З дня присяги нових народних депутатів Верховної Ради минуло вже понад 4 місяці. Президентську фракцію, до якої входить майже 250 парламентарів, вирізняє велика кількість нових політиків. Деякі з них на момент обрання були безробітними, а хтось мав доволі скромні офіційні доходи. «Слідство.Інфо» проаналізувало, яке майно придбали нові парламентарі за нетривалий час депутатства.

Колишні безробітні
75-й номер виборчого списку «Слуги народу» Анатолій Костюх на момент обрання був безробітним. З відкритих джерел відомо, що раніше він працював на регіональному телебаченні Закарпаття та був фахівцем із комунікацій у місцевому управлінні поліції охорони. У декларації за 2018 рік Костюх зазначив, що мав лише Volkswagen 80-х років. А вже під кінець 2019-го придбав італійську Alfa Romeo 2012 року випуску. Депутат зазначає, що за цю автівку віддав 200 тисяч гривень. Хоча на автомобільних сайтах такі ж моделі продають на 15-20 відсотків дорожче. 

Розжився автомобілем ще один колишній безробітний, який у серпні минулого року став народним депутатом від президентської фракції, Микола Задорожній. Він балотувався на Сумщині. Відомо, що раніше Задорожній був ведучим та організатором святкових заходів. Згідно з декларацією за 2018 рік власної автівки не мав. Вказував лише квартиру в Києві та кредит на понад 800 тисяч гривень. Наприкінці листопаду минулого року придбав Mitsubishi Pajero 2007 року випуску за понад 300 тисяч гривень. 

Депутат Анатолій Костюх стверджує, що віддав за цю автівку 200 тисяч гривень. На автомобільних сайтах такі ж моделі продають на 15-20 відсотків дорожче

Нові авто для науковців 

Значно дорожчу покупку зробив народний депутат від «Слуги народу» з Тернопільщини Іван Калаур. Він придбав з салону нову Toyota RAV4 за понад 800 тисяч гривень. До обрання в парламент Калаур працював завідувачем кафедри одного з університетів Тернополя. Щоправда, народний обранець для цієї покупки взяв кредит строком на 2 роки. До того Калаур користувався куди скромнішими Fiat 2013 року випуску та зовсім старенькою  Lancia Dedra

Volkswagen Passat 2019 року випуску за майже мільйон гривень придбав  його колега з Вінниччини Анатолій Драбовський. Він колишній ректор Вінницького кооперативного інституту. Своє старе авто він продав за 255 тисяч гривень. Депутат запам’ятався тим, що не голосував за проект закону, який мав остаточно зняти недоторканність з парламентарів. А до того, як обратися від «Слуги народу», ще двічі безуспішно балотувався у Верховну Раду. 

Volkswagen Passat 2019-го придбав «Слуга народу» з Вінниччини Анатолій Драбовський

Пересів УАЗа на Q7

Ще дорожчу автівку придбав виходець із Полтавщини Костянтин Касай. Наприкінці листопаду минулого року депутат став власником нової Audi Q7 за майже 2 мільйони гривень. До обрання в парламент вів свій бізнес – він був співвласником ремонтно-будівельної компанії. Підприємство регулярно отримувало державні замовлення на ремонт доріг на Полтавщині. Однак офіційні доходи за 2018 рік у Костянтина Касая були доволі скромні – майже 165 тисяч гривень. Однак його родина має великі заощадження в готівці. Згідно з декларацією у 2018 році він з транспортних засобів володів лише УАЗом 1995 року випуску. 

Також вже після обрання народним депутатом  Касай придбав земельну ділянку на Полтавщині. 

Три машини для Дубінського і квартира на Печерську для колеги

Нескромний подарунок під Новий рік отримав колишній журналіст «1+1» Олександр Дубінський, якого ЗМІ називають членом неформальної депутатської групи Ігоря Коломойського. У грудні 2019-го мама народного обранця подарувала йому одразу 3 автівки загальною вартістю понад 2,5 мільйони гривень. Про великий автопарк родички Дубінського минулоріч розповідали колеги з команди Бігус.Інфо. Сам же Олександр Дубінський наприкінці минулого року купив за півмільйона гривень новий гараж на майже 80 квадратних метрів.

Подарунок від мами для нардепа Олександра Дубінського

А от народний депутат від президентської фракції Арсеній Пушкаренко розжився новим житлом на столичному Печерську. Парламентар у грудні минулого року придбав однокімнатну квартиру за 2,4 мільйони гривень. У тому ж місяці йому повернули позику на 1,5 мільйона гривень. До обрання в парламент був громадським діячем та працював помічником народного депутата. 

Читайте також: Що відомо про суддів, які звільнили ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах Майдану