Підприємства державного концерну «Укроборонпром» неодноразово перебували в епіцентрі корупційних скандалів. Оборудки з бюджетними коштами, закупівлі через фірми-прокладки комплектуючих у країни-агресора, порушення фінансової дисципліни –  це не повний список зловживань, викритий на державному концерні. Але на Херсонщині вигадали нову «схему»: стару техніки презентують як нову, та й ще й продають.

У серпні в Херсоні на заводі «Судмаш», що входить до концерну «Укроборонпром», презентували 30-метровий гідравлічний автопідйомник, виготовлений на замовлення луганських рятувальників. Присутній тут голова концерну Роман Романов похизувався, що поява нової машини – найкраще свідчення того, що підприємство піднімається з колін.

– Це 30-метрова вишка, яка буде передана МНС Луганської області, і в цехах заводу по кооперації з херсонським заводом «Паллада», який теж входить до «Укроборонпрому», вже виготовляється 42-метрова вишка на замовлення МНС Херсонської області, – підкреслів тоді Роман Романов.

Презентація підіймача

Розповідаючи про унікальність продукції, не шкодували епітетів і на сайті «Укроборонпрому».

– Запровадження ДК “Укроборонпром” стратегії сталого розвитку та системи KPI для керівників підприємств допомогло вивести з 6-річної кризи ДП “Судмаш”… Менеджмент “Судмашу” активно реагує на зовнішні потреби, тому як результат ми бачимо випуск унікальної за своїми можливостями техніки”, – підкреслив генеральний директор держконцерну “Укроборонпром” Роман Романов.

Насправді ж усе не так гарно. Конструктор автопідйомників Віктор Сіроштан каже, що презентований підйомник аж ніяк не новий і тим більше не унікальний. Він особисто брав участь у виробництві першої такої машини ще 10 років тому.

– Інформація про те, що завод «Судмаш» виготовив дослідний зразок і відновив виробництво пожежних автомобільних підйомників з висотою підйому 30 метрів, м’яко кажучи, не відповідає дійсності. Дослідний зразок такого підйомника вперше був виготовлений у жовтні 2007 року і представлений на виставці «Технології пожежного захисту – 2007».

Відтоді підприємство випустило 14 таких автопідйомників. І останній не в 2017-му, а в 2012-му. Виготовлення цієї машини заводу замовив приватний концерн «Укрпожсервіс», який навіть устиг перерахувати за його виготовлення частину коштів. Але повністю за машину не розрахувався, тому виготовлений автопідйомник так і простояв п’ять років у цехах заводу.

Коли ж цього року луганські рятувальники оголосили тендер на поставку 30-метрового автопідйомника, і в концерні «Укрпожсервіс», і на заводі «Судмаш» згадали про «довгобуд» зразка 2012 року. Виробникам повезло більше  – саме вони перемогли на тендері, пообіцявши поставити автопідйомник за п’ять з половиною мільйонів гривень.

У вересні автопідйомник доправили на Луганщину, але там він не довго допомагав рятувати життя людей. Черех три місяці цей пристрій знову повернувся на Херсонщину. У головному управлінні Державної служби з надзвичнайних ситуацій у Луганській області повідомили,  що автопідйомнику потрібно техобслуговування.

Ані грошей, ані підіймача

У керівництві державного оборонного концерну «Укробронпром» вважають, що справи на підприємстві пішли вгору і пов’язують таке  «покращення» саме з приходом Олега Балабанцева.

Напередодні Дня Незалежності України директора заводу навіть нагородили відомчою відзнакою держконцерну: «За вагомий внесок у розвиток оборонної промисловості України». У розмові з журналістами Олег Балабанцев також розповів, що підняв завод з руїн.

– Коли я прийшов на завод, мене запитали, як завод. Я кажу, в принципі, це труна, це не завод. Усе мертве. Але кажу, що завод може жити, якщо їм займатися, – вихвалявся керівник.

Директор ПАО СУДМАШ Олег Балабанцев

Як і голова “Укроборонпрому” Роман Романов, Олег Балабанцев – колишній власник автосалону. Тільки не в Херсоні, а в Прилуках Чернігівської області. У 2014-му він був головою окружної виборчої комісії з виборів Президента України. На цій посаді він “заробив” два провадження — кримінальне та адміністративне. Перше після року досудового слідства прокуратура несподівано закрила. Друге – завершилося протоколом про корупцію.

Одразу після закриття кримінального провадження Балабанцева призначили на «Судмаш». Спочатку він працював там економістом, потім – виконувачем обов‘язків директора.

Наприкінці минулого року завод узявся виготовити унікальний 38-метровий гідравлічний автопідйомник, якого ще не виробляли в Україні. Подібні підйомники незамінні в першу чергу для гасіння пожеж у багатоповерхівках. Як розповіли херсонські рятувальники, з подібними підйомниками біда – їх гостро не вистачає в Україні. В Херсоні, до прикладу, навіть 30-метрового немає, хоча побудовано кілька десятків висоток.

Але брати участь у тендері, який проводило Херсонське управління ДСНС, завод не захотів. Як пояснив його очільник, у підприємства на той момент не було технічних розробок для такої складної техніки. А щоб не втрачати такий ласий куш, на підприємстві запропонували своєму дилеру – приватному концерну «Укрпожсервіс» – взяти участь у торгах.

– Грав тендер «Укрпожсервіс». Мені теж говорили: чого ти не граєш тендер? Я кажу: я на тендер не піду, тому що у мене немає розробки…, – розповів Олег Балабанцев.

Офіс концерну “Укрпожсервіс” у Києві. Своїх виробничих потужностей фірма не має, але вже багато років перемагає на тендерах з поставок пожежної техніки та обладнання різним структурам. Як пояснив її власник і директор Анатолій Довгопол, причина в тому, що фірма має технічні розробки та конструкторську документацію на висотні автопідйомники. Останнім часом фірма кілька разів зривала терміни поставок замовникам. Анатолій Довгопол  усі проблеми пов‘язую з хронічним невиконання багаторічним партнером – заводом «Судмаш» узятих на себе зобов’язань.

Після перемоги у грудні минулого року на тендері «Укрпожсервіс» уклав угоду на виробництво 38-метрового підйомника з «Судмашем» за техдокументацією концерну. Переможець тендера переказав підприємству всі кошти, що отримав, – чотири з половиною мільйони гривень. Отримавши технічну документацію на розробку, завод мав виготовити машину до 1 червня. Але досі цього не зробив. За порушення строків Херсонська ДСНС подала до суду на концерн «Укрпожсервіс» і на виконавця наклали штрафні санкції на мільйон гривень. Кожень день прострочки договору обходився «Укрпожсервісу» у копійку.

Президент “Укрпожсервісу” Анатолій Довгопол вважає, що керівництво «Судмашу» навмисно зриває контракти.

– Було укладоено договір з державним підприємством «Судмаш». Дане підприємство не виконало жодного з договорів і поставило нас в умови, при яких ми не викинали своїх зобов’язань. На жаль, на цьому підприємстві є одне завдання – здати в  металобрухт його, інших немає. Жоден договір не виконаний. Це спеціально було зроблено. Це потягло за собою штрафні санкції.

Директор «Судмашу» Олег Балабанцев навпаки в усьому звинувачуває спеціалістів «Укрпожсервісу». Дилер не надав креслення та технічну документацію у повному обсязі.

– «Укрпожсервіс» сказав, що буде частинами надавати документи. Будь ласка, частинами – значить, частинами. Але почнемо виробництво ми, коли побачимо все … У результаті креслення до нас так і не потрапили… Нам принесли 600 креслень, але це третя частина, причому кожен вузол був частково. Чуть-чуть стріли, чуть чуть поворотної рами …

Але  потім зізнався, що з самого початку не довіряв «Укрпожсервісу», тому поставив завдання заводським спеціалістам розробити технічну документацію на унікальну розробку власними силами.

– Ще коли отримав гроші в грудні, я зібрав конструкторів і кажу, що креслень від «Укрпожсервісу» не буде ніколи … І кажу, хлопці, давайте сідати. Підйомник розробляло чотири конструктори. Ми закінчили розробку всієї документації в минулому місяці.

Ми надіслали запит у ПАТ «Судмаш», щоб дізнатися, куди завод витратив п’ять з половиною мільйонів гривень, отриманих від «Укрпожсервісу». Але директор Олег Балабанцев відмовив журналісту, відповівши, що не зобов’язаний звітувати перед пресою за господарську діяльність підприємства.

Автопідіймач чи знову примара?

Чи зможе завод побудувати унікальний підйомник за кресленнями, які створювалися його конструкторами? Тими заводськими фахівцями, що не виготовляли нічого подібного. Інженер-конструктор «Укрпожсервісу» Віктор Сіроштан переконаний, що не зможуть.

– Я знаю рівень технічної підготовки конструкторів «Судмаш», тому дуже сумніваюся, що вони зможуть створити такий складний технічний продукт. Адже технічна документація, яку розробили ми, – проходила перевірку в київських інститутах, – повідомив Сіроштан.

Економіст Олександр Галка, який відпрацював на заводі дев’ятнадцять років і знає ситуацію тут не з чуток, також вважає, що створити унікальний продукт не вийде, – надто в поганому стані зараз перебуває підприємство. Причини усіх бід колишній заводчанин пов’язує з діями директора підприємства Олега Балабанцева.

Він розповів журналістам Центру, що за час керування Балабанцева стан справ на підприємстві тільки погіршився:

– Немає більше «Судмашу». Його було б краще сьогодні закрити… Станки вивозяться на металобрухт. Вивозиться десять машин, а гроші приходять за одну машину. І металобрухт здає не працівник заводу, а стороння людина – брат Балабанцева, який живе з ним на заводі. Особа зацікавлена. Це нормально? Там чугунна підлога була – одна секція кілограмів 60. Так там три гектари плитки цієї вивезли – і ніхто не рахував. Волосся сторчком стає.  

Незважаючи на те, що Олександру Галці залишилося півроку до пенсії, він звільнився, не бажаючи бути співучасником того, що відбувається на підприємстві.

Ще одним свідком того, що відбувається на «Судмаші», є колишня працівниця Тетяна Проскуренко. В 2015 році вона влаштувалася на завод на посаду начальника відділу організації праці, заробітної платні та кадрів. А вже через рік її зі скандалом звільнили, викинувши за ворота підприємства без документів та особистих речей.

– Головною причиною мого звільнення стало те, що, я викрила. Так, не зробивши роботи, на заводі вимагали, щоб я їх закривала і оплачували за незроблену роботу. І друге, що токаря невідомо, що роблять, а на них закривають фрезерувальні роботи тієї людини, яка за договором, а йому кажуть, що нема чим закривати… Люди, які виходять, щось розкривають, а я розкрила, може, нелегально щось виконують, якісь роботи, напевно, готівкою отримують, а закривають людям те, що вони не зробили.

Юрист Центру протидії корупції Олексій Бойко вважає, що відповідальність мають понести і замовник, і виконавці.

– Чому не була проведена перевірка і не враховано те, що є попередні судові рішення щодо «Укрпожсервісу» про стягнення з нього коштів за аналогічні не поставлені своєчасно товари, і чому це не викликало запитань?

Херсонські рятувальники подали на «Укрпожсервіс» до суду і відсудили більше мільйона гривень пені та штрафних санкцій. Але унікального 38-метрового підйомника як не було, так і немає. І чи виготовлять його, нерешті? Схоже, що підуть старим і «ефективним» шляхом: підфарбують старий підйомник і урочисто його презентують. А чи зможе   він рятувати людей під час пожеж – це, здається, на «Судмаші» мало кого хвилює.

Ярослав Чепурний, Миколаївський центр журналістських розслідувань для Слідства.Інфо