслідування деякі працівники ізолятора розповідали, що Чемериз часто перебував у свинарнику. На яких підставах він знаходився там у день вбивства, ніхто з відповідальних за безпеку пояснити не зміг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як важкохворі в’язні помирають в очікуванні медичної допомоги

Можливе замовлення 

Цієї весни Василя Чемериза засудили до довічного ув’язнення. На суді він не визнав свою вину, стверджував, що до вбивства Олени Порошенко його примусили. «Потрібен був гучний злочин, щоб прибрати начальника СІЗО. У мене вибору не було — або я це роблю, або мене знаходять повішеним у свинарнику, чи я помираю від передозування», — розповів він. 

Чемериз сказав, що в нього не склалися стосунки з начальником установи з оперативної роботи Сергієм Нікітіним, оскільки ув’язнений був проти розповсюдження наркотиків у СІЗО. Саме Нікітін нібито й наказав вбити Олену.

Сергій Нікітін у суді заявляв, що в СІЗО з Чемеризом справді спілкувався, але когось убити не наказував. Під час службового розслідування він стверджував, що «дозвіл на вивід Чемериза ніхто не давав»

Цієї весни Василя Чемериза (на фото посередині) засудили до довічного ув’язнення. На суді він не визнав свою вину, стверджував, що до вбивства Олени Порошенко його примусили. Фото — Пушкинская

Те, що Чемериз спілкувався з іншим засудженим та майором Сергієм Нікітіним, підтвердили Слідству.Інфо кілька в’язнів і співробітників СІЗО, які не свідчили на суді. «Пам’ятаю, час від часу Чемериза викликали в кабінет оперативника у першому корпусі, там на нього чекав «смотрящій» “Фрост”. Коли сталося вбивство, то в мене пазл склався, але я про це нікому не говорив — просто хотів і сам живим залишитися», — розповідає колишній засуджений Микола (ім’я змінене на його прохання з причин безпеки — ред). 

Колега Олени Порошенко інспекторка Іванна також вважає, що вбивство замовили — щоб звільнити тодішнього начальника СІЗО: «Може, Нікітін і справді пішов на це, але просто не знав, що все так станеться. Може, просто планували щось не таке масштабне». 

Нинішній керівник СІЗО Володимир Шевченко про події дворічної давнини говорить неохоче: «Я не можу це коментувати, бо я тоді тут не працював… Оперативні працівники не мають за інспектором стежити. Бо якщо за кожним співробітником буде ще один співробітник дивитися, то так ніяких людей не вистачить». 

Нинішній керівник СІЗО Володимир Шевченко (на фото) про події дворічної давнини говорить неохоче. Слідство.Інфо

«Мене підставили»

Вінничанин В’ячеслав Коваль став начальником Одеського СІЗО за три місяці до вбивства Олени Порошенко.

Коваль погодився поспілкуватися зі Слідством.Інфо телефоном. Себе він називає цапом-відбувайлом, бо впевнений, що його підставили. 

Чоловік розповів, що ставши начальником СІЗО, заборонив наркобізнес і посилив режим: «Вивіз в інше СІЗО так званого «смотрящого» на прізвисько «Нанік». «Блатні» розлютилися, мене вирішили зняти. Перше вбивство в СІЗО сталося за три тижні — зек зарізав зека. За це мене дисциплінарно покарали». 

Після вбивства Олени Порошенко В’ячеслава Коваля (на фото) звільнили. Його обвинувачують у службовій недбалості, внаслідок якої загинула Порошенко. Фото — Думская

Ексначальник упевнений, що вбивство Олени Порошенко було замовним. Відповідальним за це він називає Дмитра Ярунічева — тодішнього начальника оперативної служби управління, якому підпорядковується одеський ізолятор: «Це він склав схему вбивства, він же розмовляв зі «смотрящим» «Фростом». Він працював із заступником начальника з оперативної роботи СІЗО Сергієм Нікітіним. Того дня саме Нікітін виводив Чемериза: сказав корпусному, що той піде прибирати туалети. Олена не могла сама піти на свинарник, її туди послали. Думаю, це був Фрост». 

За словами Коваля він неодноразово наголошував на безпеці інспекторок, просив залучати кінологів. Окрім цього, давав завдання підлеглим: «Наказував зібрати по всій території робочий інструмент — ножі, сокири. Дав підлеглим власні гроші, щоб купили замок, показали приміщення, де інструмент буде проклеймований, пронумерований, заведена книга — як годиться по закону».  Колишній начальник зізнається, що виконання наказів перевіряв вибірково, адже стежити за всім не було можливості. 

Чоловік вважає, що для усунення його з посади обрали саме вбивство співробітника СІЗО, оскільки в установі часто відбуваються надзвичайні події, на які не звертають належної уваги: «Щотижня по двоє-троє засуджених від передозування там помирає, цим нікого не здивуєш». Коваль стверджує, що одеські кримінальні авторитети пропонували йому гроші для того, щоб він погодився послабити режим в СІЗО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Бердянська колонія: «Там — убивають»

Кого і як покарали

Після вбивства Олени Порошенко В’ячеслава Коваля звільнили. Його обвинувачують у службовій недбалості, внаслідок якої загинула Порошенко. Прокуратура вважає, що Коваль знав про порушення, але ситуацію не виправляв. Чемериз нібито незаконно працював у свинарнику та навіть проживав там, зберігав особисті речі, розпоряджався забороненими предметами — сокирою та ножем. 

Чемериз нібито незаконно працював у свинарнику та навіть проживав там, зберігав особисті речі, розпоряджався забороненими предметами — сокирою та ножем. Фото — Нацполіція

Однак у рапортах прийому-здачі чергувань за три місяці до вбивства, які є в розпорядженні Слідства.Інфо, начальнику СІЗО жодного разу не доповіли, що Чемериз ночував у свинарнику або порушував режим. 

Обвинувачення побудоване на матеріалах службового розслідування. Воно свідчить, що до вбивства призвели не тільки дії працівників СІЗО, а й неналежний нагляд за установою Південним міжрегіональним управлінням виконання покарань. Наприклад, начальник Управління кримінально-виконавчої служби регіону Петро Дармограй 19 разів перевіряв стан оперативної роботи СІЗО напередодні злочину. Однак це не дозволило уникнути трагедії. І після вбивства Олени в управлінні нікого не звільнили. 

Колишнього начальника СІЗО В’ячеслава Коваля звинувачують у тому, що він «спричинив тяжкі наслідки у вигляді майнової шкоди держбюджету» — держава змушена була виплатити родичам загиблої Олени 500 тисяч гривень компенсації. Тепер прокурор просить для В’ячеслава Коваля майже 4,5 роки тюрми й компенсацію виплати. Суд оголосить рішення щодо колишнього керівника СІЗО вже у вересні.

Правозахисник Андрій Діденко називає вбивство в Одеському ізоляторі зразком корумпованої кругової поруки, яка діє у всій тюремній системі.

«Кримінально-виконавча служба завжди намагається будь-яку ситуацію замовчати. Тут замовчати не вийшло, настільки кричущий випадок. Тому намагалися знайти цапа-відбувайла, на якого повісили всі недоліки та проблеми пенітенціарної служби. Щоправда, це унікальний випадок. Співробітників СІЗО найчастіше вдається максимум звільнити з посади, а в цьому випадку — ще й притягнути до кримінальної відповідальності».

Насправді ж, ця халатність — вина не тільки керівника, а й усього персоналу СІЗО, які не могли не знати, що людина перебуває за межами камери без нагляду, вважає правозихисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Смерть у СІЗО: історія одного підвищення

Матеріал підготований у межах проекту, який реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.