Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у провадженні щодо так званих “плівок Вовка”. Ідеться про скандальні записи розмов із кабінету ексголови Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) Павла Вовка із його колегами.

Про це “Слідству.Інфо” повідомила представниця ГПУ Юлія Малашич.

“Сьомого числа (листопада  — РЕД.) ухвалено рішення про завершення досудового розслідування”, — розповіла вона і додала, що наразі підозрюваним суддям надали можливість ознайомитися із матеріалами кримінального провадження. 

За словами прокурорки, після відкриття матеріалів справу передадуть до суду та вже розглядатимуть по суті. Водночас, зараз підозрювані судді ОАСКу продовжують оскаржувати дії ГПУ.

“У Шевченківському райсуді ще досі перебувають на розгляді їхні скарги на повідомлення про підозру, які можуть поставити хрест на цьому провадженні”, — зазначила Малашич.

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, 7 листопада Шевченківський райсуд Києва відмовився продовжити строки досудового розслідування у провадженні щодо “плівок Вовка”. Генпрокуратура клопотала про збільшення терміну розслідування, мотивуючи це тим, що досі тримає ключова експертиза — фахівці перевіряють записи з кабінету ексголови ОАСКу Павла Вовка.

Тепер, як пояснила співробітниця Генпрокуратури, результати експертизи долучатимуть вже під час розгляду справи в суді: “Згідно з останньою позицією Великої Палати Верховного Суду, ми можемо зробити це (долучити результати експертизи, — РЕД.) під час судового розгляду”.

Нагадаємо, що декілька місяців тому Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно з Управлінням спеціальних розслідувань Генпрокуратури провели обшуки в приміщенні Окружного адмінсуду Києва. Правоохоронці розслідують дії ексголови адмінсуду Павла Вовка та його колег — суддів ОАСК Євгена Аблова й Ігоря Погрібніченка, а також судді Суворовського райсуду Одеси Івана Шепітка.

За даними слідства, Вовк нібито через небажання проходити оцінювання у Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) створював перешкоди в діяльності окремих її членів. Наразі усім фігурантам за фактами втручання в діяльність ВККС й ухвалення неправосудних рішень оголосили підозри.

Пізніше НАБУ опублікувало записи розмов судді Вовка на своєму YouTube-каналі. Серед іншого із записів стало відомо, що суддя домовлявся про покупку коштовного антикваріату й старовинних монет.

Згодом Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити Павла Вовка, Івана Погрібніченка та Івана Шепітка.

Під час пресмарафону 11 жовтня президент України Володимир Зеленський у коментарі Слідству.Інфо заявив, що йому потрібен час, аби “розібратися” з Окружним адмінсудом Києва (ОАСК).