З 2014-го року за нелегальне перевезення людей до Греції та Італії заарештували 438 українських громадян. 

Про це йдеться у розслідуванні “Примарний заробіток на торгівлі мігрантами“, яке “Слідство.Інфо” підготувало спільно з Organized crime and corruption reporting project (OCCRP).

Ув’язнені українці, з якими вдалося поспілкуватися журналістам, стверджують, що не знали, на яку саме роботу погоджувалися. У розслідуванні йдеться про те, що їх переважно вербували працювати в Туреччині. Відпочатку їм пропонували роботу на туристичних суднах. І лише по прибуттю в чужу країну вони дізнавалися, що доведеться нелегально возити мігрантів. 

У Греції поліція та прокурори вирішили застосувати до моряків суворі покарання у вигляді позбавлення волі на строки, які вимірються десятиліттями. Водночас вони знехтували доказами, які вказують на більш впливових учасників контрабандної мережі з перевезення нелегальних мігрантів, ідеться в розслідуванні. Італійські правоохоронці зробили так само, хоча знають про такий тип контрабанди щонайменше вісім років.

Незважаючи на арешти сотень контрабандистів нижчої ланки — в тому числі моряків, яких ошукали або змушували працювати — європейські правоохоронні органи не змогли знешкодити мережу чи заарештували її впливових учасників. На це є багато причин, які також проливають світло на ширшу проблему боротьби Європи з масовою міграцією морем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ У Греції засудили ще шістьох українських моряків

Нещодавні арешти, які провели грецькі та італійські правоохоронці спільно з Європолом, демонструють певний прогрес, але керівники контрабандної мережі досі залишаються на волі. 

Чимало українців зараз сидять у грецьких в’язницях. Захисники наших громадян кажуть, що Греція більш зацікавлена в тому, щоб надовго посадити самих моряків, ніж шукати керівників контрабандних угруповань.

Колишня українська депутатка Ірина Суслова, яка опікувалася проблемою масового ув’язнення українців, заявила, що наш уряд неодноразово закликав грецьку владу визнати моряків жертвами торгівлі людьми, а натомість зосередити увагу на викритті мережі контрабандних угруповань, які стоять за цим.

“Вони (грецька сторона — РЕД.) мають системні проблеми, які не можна вирішити за один день, — каже Суслова. І якщо вони не можуть вирішити цю проблему за один день, то вони загалом не дуже зацікавлені у її вирішенні”. 

Раніше “Слідство.Інфо” повідомляло, що в липні минулого року за такими самими звинуваченнями до 180 років за гратами засудили двох мешканців Івано-Франківська – коваля Петра Литвинчука і музиканта гурту “Перкалаба” Сергія Шваюка. Ще один увязнений у Греції –  Віталій Новак із Херсонщини – перебуває у в’язниці з травмою хребта, де не отримує необхідну медичну допомогу.