Правоохоронці, які розслідували справу про два вкрадені на Рівненщині трактори, просили постраждалих фермерів заплатити за розкриття крадіжки. 

Про це йдеться в новому фільмі-розслідуванні Слідства.Інфо «Два трактори за межами Рівного, Україна»

Один з постраждалих фермерів, Юрій Царук, розповів журналістам, що за пів року після крадіжки до нього приїхав працівник карного розшуку: «Сказав, що йому потрібні гроші. Я нічого не казав, просто дав йому тисячу гривень… Думав, як він скаже мені ще більше, то де я візьму». 

За словами фермера, гроші правоохоронцям потрібні були на витрати в процесі розслідування крадіжок, зокрема, на бензин.

Платити змушували й іншого фермера — Анатолія, в якого також викрали трактор. Правоохоронці пов’язували обидва злочини. Анатолій сказав, що дав їм 2400 гривень. 

Юрій також розповів, що пізніше гроші почали вимагати з поліцейської верхівки. 

«Через півтора року подзвонили мені з обласного управління, що хоче працівник міліції Білоус позичити у вас суму 10 тисяч гривень», — каже він.  

Юрій вирішив таки «позичити» 10 тисяч правоохоронцеві, бо сподівався, що це сприятиме розслідуванню та пришвидшить його. 

Коли сталися обидві крадіжки, Олександр Білоус очолював відповідальний відділ карного розшуку Рівненської області. Сім років тому він звільнився. Дотепер експравоохоронець не повернув борг Юрієві. 

Через 10 тисяч гривень, які заборгував Білоус Юрію, фермер подав до суду. Суд зобов’язав колишнього начальника карного розшуку повернути борг. Тепер він перераховує Юрію близько 35 гривень щомісяця. Тобто, щоб отримати всю суму, фермер чекатиме понад 20 років.

Олександр Білоус (ліворуч) позичив у фермера Юрія Царука (праворуч) 10 тисяч гривень, коли вів розслідування про вкрадені трактори

За роки, поки триває розслідування крадіжок тракторів, у справі змінився майже десяток слідчих. Розслідуванням займаються нові поліцейські, але вони кажуть, є багато проблем. 

Наприклад, дані телефонних з’єднань, згадані в меморандумі, не можна використовувати — вони вилучені неналежним чином, а отже не є доказом у суді. А тепер надто пізно запитувати їх в операторів.

Сліди від взуття підозрюваних, які виявили й зібрали біля будинку Анатолія, зникли. А найгірше ж те, що й сама Довідка-меморандум не є документом, який щось доводить у суді.

Були зроблені численні помилки й минуло забагато часу. І хоча самі правоохоронці не бачать перспективи розкриття справи про два вкрадені на Рівненщині трактори, розслідування триває вже десятий рік.