Викритий під час отримання 3 тисяч доларів хабаря столичний поліцейський Олександр Білик продовжує працювати в структурі Національної поліції України. У жовтні минулого року його взяли під варту і відсторонили від посади. 

 Про це «Слідству.Інфо» повідомили в Департаменті кадрового забезпечення Нацполіцїі. 

 «Станом на сьогодні підполковник поліції Білик О.А. проходить службу в поліції на посаді старшого інспектора-чергового чергової частини штабу батальйону конвойної служби Головного управління Національної поліції у м. Києві», — йдеться у відповіді поліцейських. 

 Співробітники батальйону конвойної служби поліції, зокрема, конвоюють заарештованих та взятих під варту осіб до судів і правоохоронних органів, а також охороняють заарештованих під час проведення слідчих дій.

Показово, що в жовтні 2020-го Олександр Білик і сам «скористався послугами» конвойної служби, але в якості заарештованого за корупцію. Тоді Білика спіймали на спробі отримати хабар у розмірі 3000 доларів. За ці гроші він обіцяв забезпечити закриття кримінального провадження — шляхом його перекваліфікації.

На той момент Білик працював на посаді заступника начальника слідчого відділу Дарницького райуправління столичної поліції. Спецоперацію із затримання поліцейського провели, зокрема, СБУ спільно з Офісом генпрокурора.

5 жовтня 2020-го року Печерський суд відправив Білика під варту строком на два місяці, також його відсторонили від служби в поліції. Разом з цим, Білику визначили заставу в розмірі 169 тисяч гривень, після внесення якої він зміг вийти з-під варти.

Справа про побиття затриманого

Білик неодноразово фігурував у журналістських розслідуваннях «Слідства.Інфо». Відповідно до судового реєстру, 2008 року Білик, займаючи посаду співробітника управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) київської міліції, побив чоловіка. Таким чином він змушував його зізнатися в злочинах. У 2013 році його засудили до трьох років позбавлення волі, однак Білик подав апеляцію й справу направили на повторний розгляд. Станом на сьогодні чоловік досі перебуває у статусі підсудного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від «вибивання свідчень» до квартирних схем: складний шлях одного столичного поліцейського

Ймовірна участь у квартирних аферах

Також про поліцейського Білика «Слідство.Інфо» розповідало у фільмі-розслідуванні «Місто вкрадених квартир». Журналісти виявили, що він, імовірно, був задіяний у незаконних схемах зі столичною нерухомістю, а статки правоохоронця суттєво відрізнялись від його доходів. Із моменту виходу розслідування, як ми з’ясували, майновий стан його родини ще покращився.

Водночас, після виходу фільму «Слідства.Інфо» Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо діяльності Олександра Білика та інших фігурантів розслідування. Самого ж поліцейського зняли з посади й перевели в Дарницьке райуправління поліції Києва. Однак на момент публікації цього матеріалу підозру у справі квартирних афер нікому не оголошували.