На суддю, який дозволив проведення слідчих дій щодо ексголови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка та його колег, можуть відкрити дисциплінарну справу. Йдеться про суддю Мелітопольського міськсуду Запорізької області Віктора Фоміна.

Про це він повідомив у коментарі Слідству.Інфо.

«Члени Третьої дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя 18 вересня розглядатимуть питання про притягнення мене до дисциплінарної відповідальності», — написав він.

Як додав суддя, Вища рада правосуддя розглядатиме скаргу адвоката Андрія Зайця, який представлятиме інтереси колишнього голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка. 

«Під час роботи в Солом’янському суді я давав дозвіл на проведення слідчих дій у справі про можливе незаконне збагачення Вовка та інших суддів Окружного адміністративного суду Києва», — розповів Віктор Фомін.

Водночас Фомін відмовився розповідати, про які саме слідчі дії йдеться, пославшись на таємницю слідства.

Адвокат Павла Вовка Андрій Заєць повідомив Слідству.Інфо, що «не пам’ятає» деталі скарги.

За словами судді Фоміна, дисциплінарна справа щодо нього може завадити йому брати участь у конкурсі у Вищу раду правосуддя. Адже догана, яку він отримав торік, унеможливила його участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду. 

За даними слідства, Павло Вовк, будучи на посаді голови Окружного адмінсуду Києва (ОАСК), нібито через небажання проходити оцінювання у Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), створював перешкоди в діяльності окремих її членів.

Слідство.Інфо розповідало, що Вовк, зокрема, домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет, зокрема, так званих червонців Катерини. Записи розмов судді на своєму YouTube опублікувало НАБУ.

Детективи НАБУ спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури 26 липня провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Обшуки проводилися в межах розслідування можливого вчинення правопорушень головою та окремими суддями ОАСК.

 Пізніше того ж дня під час брифінгу керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк сказав, що керівникові Окружного адмінсуду Павлу Вовку й трьом суддям слідчі прокурори підготували повідомлення про підозру за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень.

Генпрокуратура 2 серпня допитала суддів Окружного адмінсуду Павла Вовка, Євгенія Аблова та Ігоря Погрібніченка, а також суддю Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка й підготувала їм підозри.

Також, як розповідало Слідство.Інфо, члени Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха та Андрій Овсієнко відвідували Офіс Президента напередодні розгляду клопотання про відсторонення ексголови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка й судді Ігоря Погрібніченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Плівки Вовка: суддя купував монети по $7 тис за штуку