Марія Горбань, Слідство.Інфо

Друга дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відсторонила заступника голови Окружного адмінсуду Києва Євгенія Аблова. Про це повідомила ВРП на своїй Facebook-сторінці.

Напередодні громадська організація «Автомайдан» подала на суддю Аблова скаргу. Згідно з нею, суддя в ухвалі про самовідвід назвав детектива НАБУ злочинцем, що, на думку активістів, є порушенням як презумпції невинуватості, так і правил суддівської етики.

За словами активістки «Автомайдану» Катерини Бутко, дисциплінарна палата внесла подання про звільнення судді.

«Палатою ухвалене рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності та внесення подання про звільнення судді Євгена Аблова», — написала вона.

Тепер Вища рада правосуддя у повному складі повинна вирішити, чи звільнювати Євгенія Аблова з посади.

Суддя Євгеній Аблов під час судового засідання в Окружному адміністративному суді Києва, 10 вересня 2018 року. Фото Ратинський В’ячеслав / УНІАН

Суддя Євгеній Аблов відомий завдяки скандальним судовим рішенням. Зокрема, в грудні 2013 року Аблов зобов’язав спецпризначенців розігнати активістів Майдану, у 2017-му — визнав законною схему закупівлі так званих «рюкзаків Авакова», чим допоміг сину міністра внутрішніх справ уникнути покарання. А у 2018-му поновив на посаді ректорку медичного університету імені Богомольця Катерину Амосову. Слідству.Інфо вдалося відзняти, як Аблов відсвяткував день народження в одному з ресторанів у центрі столиці. Привітати його в робочий день зібралися судді не лише з Києва, а й з регіонів, а також відомий політик і головний військовий прокурор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ День народження Аблова: політики, скандальні судді та військовий прокурор