Арештанти найбільшого в Україні слідчого ізолятора мають доступ до заборонених режимом речей. Їм дозволяють розпивати алкоголь і надають можливість вільно ходити по коридорах і камерах тюремної установи. 

Про це йдеться в розслідуванні Слідства.Інфо «Тюрма можливостей: які привілеї доступні в’язням в українських СІЗО». 

Журналісти попросили в’язня Київського слідчого ізолятора зняти на відео, як виглядає тюремне життя зсередини. На записі, який нам передали, видно, як арештанти вільно ходять тюрмою без супроводу конвою, попри те, що людям, які чекають вироку, це робити заборонено. 

На записі, який нам передали, видно, як арештанти вільно ходять тюрмою без супроводу конвою, попри те, що людям, які чекають вироку, це робити заборонено

Прогулянки слідчим ізолятором, за даними нашого інсайдера, можна купити в наглядачів. Та це не єдине, що можна отримати в СІЗО за гроші.  

На іншому відео, яке є в розпорядженні редакції, зафіксовано скупчення арештантів у дворику для прогулянок. На записі видно, як вони вживають якісь напої. За словами інформатора Слідства.Інфо, в’язні розпивають алкоголь. 

На записі видно, як в’язні вживають якісь напої. За словами інформатора Слідства.Інфо, вони розпивають алкоголь

Зауважимо, що в СІЗО сидять люди, які ще не мають вироку. І щоб вони не мали змоги впливати на свідків, спільників або жертв злочину, до них застосовують суворіший режим утримання, ніж у більшості колоній. Арештанти слідчого ізолятору повинні майже цілодобово перебувати в камерах. І лише годину на день їм дозволяють прогулянку в закритому дворику. 

Як повідомляло Слідство.Інфо раніше, арештантам двох слідчих ізоляторів дозволяють вільно пересуватися на свободі без кайданків і належної охорони, а також — проводити незаконні зустрічі. Ідеться про так званих «смотрящих» в Одеському та Київському СІЗО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивство у свинарнику: чи покарали всіх причетних