Правоохоронці розслідують п’ять кримінальних проваджень щодо масштабної розтрати бюджетних коштів у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця. Мова йде про 73 мільйони гривень.

Національний медичний університет останнім часом опинився у центрі скандалів через відсторонення ректорки Катерини Амосової та зникнення туркменської студентки-першокурсниці Мукаддас Насирлаєвої, яка, як з’ясувалося пізніше, стрибнула з мосту в Дніпро. За словами адвоката сім’ї Насирлаєвої, дівчина покінчила життя самогубством, а причиною тому могли стати цькування та корупція в університеті.

Водночас сьогодні, 23 лютого, журналісти Слідства.Інфо отримали документ, у якому повідомляється про багатомільйонні розтрати в медуніверситеті ім. Богомольця. Розслідують ці факти три управління Національної поліції у Києві – Голосіївське, Печерське і Шевченківське.

Як стало відомо журналістам від Всеукраїнського молодіжного громадського об’єднання “Студентське братство”, яке вже тривалий час відстежує корупцію в українських медичних університетах у рамках кампанії “Ні!” корупції в медичних вишах”, у кримінальних провадженнях фігурує керівництво вишу. При цьому, попередня кваліфікація за Кримінальним кодексом України (стаття 191, частина 5) свідчить про те, що розтрати бюджетних коштів відбувалися в особливо великих розмірах організованою групою осіб. 

Редакція Слідства.Інфо публікує частину документів, іншу частину оприлюднимо згодом.

 

Основну кількість розтрат та інших правопорушень на 73 млн грн ще у 2016-му році встановила Державна фінансова інспекція України (нині – Аудиторська служба України). Зокрема, йдеться про незаконні тендерні закупівлі, зловживання при передачі в оренду приміщень університету, а також незаконні виплати ректору і проректорам. Адміністрація медичного вишу, відповідно до акту ревізії, незаконно витрачала бюджетні гроші. У акті називають і винних у розтратах осіб – відсторонена наказом МОЗ ректор НМУ Катерина Амосова, проректор Олександр Никитюк, а також колишній ректор вишу Віталій Москаленко.

Головне зображення – Вікіпедія.