Марія Горбань, Слідство.Інфо

Група з міжнародних експертів, які провели комплексну незалежну пожежно-технічну та будівельну експертизу табору «Вікторія», встановили, що пожежу спричинив залишений кип’ятильник. Про це Слідство.Інфо дізналося з висновку експертизи, яку призначив суд на вимогу батька загиблої під час пожежі Соні Мазур.

Оновлений табір «Вікторія» помпезно презентували влітку 2017 року. Під час пожежі, яка сталася в таборі у вересні того ж року, загинуло троє дівчат. За словами експертів, табір будували з численними порушеннями.

Експерти перевірили всі можливі версії пожежі — займання від недопалка, несправні мережі чи замикання через підключення електроприладів. Для цього вони дослідили знайдені на згарищі кип’ятильники та провели кілька експериментів з аналогічними новими приладами, які придбали спеціально для експертизи. Експерти встановили, що саме кип’ятильник, ймовірно, став причиною займання.

«Результати проведених досліджень… дозволяють зробити висновок про наявність слідів понаднормованого перегріву, характерного для тривалої роботи кип’ятильника без води», — йдеться у висновку.

За 10 місяців після трагедії незалежні експерти знайшли на місці згарища другий кип’ятильник. Одеса, табір «Вікторія», липень 2018 року. Фото — Слідство.Інфо

Дівчата, що загинули в пожежі, були учасницями танцювального гурту «Адель». Колектив отримав путівки до «Вікторії» як нагороду від одеської міськради. Разом з дітьми туди вирушила керівниця гурту Тетяна Єгорова, чия кімната була на першому поверсі одного з дерев’яних будинків. Саме в її кімнаті почалася пожежа. Невдовзі після трагедії на тому ж місці знайшли кип’ятильник. Утім, чи саме він спричинив пожежу, поліція так і не встановила. А за 10 місяців після трагедії група незалежних експертів, оглядаючи згарище, знайшла ще один нагрівальний прилад.

Сама Тетяна Єгорова, в кімнаті якої нібито й був кип’ятильник, від часу пожежі з журналістами не спілкується. За даними Слідства.інфо, вона не в Україні.

Її чоловік Гліб Єгоров розповів, що Тетяна Єгорова виїхала на лікування. Коли вона повернеться наразі невідомо. Чоловік стверджує, що на місці трагедії кип’ятильники виявили «зацікавлені особи», а також каже, що нібито є свідки, які готові свідчити, хто підпалив «Вікторію» і за чиєю вказівкою. Натомість батько загиблої Соні каже, що фахівці виключили версію підпалу: «Експертиза встановила, що паливно-мастильних речовин не знайдено».

У вересні 2017 року в Одесі згорів один з дерев’яних корпусів дитячого табору «Вікторія». Під час пожежі загинуло троє дівчат. За 10 місяців після трагедії батьки через суд залучили до розслідування пожежі незалежних експертів, зокрема з Незалежного інституту судових експертиз (Україна), а також іноземних фахівців з Міжнародного інституту експертиз (Естонія).

Незалежні експерти знайшли на згарищі 39 фрагментів, зовні схожих на рештки людських тіл, зокрема, нижню щелепу. Експерти з’ясували, що рештки належать 8-річній Софії Мазур.

Усі посадовці одеської міськради, яких після трагедії відсторонили, повернулися на роботу. Ні до тих, хто реконструював «Вікторію», ні до тих, хто виводив кошти з проекту, ні до тих, хто приймав заклад в експлуатацію в офіційного слідства претензій немає.