П’ятеро обвинувачених у справі про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк отримали вироки — від трьох до шести років позбавлення волі.

Таке рішення ухвалив Покровський районний суд Дніпропетровської області, повідомляє Громадське.

За даними обвинувачення, Сергій Торбін на замовлення інших людей, імена яких не називали, схилив інших обвинувачених — Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова — до участі в замаху. Усі п’ятеро обвинувачених визнали вину та погодилися на угоду зі слідством. Їм інкримінували 27, 28 та 121 статтю Кримінального кодексу — умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне групою осіб за попередньою змовою.

Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років, Микиту Грабчука, який облив Гандзюк кислотою, — до 6 років, Володимира Васяновича та В’ячеслава Вишневського — до 4 років позбавлення волі. Віктор Горбунов отримав 3 роки тюрми

Організатора нападу Сергія Торбіна засудили до 6,5 років, Микиту Грабчука, який облив Гандзюк кислотою, — до 6 років, Володимира Васяновича та В’ячеслава Вишневського — до 4 років позбавлення волі. Віктор Горбунов отримав 3 роки тюрми.

За даними слідства, організатор злочину Сергій Торбін у липні 2018 року отримав замовлення — завдати шкоди Катерині Гандзюк. За це він отримав 4500 доларів. Згодом Торбін схилив інших обвинувачених до участі в злочині. Їм він сказав, що Гандзюк має проросійські погляди, є сепаратисткою та принижує учасників бойових дій на Донбасі. За співучасть він заплатив їм 4000 доларів, а 500 залишив собі. Вони купили кислоту, телефонні картки для спілкування, які згодом знищили та почали стежити за Гандзюк. Вишневський знайшов оголошення продажу кислоти, а Горбунов її придбав.

У день нападу вони приїхали до будинку Гандзюк на автомобілі Торбіна. Васянович чекав у машині, Вишневський чекав на спортивному майданчику, а Грабчук з кислотою чатував неподалік. Коли за Гандзюк приїхала службова машина, Вишневський дав сигнал Грабчуку і коли активістка вийшла з будинку, він підбіг ззаду та вилив на неї кислоту.

Нападники поїхали з місця злочину машиною Торбіна. Вони викинули телефонні картки, пляшку від кислоти та кросівки Грабчука. Згодом від замовників Торбін повинен був отримати гроші, щоб нападники могли переховуватися. Саме тоді їх затримали правоохоронці.

Катерина Гандзюк отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла. 17 серпня 2018 року правоохоронці затримали одного з імовірних організаторів нападу на Гандзюк Сергія Торбіна під час спроби втекти з Херсона.

В організації злочину працівники СБУ підозрюють Олексія Левіна, якого оголосили в розшук, та очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Основним мотивом убивства активістки офіційне слідство називає її публічну позицію щодо підпалів лісу й корупційної вирубки. Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї.

Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити відсторонення Мангера від посади голови Херсонської облради.

Владислав Мангер. Скріншот з фільму Гандзюк: системне вбивство

Наприкінці квітня генеральна прокуратура оголосила йому нову підозру. Тепер Мангера підозрюють не в замовленні вбивства Катерини Гандзюк, а в замовленні нанесення важких тілесних ушкоджень, що спричинило її смерть.

Під час роботи над фільмом-розслідуванням «Гандзюк: системне вбивство» Слідство.Інфо отримало документи правоохоронців, які доводять, що заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук також міг бути причетним до незаконних підпалів 600 гектарів лісу, про які писала Гандзюк.

Окрім цього, в розпорядженні Слідства.Інфо з’явилося відео, на якому Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Також журналісти з’ясували, що очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв міг впливати на офіційне розслідування. Про це під час телефонної розмови журналістці Слідства.Інфо розповів заступник Гордєєва Євген Рищук.

Євген Рищук, скріншот з фільму Гандзюк: системне вбивство

За словами Рищука, Гордєєв мав зустріч з головою СБУ Василем Грицаком і домовився, щоб правоохоронці не вели розслідування проти нього. На той час справу вбивства активістки розслідувала саме Служба безпеки.

Журналістам Гордєєв спершу підтвердив, що говорив з Грицаком про справу Гандзюк, однак згодом відмовився від своїх слів.

Очільник Херсонської ОДА Андрій Гордєєв написав заяву про звільнення за власним бажанням 6 квітня. За кілька днів рішення схвалив Кабмін, а 12 квітня указ про звільнення Гордєєва підписав президент Порошенко.

Одразу після Гордєєва написав заяву про звільнення його заступник Євген Рищук.

Екс-голову херсонської адміністрації Андрія Гордєєва, як і Євгена Рищука, активісти ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» називають одним із замовників убивства активістки. Але наразі вони не є підозрюваними у справі.

Прокуратура змінила підозру Ігореві Павловському 17 квітня. Замість організації вбивства його звинуватили в замовчуванні (частина 1 статті 396 Кримінального кодексу). Ця стаття передбачає «пом’якшення» покарання. 2 травня Шевченківський райсуд Києва відпустив Павловського під домашній арешт

Однак редакція Слідства.Інфо володіє інформацією, яка вказує, що дії Павловського в цій історії були спрямовані не на приховування злочину, а на безпосередню співучасть у ньому.

У травні 2019 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Також у ГПУ повідомили, що незабаром Олексія Левіна мають оголосити в міжнародний розшук.