НАБУ повідомило про підозри шістьом посадовцям, які фігурують у справі так званої формули «Роттердам+». За версією слідства, через її запровадження споживачі електроенергії в Україні зазнали збитків на майже 19 мільярдів гривень.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

За інформацією бюро, про підозри повідомили ексголові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), директору держпідприємства «Оператор ринку», двом співробітникам НКРЕКП і топ-посадовцям приватних компаній.

За даними Економічної правди, йдеться про ексголову Національної комісії Дмитра Вовка, колишнього члена Нацкомісії й директора держпідприємства «Оператор ринку» Володимира Євдокімова, а також двох топменеджерів ДТЕК — корпорації зі сфери впливу Ріната Ахметова. 

Усім фігурантам інкримінують зловживання службовим становищем (частина 2 статті 364 Кримінального кодексу). Представникам приватних компаній також закидають пособництво.

Як повідомляють у НАБУ, колишнього члена НКРКП затримали. Де перебувають іще четверо підозрюваних, зокрема й Дмитро Вовк, наразі невідомо.

Схема ймовірного завдання збитків через формулу «Роттердам+». Інфографіка НАБУ

Розслідування справи «Роттердам+» триває з березня 2017 року. Як встановило слідство, НКРЕКП у березні 2016 року під тиском представників приватних теплогенеруючих компаній включило у формулу розрахунку ціни на електроенергію неіснуючі видатки. А саме — витрати нібито на доставку вугілля в Україну з Європи. Це, своєю чергою, призвело до необґрунтованого зростання тарифів.

 Слідчі зібрали докази того, що через це споживачам електроенергії впродовж 2016-2017 років завдали збитків на майже 19 мільярдів гривень збитків, з яких більш ніж 14 мільярдів отримали приватні компанії — ініціатори запровадження формули «Роттердам+». 

 Наразі слідство триває.