Журналісти змогли ідентифікувати мережу контрабандистів, яка вербує українців за кордон для незаконного перевезення мігрантів. 

Про це йдеться у розслідуванні “Примарний заробіток на торгівлі мігрантами“, яке “Слідство.Інфо” підготувало спільно з Organized crime and corruption reporting project (OCCRP).

Угруповання, що складається з українців, росіян та іракських курдів, працює щонайменше з 2014-го року та переважно залишається непокараним, незважаючи на роботу правоохоронців. Унаслідок цього у Греції та Італії заарештували вже 438 українських громадян

У квітні 2018 року департамент Нацполіції України у боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, розпочав розслідування щодо групи, яку вони назвали “потужною злочинною мережею”. Про це вдалося дізналися з довідки правоохоронців, яка опинилася в розпорядженні журналістів. Відповідно до цієї інформації, імена ймовірних керівників мережі швидко розкрили.

У документі сказано, всередині мережі з організації нелегальних перевезень мігрантів працює група українських чоловіків, які базуються на півдні та південному сході країни. Також у довідці йдеться про громадянина Іраку, який, імовірно, співпрацює з групою як керівник. Ми не називаємо їхні імена, поки триває розслідування.

Така організація, а також імена ключових підозрюваних, підтверджується також інформацією від анонімного джерела всередині угруповання, яке зверталося до сім’ї принаймні одного ув’язненого моряка.

Інформація, надана джерелом журналістам, включає фотографії, публікації в соціальних мережах, облікові документи, інформацію про відправлення з турецького порту та навіть паспорти деяких імовірних керівників. Журналісти також поспілкувалися з джерелом та підтвердили ключові деталі, перехресно звіряючи їх зі свідченнями моряків, інтерв’ю з правоохоронними органами та публікаціями у соціальних мережах.

“Я отримував гроші за роботу, яку вмів робити — плавав на яхтах по Середземному морю”, — написав викривач у повідомленнях дружині затриманого моряка. Ці повідомлення отримала Ірина Суслова, колишня українська депутатка, яка виступала від імені затриманих моряків. “Я не надто хвилювався, поки не побачив, що майже кожну яхту з новим екіпажем захоплювали італійські та грецькі правоохоронці. Іноді, навіть поки біженці сідали на борт, в Туреччині. Мені остогидло це угрупування, і тому я припинив стосунки з ними”, — повідомив інсайдер. 

За словами викривача, організація роботи групи була простою. Принаймні, допоки він був у їхній команді, більшість керівників угруповання базувалися у туристичному місті на Егейському узбережжі Туреччини — Мармарісі та поруч з ним. Там вони скуповували яхти по всій Європі. Завербовані екіпажі моряків, як правило, приїжджали з України. Погані економічні перспективи та велика кількість кваліфікованих моряків спрощували процес вербування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У Греції засудили ще шістьох українських моряків

Станом на сьогодні українська влада досі не змогла затримати жодного високопоставленого члена угруповання.

Згідно з інформацією правоохоронців, яку отримали журналісти, у березні цього року поліція здійснила обшуки в будинках щонайменше п’яти підозрюваних контрабандистів вищої ланки, вилучивши безліч доказів, включаючи ноутбуки, телефони, квитки на літак та фінансові документи. Чотирьом контрабандистам оголосили підозри.

У відповіді журналістам начальник департаменту по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Артем Крищенко заявив, що наразі ведеться досудове розслідування щодо 11 осіб, яких вважають причетними до нелегального перевезення мігрантів. Незважаючи на це, публічні матеріали судових справ показують, що жодному із ключових контрабандистів не висунули звинувачення.

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що в липні минулого року за такими самими звинуваченнями до 180 років за гратами засудили двох мешканців Івано-Франківська – коваля Петра Литвинчука і музиканта гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка. Ще один увязнений у Греції –  Віталій Новак із Херсонщини – перебуває у в’язниці з травмою хребта, де не отримує необхідну медичну допомогу.