Важливий речовий доказ виявили незалежні експерти.

Група незалежних експертів, яких залучили до розслідування трагедії в одеському таборі “Вікторія” на вимогу батька загиблої Соні Мазур, знайшла на згарищі кип’ятильник. Електроприлад виявили на місці однієї з кімнат, однак не в тій, з якої почалася пожежа. Про це йдеться у фільмі Слідство.Інфо – “Вікторія: Трагедія пустоти”.

Обвуглений прилад є важливим речовим доказом, якого раніше не помітило офіційне слідство. Це – другий кип’ятильник, який вдалося виявити на згарищі. Перший прилад вилучили одразу після трагедії на місці загоряння – у кімнаті художнього керівника колективу “Адель” Тетяни Єгорової. Вона відпочивала у таборі разом із дітьми. Офіційне слідство розглядало версію про те, що саме перший невимкнений кип’ятильник міг стати причиною пожежі.

За численними показами очевидців трагедії, у ніч пожежі Тетяна Єгорова нібито кричала, що забула вимкнути кип’ятильник. Утім, сама керівниця ансамблю згодом цю інформацію публічно заперечила. А в матеріалах провадження існують й інші свідчення – на користь Єгорової. Так чи інакше, слідство не змогло встановити, чи міг перший знайдений кип’ятильник справді стати причиною пожежі. Не підтвердилися й інші вірогідні причині загоряння.

Другий електроприлад, який нещодавно на згарищі виявили незалежні експерти, передали правоохоронним органам. Також там знайшли останки дітей. Нові знахідки 10 місяців пролежали під руїнами згорілого корпусу. 

Журналісти Слідства.Інфо звернулися до голови поліції Одеської області і запитали його, чому його підлеглі не виявили таких важливих речей. Дмитро Головін заявив, що без офіційного “паперу” робити висновки про важливість нових речових доказів у справі передчасно. На його думку, це стосується як останків дітей, так і другого кип’ятильника: “Виявлення цих фрагментів – звучить цинічно – жодним чином не впливає на хід розслідування, і на факти – причинно-наслідковий зв’язок”, – заявив головний обласний поліцейський.

Залучити до розслідування нову групу фахівців у червні цього року дозволив Приморський райсуд Одеси. Суд ухвалив клопотання Олексія Мазура, донька якого загинула в дитячому таборі “Вікторія”. На місці трагедії нині працюють фахівці незалежного інституту судових експертиз (Україна), а також – іноземці з Міжнародного інституту експертиз (Естонія).