Щонайменше 15 народних депутатів дев’ятого скликання Верховної Ради порушували процедуру голосування цього року.

Про це повідомляє громадський рух “Чесно”.

Як підрахували активісти, усього депутати нової Ради “кнопкодавили” щонайменше 45 разів. З них 20 разів порушення відбулося протягом одного дня, 18 грудня.

Найчастіше голосували замість своїх колег народні обранці від “Опозиційної платформи — за життя” (ОПЗЖ). Вони “кнопкодавили” 27 разів. 

Лідер серед порушників став народний депутат від “ОПЗЖ” Володимир Кальцев. Чимало разів порушували процедуру голосування його колеги по партії Михайло Макаренко і Григорій Суркіс. Також часто “кнопкодавили” безпартійні нардепи Муса Магомедов і Андрій Іванчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Прихильники Петра Порошенка фінансували ОПЗЖ

Аналітика руху ЧЕСНО щодо народних депутатів, які найчастіше порушували процедуру голосування в парламенті

Найбільше народні обранці “кнопкодавили”, зокрема, за законопроекти про Державне бюро розслідувань, про вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти і щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг.

Нещодавно, 19 грудня, Верховна Рада ухвалила законопроект, який криміналізує такі порушення під час голосування в українському парламенті. Окрім цього, зараз на розгляді в Конституційному суді перебуває законопроект президента Володимира Зеленського про позбавлення мандату за “кнопкодавство”. Відповідно до документа, порушником вважається також той, хто дозволив голосувати замість себе.

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, п’ять компаній, які профінансували президентську політичну партію “Слуга народу” в третьому кварталі цього року, фігурують в одному кримінальному провадженні.