Прихований офшорний бізнес оточення президента Володимира Зеленського, коштовна нерухомість у серці столиці Великої Британії, компанії, які приховують бізнес у Криму, кредити на приватні літаки олігархів і конфлікт навколо цінного активу на узбережжі Чорного моря — це лише частина знахідок, які вдалося дослідити журналістам завдяки новому, наймасштабнішому в історії, витоку документів. Документів Pandora Papers, що відкрили «скриньку Пандори» щодо чинних і колишніх чиновників, депутатів та інших сильних цього світу.

ЩО ТАКЕ PANDORA PAPERS?

Pandora Papers — це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та убивць.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів — це найбільший за всю історію витік таких документів.

До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо».

Проєкт Міжнародного консорціуму журналістів розслідувачів та 150 медіапартнерів навколо світу розкриває секрети паралельної економіки, яку фактично створили міжнародні банки, аудитори та юридичні компанії. Ця структура легітимізувала секретність офшорних юрисдикцій та допомагає впливовим і заможним уникати податків, звітності, накопичувати статки, і як наслідок — прискорює економічну нерівність, виснажує державні ресурси та підриває демократію.

Документи Pandora Papers дають достеменне уявлення щодо діяльності чотирнадцяти світових провайдерів — юридичних компаній, що створювали, управляли та тримали у тіні фінансову активність офшорних компаній у таких юрисдикціях як Британські Віргінські острови, Беліз, Кіпр та навіть острів Самоа.

Не меншу роль у підтримці тіньової економіки відіграють і клієнти міжнародних юридичних компаній. Йдеться про найвпливовіших людей світу — президентів, прем’єр-міністрів, депутатів та навіть членів королівських родин. 

За офшорними юрисдикціями свої статки приховують і світові селебрітіз, та навіть убивці.

Над документами з проєкту Pandora Papers працювала команда з понад 600 журналістів зі 117 країн світу (Credit ICIJ / Inkyfada / Tayma Ben Ahmed)

Pandora Papers зриває маски з власників офшорних компаній і банківських рахунків-інкогніто, бенефіціарів елітної нерухомості, розкішних яхт і літаків, акцій бізнесу, творів Пікассо, Бенксі та інших митців.

Клієнти міжнародних провайдерів та власники офшорів приховують нелегальні статки та хабарі, ухиляються від податків, завдаючи збитків світовій економіці на трильйони доларів США, спустошуючи державні бюджети та позбавляючи незахищені верстви населення доступу до якісної освіти та медицини. 

Секретні документи показали, що чимало світових лідерів, які могли би покінчити з офшорною системою, натомість наживалися на ній. 

Знайшлися у документах і українські олігархи, колишні та чинні посадовці, депутати та навіть зірки спорту і екстради. Загалом у Pandora Papers більш як півтори тисячі українців. Ми розкажемо про найцікавіші знахідки нового витоку.

LONDON CALLING ЗЕ PRESIDENT 

Під час переходу студії «Квартал 95» на телеканал українського олігарха Ігоря Коломойського, у 2012 році успішний шоумен Володимир Зеленський і його найближче оточення створили мережу офшорних компаній, яка нині володіє елітною нерухомістю у Лондоні на мільйони доларів США.

Через мережу пов’язаних із президентом офшорних компаній, двоє близьких соратників Зеленського стали власниками елітної нерухомості у Лондоні. Зокрема, йдеться про першого помічника президента. 

Так Сергій Шефір, сценарист і продюсер, співзасновник «95 кварталу», а нині — перший помічник президента Зеленського, через офшорну компанію володіє відразу двома квартирами у столиці Великої Британії загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США. 

Інший власник коштовної лондонської нерухомості — теж колишній бізнес-партнер президента Зеленського, сценарист та режисер фільмів та серіалів «Студії Квартал 95» Андрій Яковлєв.

За даними земельного реєстру Великої Британії, фірма, яка через низку інших офшорів належить Яковлєву, володіє квартирою у центрі Лондона, у 10 хвилинах пішки від парламенту. 

Згідно з документами, які проаналізували журналісти, вартість цієї квартири склала понад 2 мільйони доларів США.

Але дорогі квартири у Лондоні — не єдина знахідка Pandora Papers. Завдяки цим документам вдалося розкрити «серце» офшорної мережі компаній оточення Володимира Зеленського. Йдеться про зареєстровану на Британських Віргінських островах фірму Maltex Multicapital Corp, якою у рівних частках володіли чинний президент із дружиною, брати Сергій та Борис Шефіри та вже згаданий Андрій Яковлєв.

Цікаво, що майже за три тижні до першого туру президентських виборів свою частку у 25% цієї «ключової» офшорної компанії Зеленський безоплатно передав саме своєму першому помічникові Шефіру, адже він не є державним службовцем, а отже не повинен звітувати про свої статки публічно та заповнювати щорічну декларацію про доходи.

Чого не скажеш про Івана Баканова. Друг дитинства Зеленського, у недалекому минулому — юрист «95 кварталу», володів фірмою Davegra Limited. Саме ця компанія була номінальним власником «серця» офшорного бізнесу Зеленського та його партнерів — Maltex Multicapital Corp. І саме Davegra зберігала таємні документи — трастову декларацію, тобто список реальних бенефіціарів Maltex та розміри їх часток у бізнесі. 

У 2019 році, коли Баканов очолив Службу безпеки України, він передав цю фірму іншому «кварталівцю», Андрію Яковлєву. 

За даними Pandora Papers, саме Яковлєв через низку інших фірм володіє зареєстрованою на Британських Віргінських островах Candlewood Investments Limited. 

За словами народного депутата Володимира Ар’єва, компанія саме з такою назвою протягом 2012-2016 могла отримувати на рахунки мільйони доларів із «Приватбанку» через пов’язані із українським олігархом Ігорем Коломойським компанії. 

Схема ймовірного виведення коштів з «Приватбанку», опублікована під час передвиборчої кампанії 2019 року

Джерела «Слідства.Інфо» підтверджують достовірність опублікованої нардепом схеми.

Режисер і сценарист «Кварталу» Андрій Яковлєв, керівник Служби безпеки України Іван Баканов та перший помічник президента Сергій Шефір не надали коментарів щодо розслідування «Слідства.Інфо». 

А от Борис Шефір, брат Сергія Шефіра та співзасновник «95 кварталу», наразі єдиний, хто погодився дещо розповісти про організацію офшорного бізнесу соратників президента: «У нас Баканов був фінансовим директором, він влаштовував фінансові схеми нашій компанії. І, чесно кажучи, я не готовий відповісти зараз. Можливо, я — власник».

Запитання журналістів чи можна було у структурі власності обійтися лише українськими компаніями, а отже сплачувати податки до українського бюджету, Борис Шефір переадресував законотворцям, «які таку ситуацію створили».

На уточнення, що саме його друзі вже третій рік поспіль представляють «нову владу», Шефір повідомив, що вже закрив 23 офшорні компанії і «збирається продовжувати процес».

Володимир Зеленський відмовився коментувати розслідування «Слідства.Інфо».

ПОЗИКА ДЛЯ ДОНЬКИ ГОЛОВИ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА 

Проект Pandora Papers ідентифікував 681 раніше анонімного власника елітної нерухомості у Великій Британії. Їм належить понад півтори тисячі об’єктів на загальну суму більш як 5,5 мільярдів доларів США. 

У цьому списку більше 10 українців, які приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії, зареєстровані в таких юрисдикціях як Беліз та Британські Віргінські острови, що не розкривають кінцевих власників бізнесу. 

Дізнатися хто стоїть за компаніями, зареєстрованими у цих країнах, було майже неможливо. Донині. 

Pandora Papers вперше відкриває скриню ретельно прихованих таємниць вже колишніх і чинних чиновників.

16 червня 2014 року, на шостий день після призначення Бориса Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка — Анастасія — купує елітну нерухомість у престижному районі Лондона. 

У позику.

Квартира у центрі неподалік від Університетського коледжа Лондона, де навчалась донька українського посадовця, обійшлася їй у майже 4,6 мільйони доларів США. 

Договір позики для Анастасії Ложкіної

«Вона сама обирала цю квартиру — ціна невисока як для центру Лондона», — запевняє нині бізнесмен Борис Ложкін у телефонній розмові з Монако.

Кошти на нерухомість дівчині позичає віргінська Future Definite Holdings Limited, компанія її власного батька, Бориса Ложкіна.

«2013-го, коли я продав бізнес, дочка звернулася із запитанням: хочу купити квартиру — чи можу я позичити у вас гроші? Я зароблю і поверну», — розповів Ложкін журналістам «Слідства.Інфо».

«Сподіваюсь, що вона поверне кредит протягом десяти років».

Ані компанія під іменем Future Definite Holdings, ані чимала позика не були внесені до декларації Ложкіна ані за 2014-й. Ані за 2015-й

Форма та умови подання декларації в той час ще не передбачали обов’язкового декларування таких операцій.

«На той момент бенефіціарну власність не треба було вносити у декларацію, тому і не вносили», — повідомив Ложкін у телефонному інтерв’ю.

Борис Ложкін — керівник Адміністрації Президента України (2014-2016) / Фото: УНІАН

У переліку українців із британською нерухомістю також ексспіввласник «Приватбанку», справи про виведення та відмивання грошей з якого розслідують в Україні та США, олігарх Геннадій Боголюбов. Pandora Papers свідчить про його причетність до щонайменше дев’яти об’єктів нерухомості у Великій Британії. 

Майном у самому серці Лондона володіє й український бізнесмен та колишній співвласник «Укрсиббанку» Олександр Ярославський, і бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа — Ігор Воронін. 

На дочку колишнього голови Центральної виборчої комісії — Сергія Ківалова — Тетяну записано відразу п’ять об’єктів нерухомості у Лондоні. 

Ціна трьох із них на момент купівлі складала щонайменше 13,5 мільйонів доларів США.

Всі вони придбані через офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, та протягом 1999-2003 років. У цей час Ківалов мав мандат народного депутата України.

Сергій Ківалов проігнорував запитання журналістів «Слідства Інфо». 

Сергій Ківалов — екснардеп від фракції «Партії регіонів», президент Національного університету «Одеська юридична академія» / Фото: УНІАН

КІНОКОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ МІНІСТРА КУЛЬТУРИ 

Фігурує у Pandora Papers і міністр культури Олександр Ткаченко. Документи міжнародних провайдерів вказують на причетність менеджерів компаній олігарха Ігоря Коломойського до спроби захоплення контрольного пакету кіностудії на березі Чорного моря.

11 жовтня 2016 року генеральний продюсер телеканалу українського олігарха Ігоря Коломойського, Олександр Ткаченко, у якості подарунка отримав права на британську компанію-оболонку Big Boom LTD.

«Отримувач не зобов’язаний платити жодних коштів дарувальнику», — йдеться у документах Pandora Papers

Вже за тиждень компанія Big Boom LTD змінила назву на Cinema Love LTD і придбала Фонд розвитку кіномистецтва у PUNTA CRESCENT LIMITED, компанії Тетяни Тарути, дочки бізнесмена Сергія Тарути. Таким чином Олександр Ткаченко отримав чверть акцій Одеської кіностудії.

Ціна питання в угоді, яка стала доступна журналістам, не згадується.

Не розголошує її і міністр культури Олександр Ткаченко: «Умови угоди є комерційною таємницею».

Міністр культури Олександр Ткаченко / Фото: УНІАН

Представляти свої інтереси у Фонді розвитку кіномистецтва Ткаченко доручив В’ячеславу Мієнко. На той момент Мієнко — заступник генерального директора «1+1» з правових питань. 

Таке рішення, за словами Ткаченка, «базується на особистій довірі до мого адвоката та це жодним чином не має відношення до позиції заступника генерального директора з правових питань в «1+1 медіа»».

Із обранням Володимира Зеленського президентом життя обох кардинально змінюється. 

У серпні 2019-го Ткаченко проходить у парламент по списку партії «Слуга Народу», натомість Мієнка призначають директором з питань комунікації з органами влади «1+1 медіа», ключовим бенефіціаром якого є олігарх Ігор Коломойський.

Саме естонська компанія Мієнка SMARTSOLUTIONS GROUP здійснювала супровід роботи британської Cinema Love LTD, зокрема відповідала за роботу із міжнародною юридичною компанією Alpha Consulting.

Ба більше, Мієнко входить до наглядової ради Одеської кіностудії, а партнерка та директорка його компанії Smart Solutions, Анна Савченко, стає членкинею ревізійної комісії тієї ж Одеської кіностудії. Також у наглядовій раді в цей час з’являються й інші працівники фірми Мієнка.

«В силу вимог закону про адвокатуру та адвокатську діяльність ми не маємо права надавати будь-які коментарі», — повідомив Мієнко у відповідь на запитання журналістів «Слідства.Інфо».

У тому ж 2017-му директором Одеської кіностудії призначають Андрія Осіпова, адвоката із Волині, який із 2016-го обіймав посаду виконавчого директора Smart Solutions, вже відомої нам компанії Мієнка, яка вела справи британської фірми Ткаченка.

Андрій Осіпов — директор Одеської кіностудії / Фото: Укрінформ

«Оскільки компанія Smartsolutions була моїм юридичним радником, адвокати Smartsolutions увійшли до керівних органів та антикризової команди по впорядкуванню діяльності Одеської кіностудії. Зокрема, серед них Анна Савченко та Андрій Осіпов», — пояснює Ткаченко. 

Саме за Осіпова, колишнього працівника Мієнка, Одеська кіностудія подала позов до Міністерства культури, внаслідок якого держава могла втратити контрольний пакет акцій кіностудії. Однак зрештою суд відмовив у позовних вимогах.

На запитання «Слідства.Інфо» до Ткаченка про те, чи погоджував він текст позову, міністр відповів коротко: «ні». 

Водночас Осіпов запевняє, що керувався інтересами підприємства. 

«Це є виключними повноваженнями керівника і не потребують будь-яких погоджень акціонерів», — повідомив Осіпов журналістам. 

У 2018-му партнером Ткаченка по Одеській кіностудії став забудовник Андрій Вавриш, який реалізує низку проєктів в Одесі. Зокрема, він відомий завдяки забудові пляжу в районі санаторію «Чкаловський» у Одесі. Сам Вавриш підтвердив зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території студії в інтерв’ю «НВ».

Щоправда, забудова території державної кіностудії була поза законом до того, як Ткаченко очолив Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Одеська кіностудія ім. Олександра Довженка

Законопроєкт, що визначає умови приватизації державних кіностудій, отримав схвалення профільного комітету на чолі з Олександром Ткаченком, а згодом був підтриманий 253 депутатами, більшість із яких належали до президентської партії «Слуга Народу». 

До слова, на засіданні комітету Ткаченко визнав свій «конфлікт інтересів» у цьому питанні.

За словами самого Ткаченка, саме через конфлікт інтересів він, вже як міністр культури, через п’ять днів після власного призначення, 9 червня 2020-го начебто продає свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову, менеджеру «Смарт Холдинга» Вадима Новинського. 

Однак, у своїй декларації про доходи міністр культури не вказав прибутку від продажу своєї частки Одеської кіностудії. 

Із матеріалів перевірки декларації міністра культури Ткаченка «Слідству.Інфо» стало відомо, що Ткаченко не отримав від Морозова коштів. 

«Протягом 2020-го (Ткаченко, — ред.) не отримував дохід від продажу акцій британської компанії Cinema Love», — повідомило НАЗК у відповідь на запит «Слідства.Інфо».

Сума договору, за словами Ткаченка, є «комерційною таємницею», а «при отриманні доходу — кошти будуть відображені в декларації відповідно до вимог законодавства».

Наразі така угода для Ткаченка може вказувати на те, що банкір Морозов, ймовірно, номінальний власник долі Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

ПРИВАТНІ ЮРИСТИ

Окрім питань нерухомості, Pandora Papers також проливає світло на участь у схемі виведення грошей із «Приватбанку» великих юридичних компаній, які створювали й обслуговували офшорні компанії. Як з’ясувалося, провайдери послуг для офшорів дезінформували фінансові моніторинги відразу декількох країн світу щодо того, хто ж стоїть за компаніями-прокладками, через рахунки яких пройшли сотні мільйонів доларів, виведених із «Приватбанку».

Внутрішня кореспонденція відразу двох міжнародних провайдерів Cititrust та Trident Trust свідчить про те, що фінансові контролюючі органи Кіпру та Белізу досліджували діяльність пов’язаних із Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим офшорних компаній ще задовго до того, як «Приватбанк» було націоналізовано у 2016-му. 

Одна із таких офшорних компаній — белізька Jarvis Trading Limited. 

Її роль у відмиванні коштів «Приватбанку» детально описана у звіті детективного агенства Kroll. Зокрема у документі йдеться про те, що 2010-го компанія Jarvis Trading та дві інші офшорки отримали позики у «Приватбанку» на загальну суму 86 мільйонів доларів США.

«Того ж дня ці кошти були переведені через мережу офшорних компаній і пізніше зосереджені на рахунку Grammel Holdings Inc.», — йдеться у звіті Kroll. 

Вже за рік після цієї операції фінансовий моніторинг Белізу звернувся із запитом до одного із найбільших світових провайдерів, юридичної компанії Cititrust, аби дізнатися хто ж бенефіціарний власник підозрілої офшорки Jarvis Trading Limited.

У відповідь міжнародні юристи надіслали ім’я Agathoulla Constantinou. 

Щоправда, у внутрішніх документах Cititrust за 2018 рік зазначений Сергій Мельник, один із номінальних власників групи «Приват». 

Запитання «Слідства.Інфо» Мельник залишив без відповіді.

Jarvis Trading Limited була позичальником «Приватбанку» аж до моменту його націоналізації. Загальна сума кредитного портфелю цієї компанії перетнула позначку у 350 мільйонів доларів США.

Наразі діяльність Jarvis Trading Limited розслідують і українські правоохоронці. У 2019-му слідчі у кримінальному провадженні щодо доведення «Приватбанку» до неплатоспроможності запросили доступ до кіпрських рахунків компанії.

Документи Pandora Papers розкрили, що ще одна офшорна компанія із провадження українських правоохоронців потрапляла у поле зору фінансового моніторингу Кіпру у вересні 2010 року. Тоді юристи міжнародної компанії-реєстратора Trident Trust отримали запит стосовно компанії Ravenscroft Holdings. 

Кіпрська влада цікавилася особою її кінцевого бенефеціарного власника і попереджала юридичну компанію про те, що «відмова надавати запитувану інформацію є порушенням, яке може каратися штрафом на суму у 20 тисяч доларів або ж до двох років позбавлення волі, або ж можуть бути застосовані обидва покарання». 

У Trident Trust проігнорували попередження і просто не надіслали інформації, що стосувалася власників Ravenscroft Holdings. Хоча внутрішня кореспонденція юристів вказує на те, що записали компанію на Олега Гніненко. 

Особа із таким же іменем із 2013 року перебуває у правлінні Нікопольського заводу феросплавів, заводу із орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

Гніненко не відповів на запитання «Слідства.Інфо». 

Цікаво, що кредити «Приватбанку», видані Нікопольському заводу феросплавів у 2009-му, проводилися зокрема через вже відомий нам офшор Ravenscroft Holdings.

«Колишні бенефіціарні власники та їх співучасники незаконно привласнили щонайменше 12,5 мільйонів доларів кредитних надходжень, перерахувавши їх з Ravenscroft Holdings на американський банківський рахунок Optima International», — йдеться у тексті судового позову «Приватбанку» у штаті Делавер.

Ані Ігор Коломойський, ані Геннадій Боголюбов не коментують знахідки журналістів «Слідства.Інфо».

Ігор Коломойський. Кадр із фільму-розслідування «Зірвати банк»

Без відповіді залишися питання до Cititrust. У Trident Trust зазначили, що не коментуватимуть своїх клієнтів у медіа. 

«ДУЖЕ ТЕРМІНОВО» КРЕДИТ НА ЛІТАК РІНАТА АХМЕТОВА 

Pandora Papers привідкриває завісу тих переваг, на які можуть розраховувати привілейовані клієнти великих міжнародних юридичних компаній-реєстраторів. На вимогу VIP-клієнта вони можуть у найкоротші строки створити офшорку або ж «відмазати» її впливового бенефіціара з бездоганною репутацією перед регуляторами. 

Документи Pandora Papers свідчать і про те, що фінансовий моніторинг Британських Віргінських островів розслідував InvestCom, офшорну компанію найбагатшої в України людини, Ріната Ахметова.

Рінат Ахметов

Щоправда, 26 жовтня 2015-го у відповідь на запит регулятора міжнародний провайдер Trident Trust вказав, що власник компанії не Рінат Ахметов, а Роман Бугайов, директор SCM Limited із 2008 року.

Лист, у якому йдеться, що Роман Бугайов є бенефіціарним власником компанії Ріната Ахметова

У коментарі «Слідству.Інфо» пресслужба SCM заперечує зафіксований у Pandora Papers факт розслідування. 

«Щодо жодної з наших компаній на BVI не було порушено жодних розслідувань і не висувалися жодні звинувачення ані в 2015 році, ані в будь-який час досі», — повідомила Владислава Дармостук, прессекретарка «Сістем Кепітал Менеджмент»

Із документів провайдерів, доступних журналістам, достеменно також відомо, що Ахметов для міжнародних компаній реєстраторів «добре відомий клієнт» і часто користується їх послугами, зокрема щоб взяти кредит у міжнародному банку на придбання елітного літака.

«Дуже терміново» — йдеться у темі листа, який стосується найбагатшого українця, олігарха Ріната Ахметова. Цей лист адресований провайдеру на Британських Віргінських островах, Trident Trust.

Представники Ахметова наполягають на терміновій реєстрації двох нових офшорних компаній, Inglen Investments Limited та Pluscom Holdings Limited.

«Оскільки ми вважаємо, що у нас довгострокові відносини з TT (Trident Trust, — ред.), ми не можемо надати жодної нової інформації, тому що материнські компанії, а також бенефіціарний власник добре відомі агенту», — йдеться у листі від 29 жовтня 2014 року.

Провайдери беруть замовлення добре відомого клієнта у той же день.

Метою реєстрації нових компаній юристи вказують «володіння літаком».

Вже за два місяці, 16 грудня 2014-го, одна із цих компаній-оболонок успішно отримує кредит у банку Credit Suisse на придбання реактивного літака бізнес-класу Falcon 7X із бортовим номером P4-SCM.

Літак Falcon 7X

Сума кредиту не згадана у документах, однак ринкова вартість судна перевищує 50 мільйонів доларів США.

Аналогічним літаком у різний час користувалися президенти Франції та Росії.

Українські медіа неодноразово повідомляли про курсування дороговартісної обновки Ахметова «як у Путіна» між Києвом та Італією, регулярні візити у Францію, Лондон і Женеву.

Trident Trust співпрацював із Ахметовим щонайменше до 2018 року, попри чисельні повідомлення у медіа про його зв’язок із Полом Манафортом, якого тоді розслідував Департамент юстиції США на предмет ухилення від сплати податків та відмивання грошей.

Зі свідчень у судовій справі Манафорта відомо, що одним із джерел прибутків політичного консультанта за час його роботи в Україні був зокрема олігарх Рінат Ахметов.

«Trident Trust не обговорює своїх клієнтів із медіа», — повідомив провайдер у відповідь на запитання журналістів щодо мотивів подальшої співпраці із найбагатшою людиною в Україні.

Саме Ахметов, згідно з повідомленнями західних ЗМІ, представив Пола Манафорта на той час кандидату у президенти України Віктору Януковичу. Результатом цього знайомства стала десятирічна співпраця та перемога Януковича на президентських виборах 2010 року.

За роботу в Україні Манафорт отримав понад 60 мільйонів доларів через офшори — згодом його засудили до семи з половиною років позбавлення волі за ухилення від сплати податків. Наприкінці 2020-го президент США помилував політтехнолога.

«ЕПІЦЕНТР» ОКУПОВАНОГО КРИМУ

Pandora Papers виявили мережу офшорних компаній, яка належала народному депутату Олександру Герезі. Ці фірми пов’язані з мережею гіпермаркетів на території окупованого Криму.

Цьогоріч подружжя Олександра та Галини Герег увійшло у шістку рейтингу найбагатших людей в Україні, який формує українська редакція журналу Forbes, зі статками в 1,7 мільярда доларів. Олександр Герега — співголова партії «За конкретні справи», ще й президент Федерації важкої атлетики України та віце-президент Федерації футболу України. 

А починав свій бізнес власник «Епіцентру К» із продажу керамічної плитки та сантехніки в середині 90-х. 2012-го вперше обраний народним депутатом, голосував за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. 

Співвласник «Епіцентру» та народний депутат Олександр Герега / УНІАН

Проєкт Pandora Papers підтверджує причетність Гереги до бізнесу в окупованому Криму.

Документи міжнародних провайдерів, які отримали журналісти, визначають подружжя Герег власниками п’яти кіпрських компаній. 

Усі вони належали подружжю Герег через мережу офшорних компаній, зокрема через два фонди, Fundationsanstalt та Gold Taurus Stiftung. Така структура кіпрських компаній дозволяла на той момент уникати декларування.

Обидва фонди не зазначені у декларації народного обранця, як і дві з п’яти кіпрських компаній. Йдеться про Samelio Holdings Limited та Edlagor Enterprises Limited.

Остання володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму, «Новацентр К». 

Кримський «Епіцентр» змінив вивіску і тепер тут розташований гіпермаркет «Новацентр» / Фотографія видання «Крим.Реалії»

Мережа представлена чотирма гіпермаркетами в Сімферополі та Севастополі, що до окупації Криму були частиною «Епіцентру». 

Раніше зв’язок подружжя Герег із кримським бізнесом журналісти встановили через те, що партнером кіпрських фірм у цьому бізнесі виступав Олег Воротний, бізнес партнер власників «Епіцентру». Однак саме завдяки витоку Pandora Papers вдалося з’ясувати, що Олександр та Галина Гереги мали безпосередній стосунок до торгівлі будматеріалами, зокрема, в Криму вже після окупації півострова Росією.

Документи з витоку провайдера Dadlaw

Зокрема, документи із найбільшого за всю історію витоку файлів свідчать про те, що Олександр та Галина Гереги через мережу фондів та фірм були бенефіціарними власниками кіпрської компанії Edlagor Enterprises Limited у 2015-му та проводили фінансові операції із групою компаній Гереги щонайменше до 2019-го. 

Документи з витоку провайдера Dadlaw підтверджують стосунок родини Герег до кіпрської фірми

Як раніше повідомляли медіа, саме «Новацентр К» — найбільший платник податків у бюджет міста Севастополя на анексованому Росією півострові.

Олександр Герега на запитання «Слідство.Інфо» відповів, що жодного бізнесу у Криму не веде. «Контроль над нерухомим майном (гіпермаркетами) та операційною діяльністю «Епіцентр К» у Криму був втрачений після його окупації та анексії Російською Федерацією», — зазначив нардеп.

Також Герега заперечив належність Edlagor Enterprises до групи «Епіцентр».