В одеському дитячому таборі «Вікторія», де у вересні 2017 року під час пожежі загинуло троє дівчат, знову планують приймати дітей. Про це йдеться в розпорядженні Одеського міського голови від 3 травня.

З 8-го по 28 серпня 2019 року в таборі планують оздоровити до 100 дітей. Попри те, що згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду роботу табору зупинили до повного усунення порушень, які можуть призвести до надзвичайних ситуацій. Як зазначає адвокатка потерпілих Оксана Муравська, це рішення чинне й досі.

До пожежі в таборі «Вікторія» було чотири дерев’яні корпуси, один з яких згорів, а також два кам’яні. За словами адвокатки, в таборі на сьогодні неможливо гарантувати безпеку дітей, навіть якщо приймати їх у кам’яних будівлях, оскільки всі пожежні резервуари розміщені на арештованій території.

Як повідомила Слідству.Інфо директорка департаменту освіти Одеської міськради Олена Буйневич, територію з дерев’яними корпусами огородили парканом. А приймати дітей планують у кам’яних корпусах, з яких наприкінці минулого року суд за клопотанням мерії Одеси частково зняв арешт, передавши в користування військовим для навчальних зборів на час воєнного стану.

Також посадовиця заявила, що порушення, через які роботу табору зупинили, до серпня планують ліквідувати. Зокрема, зі слів Буйневич, уже відновлено сигналізацію, систему протипожежного водогону. У приміщеннях, де планують розміщувати дітей, триває ремонт.

Ліквідація пожежі в оздоровчому комплексі «Вікторія» в ніч на 16 вересня 2017 року, Одеса. Гіманов Олександр / УНІАН

У вересні 2018 року команда Слідства.Інфо оприлюднила фільм-розслідування про трагедію в дитячому таборі «Вікторія». Журналісти знайшли докази розкрадання коштів і численних порушень при будівництві табору, вироки за які ніхто наразі не отримав.

У березні 2019-го група міжнародних експертів, які провели комплексну незалежну пожежно-технічну та будівельну експертизу табору «Вікторія», встановила, що пожежу спричинив залишений кип’ятильник. Про це Слідство.Інфо дізналося з висновку експертизи, яку призначив суд на вимогу батька загиблої під час пожежі Соні Мазур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Вікторія: трагедія пустоти