Керівника Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) Андрія Власенка, якого підозрюють у розкраданні 71 мільйона гривень, відправили під нічний домашній арешт з обов’язком носити електронний браслет. Напередодні поліція заявляла, що Власенко намагався втекти з України.

Про це повідомляє журналіст «Слідства.Інфо» із зали Печерського райсуду Києва 16 серпня.

Як зазначала  раніше Національна поліція, Власенка разом зі спільником затримали в аеропорту «Жуляни» у п’ятницю, 13 серпня при спробі втечі.

Як стало відомо під час судового засідання, спільником Власенка слідство називає бенефіціарного власника фірми «Транссервіс 2008» Романа Терещенка.

Власенку інкримінують розкрадання 71 мільйона гривень держкорпорації. За даними офіційного слідства, керівник ДПЗКУ був ініціатором укладення договору з компанією «Транссервіс 2008» через нібито неспроможність філій ДПЗКУ надати аналогічні послуги самостійно. За результатами договору держкорпорація сплатила приватній фірмі 71 мільйон гривень.

Як зауважила прокурор Ірина Горбань, об’єктивних підстав для укладення договору з «Транссервіс 2008» не існувало. Водночас представниця Офісу Генпрокурора просила суд взяти Власенка під варту з можливістю застави у розмірі 71 мільйон гривень.

П‘ятеро захисників Власенка заперечували проти клопотання прокурора і просили застосувати до їхнього підзахисного найбільш м‘який запобіжний захід — особисте зобов‘язання.

Втім, суддя Печерського райсуду Києва Крістіна Константінова, вислухавши доводи обох сторін, ухвалила відправити Андрія Власенка під нічний домашній арешт з обов’язком носити електронний браслет.

Нагадаємо, що нещодавно Нацполіція повідомила про масштабні розкрадання в зерновій держкорпорації. Суму збитків поліцейські оцінюють у 57 мільйонів доларів. Це сума заборгованості іноземних компаній, начебто підконтрольних учасникам схеми, які закуповували у ДПЗКУ зерно.

Як зазначають правоохоронці, ці компанії у першій половині 2021 року купили у ДПЗКУ зерна на понад 231 мільйон доларів. Водночас, вони нібито занижували вартість та не здійснювали попередню оплату товару.

Зауважимо, що Андрій Власенко на посаді керівника ДПКЗУ наразі пропрацював менше року. Його призначили в листопаді минулого року. Перед цим він очолював сільськогосподарське держпідприємство «Укрліктрави», звідки його звільнили через «неналежне виконання своїх службових обов’язків».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРЕЗ ЗБИТКИ — ДО ВЕРШИН: ЗВИВИСТА КАР’ЄРА АНДРІЯ ВЛАСЕНКА

Як раніше писало «Слідство.Інфо», призначення Власенка в ДПЗКУ розкритикували депутати двох парламентських політичних сил, які заявили, що воно відбулося в інтересах «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», лідеркою якого є Юлія Тимошенко.

За версією народних обранців, призначення Власенка в ДПЗКУ начебто відбулося в обмін на обіцянку «Батьківщини» проголосувати за держбюджет на 2021 рік у першому читанні. Принаймні, про це публічно заявили представники двох опозиційних одна до одної політичних сил.

Нещодавно видання «Дзеркало тижня» з посиланням на власні джерела повідомило, що зв’язок родини Тимошенко із ДПЗКУ простежується ще й через заступницю Власенка — Олену Волкову.