У Національному медичному університеті імені Богомольця 3 вересня обрали нового ректора. Попри те, що Печерський райсуд Києва наприкінці серпня заборонив вибори очільника вишу. 

Позов про заборону виборів подав колишній працівник НМУ Віктор Черняк, який був прибічником ексректорки Катерини Амосової. Міністерство охорони здоров’я звільнило Амосову в березні 2018 року.

Переміг на виборах Юрій Кучин, який останній рік виконував обов’язки ректора. Він сказав Слідству.Інфо, що станом на 3 вересня не бачив ухвали суду. 

«Наразі я не бачив ухвали суду про заборону проводити вибори. Якщо ми її отримаємо, то зможемо реалізувати їхні результати вже після того, як нам вдасться її оскаржити», — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Фактично це рейдерство» — в.о. ректора НМУ Богомольця про ситуацію у виші 

Як повідомляло Слідство.Інфо, поліція розслідує п’ять кримінальних проваджень щодо масштабної розтрати бюджетних коштів у медичному закладі за час ректорства Амосової. Йдеться про 73 мільйони гривень.

Конфлікт у Національному медичному університеті Богомольця триває від 20 лютого 2018 року, коли Катерину Амосову вперше відсторонили через зрив іспиту КРОК для студентів-стоматологів. Відтоді Міністерство охорони здоров’я декілька разів звільняло Амосову, однак вона поновлювалася через суди.

У травні 2019-го в НМУ вперше після звільнення Амосової провели вибори, однак тоді не вдалося з першого туру обрати ректора. Провести другий тур заборонив суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Битва за медичну освіту»: що протягом року відбувалося в НМУ Богомольця